Neem je leven in eigen hand – 7 tips

Soms voelen we alsof we ons leven lijden in plaats van leiden. Soms zijn we meer bezig met overleven dan met echt genieten. We volgen anderen, in plaats van onze eigen koers te bepalen. Dus hoe word je weer de kapitein van je eigen schip? Hoe neem je je leven weer in eigen hand? Hier zijn 7 tips om je daarbij te helpen:

1. Word een leider.

Misschien zeg je nu: “Wie, ik? Ik ben niet eens een manager, ik werk voor iemand anders!” Maar leiderschap heeft niets te maken met de baas spelen over andere mensen. De originele betekenis van het woord leider is letterlijk ‘pad-vinder’. Dus iemand die het pad vindt, die de weg weet. Wees in ieder geval een leider in je eigen leven – vind je eigen pad.

Natuurlijk kun je anderen volgen. Misschien zijn het mensen die het beter weten. Maar als het gaat om je eigen leven, ben jij de enige die werkelijk weet wat je wilt. Dat kun je dus niet aan anderen overlaten! Overigens komt het woord pad-vinder op zijn beurt weer van het woord Goeroe. Dus wees je eigen goeroe!

2. Wees geen kopie, maar het origineel

Kopieer niet de meningen van anderen, maar bepaal je eigen mening. Dat is het doel van dit artikel: niet om je te vertellen wat je moet doen, maar om je te laten nadenken. Want een originele gedachte is beter dan tien kopieën. Een voorbeeld: Op een groot kantoor werd jarenlang een standaardformulier gebruikt. Iedereen zette een kruisje bij een vakje rechtsboven. Alleen was de tekst naast dat vakje niet meer leesbaar. Het was dus totaal niet duidelijk waar dat vakje voor bedoeld was.

Op de vraag waarom mensen dat vakje dan toch aankruisten, antwoordden ze: “Tja, dat doet iedereen. Dat hebben we altijd zo gedaan.” Toen men het originele formulier in de archieven vond, bleek dat er naast het vakje stond: “Kruis aan als er vandaag bombardementen zijn geweest.” Het oorspronkelijke formulier was ontworpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ooit had iemand dat vakje aangekruist en vanaf dat moment deed iedereen het. Ook al was niet meer duidelijk waarom!

Een mooi voorbeeld van kuddegedrag.

3. Blijf onafhankelijk

Natuurlijk zijn we allemaal afhankelijk van anderen omdat we nu eenmaal samen op deze planeet zitten. Natuurlijk ben je financieel afhankelijk van je werkgever en emotioneel afhankelijk de mensen die je lief zijn. Maar te veel afhankelijkheid werkt als een kooi die je beperkt. Te veel afhankelijkheid gaat ten koste van je zelfvertrouwen.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Als je het vergelijkt met huisdieren, hoef je geen trouwe hond te zijn die altijd doet wat zijn baas zegt. Noch een vrije vogel die helemaal nergens aan gebonden is. Je kunt ook een kat zijn die wel van gezelschap houdt, maar toch zijn eigen weg gaat.

4. Volg je gevoel

Snel: “Bepaal je favoriete kleding, je favoriete gerecht, je favoriete vakantieland.” Weet je de antwoorden? Natuurlijk. Je gevoel weet direct wat je wilt. Je leven in eigen hand nemen doe je niet met je verstand. Je verstand zegt: “Ik houd van pasta, maar pasta zit vol met calorieën. Misschien kan ik beter een macrobiotisch groentegerecht nemen?” Toch is het pasta dat je wilt, hoe lang je er ook over nadenkt. Luister naar je gevoel, zo neem je het heft (of de vork) in eigen handen.

5. Wees een beetje onredelijk.

Een beetje onredelijkheid is goed. Ik heb het natuurlijk niet over egoïsme of een bord voor je hoofd. Een beetje onredelijkheid betekent: ik kies voor wat ik belangrijk vind, ook al is het makkelijker om me aan te passen. En als je het doseert, is daar niets mis mee. Je kunt ook zeggen: “Ik ben altijd verstandig, ik blijf altijd redelijk, ik kies altijd voor het compromis, ik doe altijd wat anderen willen.” Maar of jij daar gelukkig van wordt?

