Relativeren, 3 redenen waarom het zo handig is.

Wat betekent relativeren eigenlijk? In dit artikel bekijken we wat relativeren is en hoe jij het kan benutten om je leven relaxter te maken. Minder stress en meer leven, wie wil dat nou niet? 

Je hebt het advies waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord.

Maar we weten allebei dat het makkelijker gezegd dan gedaan is.

Relativeren kan je leren, maar het is niet simpelweg een kwestie van een knop omzetten.

Wat betekent relativeren?

Mensen die veel problemen om zich heen zien en daar veel stress van krijgen wordt weleens verteld dat zij moeten relativeren. Hiermee wordt eigenlijk bedoelt dat je een en ander kan afzwakken en wat nuchterder naar de dingen kan kijken. Als je het mij vraagt betekent relativeren vooral om de dingen in de juiste context te plaatsen.

Leren relativeren

Om te leren relativeren moet je eerst weten waarom dit een handige vaardigheid is voor in jouw leven. Dan is de motivatie groter om hier echt mee aan de slag te gaan. Zonder motivatie wordt het lastig om te leren relativeren. Je moet namelijk een aantal flinke knoppen omzetten om dit te kunnen.

Relativeren kan je helpen om je minder zorgen te maken, om je meer te focussen op wat echt belangrijk is in jouw leven en om je niet gek te laten maken.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Relativeren kan iedereen, maar niet iedereen kan het van nature. Ikzelf vond het eerst altijd lastig om te relativeren, maar ook mij is het gelukt, dus jij kan het ook.

Om te relativeren is een bepaalde gedachtegang nodig. Je moet niet passief zijn, maar juist proactief. En je moet proactief zijn, terwijl je wel beseft dat je niet alles kan sturen zoals jij wilt. Je hebt meer invloed dan dat je denkt, maar minder dan dat je zou willen.

Gedachtes die helpen relativeren

Een aantal gedachtes die je kunnen helpen om dingen te relativeren:

  • Ik kan zelf bepalen wat ik doe,
  • Ik heb niet altijd mijn emoties en gedachten onder controle, maar wel mijn gedrag,
  • Ik ben onderdeel van een groter geheel, ik hoor bij de wereld om mij heen,
  • Ik leef.

Relativeren is vaak erg belangrijk in situaties waar je zelf niet de controle hebt, zoals bij het verliezen van je baan. Juist dan is het nodig om het grotere geheel te zien.

Zorgen van je af zetten

Relativeren kan helpen om je minder zorgen te maken. Bovendien, als jij de dingen in de juiste context kan plaatsen zal je stress enorm verminderen. Door dingen te relativeren kan je zorgen van je af zetten.

Ik kan mij misschien heel druk maken om de drukte in de supermarkt op zaterdagochtend. Maar wat levert mij dat op? Niks. Dus is het beter om hier te relativeren, om in te zien dat het geen nut heeft om mij hier zorgen om te maken.

Of je maakt je misschien heel druk om een spannende gebeurtenis op het werk: je moet een presentatie geven voor het management team. Als je deze presentatie in de juiste context plaats vind je het misschien minder spannend. De presentatie duurt maar 15 minuten, en wat zijn nou 15 spannende minuten op een mensenleven? Na dat kwartier zijn je zorgen weer voorbij, dus waarom zou je je vooraf zorgen maken? Als je er alles aan hebt gedaan en je bent goed voorbereid dan is dat meer dan voldoende.

Focussen op wat belangrijk is

Door te relativeren leer je focussen op wat echt belangrijk is. Vaak zijn dit niet de pietluttige dingen waar jij je normaliter druk om maakt. Wees blij dat je leeft. Spreek af met vrienden. Besteed tijd met je gezin. Organiseer uitjes met je familie. Uiteindelijk zijn dat de dingen die er echt toe doen in het leven.

Natuurlijk wil je geen financiële zorgen of stress vanwege drukte op het werk, maar er is altijd een oplossing. Op een nuchtere manier leren omgaan met problemen kan daarmee helpen.

Door te relativeren en dingen in de juiste context te plaatsen kan je ze afzwakken en leer je te focussen op wat belangrijk is.

Jezelf niet gek laten maken

Door dingen af te zwakken houdt je je hoofd koel. Als je constant reactief bent en voornamelijk reageert op alles wat er om je heen gebeurt raak je helemaal van slag. Wees proactief en zie de dingen zoals ze werkelijk zijn. Laat je vooral niet gek maken.

Je baas kan zich misschien heel druk maken om een bepaalde deadline die gehaald moet worden. Maar wat betekent die deadline voor jou? Waarschijnlijk is het slechts een insignificante gebeurtenis als je hem in je hele leven zou plaatsen. Uiteraard moet je wel gewoon je best doen, maar het heeft geen zin om je extreem druk te maken om iets wat eigenlijk een redelijk kleine impact heeft op jouw leven.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>