Waar krijg jij positieve energie van?

“Hier krijg ik weer energie van”.

Hoe vaak hoor je dat mensen zeggen? Maar wat betekent het eigenlijk? In dit artikel bespreken we positieve energie en wat dat doet tegen stress. 

Volgens sommigen ontstaat stress als draaglast en draagkracht niet met elkaar in overeenstemming zijn. Dus eigenlijk, wat erin gaat komt er niet meer uit. Zo is het ook met energie. Als je elke dag naar werk gaat en je komt vermoeid thuis is de balans zoek. Je steekt er veel energie in, maar je krijgt er weinig voor terug. Hetzelfde geldt voor overspannenheid. Als je lange tijd meer spanning dan ontspanning hebt dan gaat het mis.

Iedereen heeft momenten nodig in zijn leven om weer op te laden. Dat is een natuurlijk proces dat in ons systeem zit. Overdag zijn we actief en ‘s nachts laden we weer op.

Eén van de beste manieren om weer op te laden is door positieve energie te krijgen. Je kent het ongetwijfeld: je bent zo enthousiast over een onderwerp dat je er bezig mee blijft. De uren vliegen voorbij. Je hebt moeite met inslapen, omdat je zo enthousiast bent.

Dat doet positieve energie met je.

Positieve energie versus negatieve energie

Zolang je energie verbruikt en je krijgt weer nieuwe energie terug is er niks aan de hand. Als je moe maar voldaan uit je werk komt is de kans groot dat je morgen weer fit en energiek aan de slag wilt gaan. Maar het kan ook anders.

Als je elke werkdag ervaart als vermoeiend krijg je weinig tot geen energie terug. Dit hou je even vol, misschien zelfs maanden, maar niet veel langer.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Als dit lang aanhoudt is de kans groot dat je overspannen thuis komt te zitten. Je draaglast is vele malen hoger geweest dan je draagkracht. En dat ga je merken.

Verandert je situatie, dus kan je draagkracht en -last beter op elkaar afstemmen, dan is de kans op een goed, gezond herstel mogelijk. Maar is je draaglast nog steeds hoger dan je draagkracht, dan is de kans groot dat je overspannenheid omslaat in een burn-out.

De naam zegt het al. Je bent opgebrand. Je hebt een puf meer. Geen energie.

En wat dan? Je begint weer terug bij af. Je moet je leven weer zien op te pakken en langzaamaan, beetje voor beetje, je dagelijkse activiteiten weer terug winnen.

Voorkom dat je overspannen of met een burn-out komt thuis te zitten. Let op je energie en zorg dat je vitaal en fit bent.

Hoe kom je aan positieve energie?

Positieve energie haal je uit dingen die jou motiveren. Je haalt ze uit je passies. Bezig zijn met dingen die je leuk vindt kan veel energie geven. Het is makkelijker om een werkweek vol te maken door dingen te doen die je leuk vindt, dan één werkdag dingen doen waar je een pesthekel aan hebt.

Vind je passie, daar zal je het meeste energie uit halen. Los daarvan zijn er meerdere dingen die je kan ondernemen om positief in het leven te staan.

Spendeer tijd met positieve mensen.

Hoe meer tijd je doorbrengt met positieve mensen, hoe positiever je zelf zal worden. Soms is het fijn om een pessimist om je heen te hebben, die kan je wijzen op mogelijke valkuilen of gevaren. Maar 9 van de 10 keer heb je daar geen behoefte aan, je wilt juist positieve mensen die het beste in je naar boven halen.

Omring jezelf met mensen die je inspireren. Die gepassioneerd zijn.

Steek tijd in dingen waar jij gepassioneerd over bent.

Steek zoveel tijd als dat je kan in dingen waarover jij gepassioneerd bent. Hoe meer dingen je kan doen die jij leuk vindt, hoe beter je in je vel zit. Bovendien, dingen die je leuk vindt doe je vaak beter en sneller dan anderen. De dingen waarover jij gepassioneerd bent kunnen ook de dingen worden waarin jij je specialiseert.

Misschien kan je zelfs van je passie je beroep maken?

Vermijd onnodige negativiteit

Geroddel, geklaag. Allemaal vormen van onnodige negativiteit. Vermijden dus.

Het heeft geen zin om tijd te besteden aan dergelijke energievreters. Hoe minder je bezig bent met roddelen en klagen, hoe beter je leven wordt.

Word auteur van jouw leven.

Wordt vooral niet het slachtoffer van je leven. Neem de regie terug en word auteur van jouw leven. Je leven kent voor- en tegenspoed, dat is zeker. Het leven is een groot verhaal. Vergeet niet dat jij zelf de auteur bent. Jij kan zelf het verhaal schrijven en zorgen voor een goede afloop. Een proactieve houding is een krachtig ingrediënt voor een positief leven.


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Stressbestendiger worden door je eigen keuzes

5 tips om sociale angst uit je leven te bannen

Wat te doen bij stress?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>