6. Neem verantwoordelijkheid

Hé, er is maar één persoon die je leven kan leiden en dat ben jij. Wees geen slachtoffer: het ligt niet aan andere mensen. Niemand doet je iets aan, niemand dwingt je een ander leven te leiden. We zijn er zelf bij, we staan het zelf toe. Slachtoffers geven de controle uit handen en daarmee verdwijnt elk zelfinitiatief. Want als een ander het heeft gedaan, hoe kun je het dan zelf oplossen?

Het lijkt soms makkelijker te doen wat anderen ook doen. Maar op de lange termijn gaat dit nooit werken. Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven. Je kunt niet bepalen wat er op je pad komt, maar je bepaalt altijd hoe je erop reageert. Zoals iemand zei: “Je hebt geen invloed op de wind, maar wel op de stand van je zeil.” Jij en ik zijn verantwoordelijk voor ons eigen succes.

7. Bepaal waar je naar toe wilt.

Wat zou moeten gebeuren om te je eigen leven te leiden, precies zoals je wilt? Dit is de belangrijkste stap. Bepaal wat je werkelijk wilt. Wil je financiële onafhankelijkheid? Wil je emotionele onafhankelijkheid? Wil je vrijheid of meer avontuur? Wil je meer controle? Wil je losbreken uit de sleur? Denk er eens over na. Pas als je duidelijk weet wat je wilt, kun je er ook komen. Dus wat heb jij nodig om het gevoel te krijgen dat je je leven in eigen hand hebt?

“Wanneer je je leven in eigen hand neemt, is het niet langer nodig om toestemming te vragen aan andere mensen. Door die toestemming te vragen, geef je iemand het veto-recht over jouw leven.”
Albert Geoffrey


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • josephina schreef:

  goed artikel, heel herkenbaar.
  ga er mee aan de slag

 • Het klinkt allemaal leuk en goed, maar soms kunnen we niet kiezen en krijgen we een andere bestemming en moeten we ons aanpassen aan de omstandigheden. Omdat we niet de nodige vaardigheden, energie en kapitalen hebben om onze droom te verwerkelijken. Ik geloof dat je pas gelukkig word als je het gevecht (je dromen) looslaat en met het leven meestroomt. Dan kom je vanzelf je pad tegen.

 • ik ben t vooral eens met sim 1.
  ikzelf heb t gevecht op gegeven je hebt t namelijk helemaal niet voor t zeggen in dit leven, je kunt zelfs stikken van t talent maar als t niet de bedoeling is dan is t niet de bedoeling, ook al vecht je je er dood voor, en dit geld ook andersom.dat je controle zou kunnen hebben over je leven enzovoorts is gewoon een groot fabeltje. dat heb je namelijk niet je enige controle ligt op t vlak hoe je er van binnen mee omgaat.ik heb besloten alles los te laten en dr wat meer lak aan te krijgen. bij tegenslagen denk ik alleen nog he dan niet, t leven blijft je namelijk van alles op je pad gooien en daar heb je geen bal over te zeggen hoor.ik heb dus gekozen voor berusting want was t gevecht zat! voel ik me toch ineens een stuk beter en heb ik ineens veel meer zelfvertrouwen door vooral me dr niet meer druk om te maken want je houdt de dingen toch nie tegen en je lot ontloop je toch niet(al is t de nieuwe trend om de mensen t te laten geloven van wel) nou ik kwam uiteindelijk terug bij mn gevoel, mn basisgevoel omdat ik ineens los kwam van alle angsten en ik luister alleen nog daar naar. wat mij absoluut niet bevalt is altijd dat geleuter over slachtoffer rol, bepaalde uitspraken zoals je hebt je leven in eigen hand of nog erger je bent zelf verantwoordelijk(secret) voor wat er gebeurd is erg gevaarlijk. je maakt dan van de slachtoffer een dader en gooit dr nog een lekker schuldgevoeletje bij waardoor zon persoon ook nog gaat denken dat alles zn eigen schuld is. nee je moet niet alle schuld bij een ander leggen maar ook niet alleen bij jezelf. t leven is wat t is, de een krijgt dingen waar die geen bal voor hoeft te doen en de ander doet dr zwaar zn best voor en krijgt nog meer tegenslag.zo is t leven en daar heb je je maar bij neer te leggen. ook t feit dat je altijd een keuze zou hebben ja uhuh verkondig dat soort dingen maar eens aan mevrouw afghanistan, ze had twee keuzes en ze leiden allebei tot haar dood, t maakte dus niet uit wat ze koos lag namelijk gewoon al vast. ik ga dr dus van uit dat als iets de bedoeling is t toch wel gebeurd en ondertussen ga ik maar gewoon doen wat ik gevoelsmatig denk te moeten doen en haal ik angsten weg door ze te accepteren en ze daarna uit te dagen. en heel mischien snappen we pas bij onze dood waarom t leven is wat t is.maar laten we eerlijk blijven niet iedereen heeft kansen dr ligt nog altijd een hele bevolking dood te gaan aan de honger ik denk dat als je dit soort dingen zou verkondigen daar ,dat kind je niet begrijpend zou aankijken die hebben namelijk geen enkele kans,en al helemaal geen keuzes, nee dit soort verzinsels ontstaan enkel en alleen daar waar er meer ogenschijnelijke kansen en welvaart liggen en mensen enorm met zichzelf bezig kunnen zijn. zo dat is er uit.

 • Beste Frank, ik probeer steeds positief te blijven, maar is wat moeilijk.
  Had laatste geld op zak en dacht kan iemand mij niet zomaar wat geld
  geven of een geld bedrag winnen?
  In tegendeel heb ik met mijn laatste geld fris gekocht voor collega’s.
  In plaats dat ik wat kijg heb ik geven.
  Ik droomde of fantaseerde vaak om via mijn werk ooit in het buiten land
  iets te volgen. Het gebeurde maar niet met mij, wel mijn man.
  Hij kreeg van zijn werk studie naar t buitenland geheel verzorgd voor 6 wkn.
  Nice hoor ik was erg blij voor hem. Zolang ik iets voor mijzelf wil, krijgt iemand anders het. Maar ik geef niet op…

 • Beste mensen,
  Deze 7 tips ( en nog vele anderen) zijn allemaal bedoeld om ons leven meer in de hand te nemen en een leven te leiden, wat ons gelukkiger maakt. Hiervoor is moed nodig en het betekent bovendien hard werken om oude denkpatronen los te laten.

  Als extra tip wil ik meegeven om te beginnen met één van de bovengenoemde tips en dit eerst goed onder controle te krijgen. Ik neem als voorbeeld om meer verantwoordelijkheid te nemen. Dit probeer ik al één jaar te doen, maar soms gaat het toch nog mist. Met volle moed probeer ik het opnieuw en merk thans, dat het vruchten begint te werpen (geven).

  Onze wilskracht is als een spier en deze kun je het best trainen door met één aspect aan de slag te gaan. Als je merkt, dat deze “spier” wat sterker (getrainder) wordt, dan is het tijd om er andere aspecten erbij te doen.
  Een voorbeeld welke hier niet helemaal van toepassing is; als je wilt stoppen met snoepen en wilt gaan sporten. Probeer dan eerst te sporten en in een latere stadium het snoepen te minderen c.q. te stoppen.

  Succes aan een ieder!!
  Ran

 • ‘Wees meester en vormgever van jezelf’, zoals Nietzsche ook zei. De elementen die Frank noemt, zijn allemaal nodig om je eigen pad te gaan en een leider te worden voor jezelf. Mooi artikel!!

 • Ik herken veel in dit artikel. Het geeft op veel gebied een herkenning met zaken waar ik sinds een paar jaar zelf ook mee bezig ben.
  Eind 2010 ben ik werkeloos geworden. Vanaf dat moment ben ik extra gaan nadenken wat ik verder met mijn leven wil. Ik wil het weer zelf in eigen hand nemen.
  Aan de hand van het boekje, Passie vanuit mijn hart, ben ik van alles op een rijtje gaan zetten en gaan nadenken waar ik echt voor wil gaan. Beetje voor beetje kom ik daar achter, maar het gaat niet vanzelf. Door zelf verantwoordelijkheden te nemen en keuzes te maken, merk ik dat ik op de goede weg ben. Het geeft zo wie zo een geweldig gevoel, zelf de dingen in je leven te kunnen en willen bepalen. Ik zal mijn doel bereiken.

 • In mijn optiek heb je 3 typen mensen. Leiders, Volgelingen en Toeschouwers. De meesten zijn volgelingen die zich laten vormen en leiden door de leiders. Als leider ben je vaak wel het slachtoffer van het systeem wat je zelf utgedacht hebt en vaak laat hij zich leiden door wat voorgangers uitbedacht hebben. In zekere zin is een leider dus ook een lijder. Een volgeling is een kuddedier die wel relatief gelukkig en succesvol kan zijn maar nooit de potentie zal hebben om meer te bereiken. en de toeschouwer is de zelfbewuste en allesbeziende persoon die weet waar hij staat en waar anderen staan. die dus inderdaad zelf de regie heeft en die wel weet waar hij staat in het systeem maar niet zijn leven laat leiden. die dus zelf de zeilen reeft.
  dit kwam bij mj naar boven na het lezen van dit artikel..bedankt
  a

 • “Kom je vanzelf je pad tegen” of een goedkoop alternatief pad ? Waar je dan maar genoegen mee neemt ? “Omdat het in iedergeval iets gemakkelijker lijkt te gaan dan voorheen” daarmee word je alsnog een schaap in de kudde door dit te accepteren. als je gevoel wilt gebruiken bij een keuze in het leven moet je er rekening mee houden dat “De eerste ingeving altijd klopt” dus wanneer iets voor je onbereikbaar lijkt te worden. Iets wat zo sterk voelt voor jou om geluk te vinden en je door wat tegenslagen vervolgens op geeft en genoegen moet nemen met een goedkoop alternatief als “pad” ben je gehersenspoeld. Het ergste is dat je vervolgens maar meegaat met de ondragelijke sleur
  Omdat je “geluk” vervolgens invult met het gevoel dat je hebt gekregen doordat je het gevoel blij/gelukkig zijn hebt… verward met het niet meer depressief zijn. En vervolgens aan je eigen gaat twijfelen. Wanneer je komt uit een depressie, straal je dat uit want dan ben je opgelucht. niet meer depressief zijn is echt niet hetzelfde als gelukkig zijn. En dan wanneer “de kudde” ziet dat je veranderd bent word dat positief bevestigt als een goede keuze ! door ze
  Waardoor je in de waan kan raken (minder zelf vertrouwen krijgt) omdat je vervolgens toch gaat denken dat je een beter pad hebt gevonden… en dus niet kan vertrouwen op je eigen gevoelens en ingevingen van een levens pad. (AFHANKELIJKHEID) word er gecreëerd. het komen uit een depressie waardoor je vrolijker word. hierdoor komen de zelfde stofjes vrij en vervolgens komt het slachtoffer met de indruk vanzichzelf dat die bijv geen leider had kunnen zijn en denkt zichzelf te hebben overschat en dit moet accepteren om te groeien Maar in werkelijkheid ben je gehersenspoeld door deze sluwe manier van manipuleren. onzekerheden worden er gecreëerd omdat het eigen pad waar je zo sterk in hebt gedacht geluk te kunnen gaan vinden hebt laten vallen en voor een alternatief waar je eigen ziel niet achterstaat. door het verlies van zelf vertrouwen en het te accepteren… zul je dus eigenlijk gevoelsmatig nooit meer kunnen groeien. Als je het werkelijk hebt laten vallen.
  Welkom mensen in de zogenaamd vrije westerse wereld. ? verborgen onderdrukking is het met behulp van groepsdwang en media propaganda. Hele dagen nieuws over onbelangrijke dingen. Terwijl er zoveel gaande is in de wereld….. wat er wel toe doet.

  Blijf geloven in je eigen.
  Doe wat jou gelukkig maakt. En voorderest van de kudde wakker worden. Tijd voor een revolutie maar iedereen zit in de eigen wereld en de groepen zijn zo verdeeld dat het nog moeilijk is mensen te vinden. Wie werkelijk zien wat er gaande is. Tijd om in je eigen te gaan geloven en je eigen grenzen te blijven verleggen.
  Wilskracht en Zelfvertrouwen zijn hele sterke eigenschappen die kunnen zorgen dat je alles kan bereiken.

 • Anoniem schreef:

  wat nu als je de controle uit handen hebt gegeven en je niet meer gelooft in een droom die je voorgespiegeld is?

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Anoniem,

  Dan wordt het tijd om de controle weer terug te nemen en je eigen droom te volgen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >