Moet je visualiseren of actie ondernemen?

Laatst kreeg ik deze vraag van een lezer: “Beste Frank, ik zit ergens mee en zou hier graag je mening over weten. Het gaat namelijk over affirmaties en visualiseren – of actie ondernemen. Ik begrijp dat als je bijvoorbeeld een goede voetballer wilt worden, je naast visualisatie-oefeningen natuurlijk ook gewoon hard moet trainen.”

Hoe krijg ik een nieuwe vriendin?

“Maar hoe zit dat nu bij het aantrekken van een nieuwe vriendin? Ik ben een aantal jaren geleden gescheiden en heb nu weer behoefte aan een relatie. Ik heb talloze boeken over visualiseren gelezen en daarin staat dat als je een perfecte nieuwe relatie visualiseert, er dan op het juiste moment een vrouw op je pad komt die aan je wensen voldoet.

Maar soms lees ik dat alleen visualiseren niet voldoende is. En dat vind ik erg verwarrend. Moet ik nou naast mijn affirmaties en visualisaties mij ook bijvoorbeeld nog in laten schrijven bij een datingbureau of vaak gaan stappen? In mijn eentje in een café gaan zitten lijkt mij niet zo’n goed idee.

Help ik hiermee het creatieproces of verstoor ik het juist? Zit ik wel op de goede weg of doe ik iets verkeerd? Neem ik te weinig actie en welke actie moet ik dan ondernemen? Ik zou het prettig vinden als jij als specialist mij hierover zou willen antwoorden.”

Zonder actie is visualiseren nutteloos.

Dat is een hele goede vraag. Eentje die ik mijzelf in het verleden ook heel vaak heb gesteld. Ik heb talloze uren gevisualiseerd en affirmaties herhaald. Maar ben tegelijkertijd iemand die graag actief aan zijn doelen werkt. Na jaren oefenen is dit mijn voorlopige conclusie:

Visualiseren en affirmaties herhalen helpt enorm. Als je niet weet wat je wilt bereiken, hoe kun je er dan in hemelsnaam komen? Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het is om je doel te bereiken. Maar toch: je kunt visualiseren tot je erbij neervalt, maar zonder actie gaat dat allemaal niet helpen. Zonder actie is visualiseren nutteloos.


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Dus hier waren mijn tips voor de vraag van de lezer:

1. Bepaal wie je in je leven wilt (wat voor soort vrouw, wat voor soort persoonlijkheid). Hoe beter je het weet, hoe makkelijker je het vindt.

2. Neemt actie. Maak het zo waarschijnlijk mogelijk dat je iemand ontmoet. Op de zolder blijven zitten en visualiseren is niet voldoende.

3. Maar…. neem wel alleen actie waar jij je goed bij voelt. Houd je niet van het café, schrijf je dan in voor een cursus of zoek een hobby waarbij je gelijkstemden ontmoet. Er is altijd iets te verzinnen wat je aanspreekt.

4. Visualiseer: hoe voelt het om samen te zijn met je nieuwe vriendin? Dus visualiseer alsof jullie elkaar al hebben ontmoet. Hoe voelt dat? Dàt gevoel creëert het enthousiasme voor je toekomstig doel. Zonder dat enthousiasme ga je niet op weg om je doel te bereiken. Of trek je aan wat je niet wilt bereiken.

5. Wees flexibel. Ga niet visualiseren over een vrouw van 1.72 meter met donkerrood haar die Portugees spreekt en van paardrijden houdt. Houd het bij de belangrijkste punten en sta open voor het onbekende. Je weet nooit wie uiteindelijk het beste bij je zal passen.

6. Werk aan jezelf. Door jezelf te ontwikkelen in een nòg prettiger persoonlijkheid, trek je automatisch fijne mensen aan.

De niet-perfecte formule voor het bereiken van je doel.

“Er is geen pasklare formule die 100% garantie geeft, maar met deze punten maak je het een stuk waarschijnlijker om een nieuwe vriendin te ontmoeten.” En dat geldt eigenlijk voor elk doel:

1. Bepaal wat je wilt
2. Neem actie waar jij je goed bij voelt.
3. Visualiseer het eindresultaat alsof je het al hebt bereikt.
4. Bevestig (d.m.v. affirmaties) dat je op de goede weg bent.
5. Sta open voor de verrassingen en toevalligheden die op je pad komen.
6. Werk aan jezelf – want je kunt niet aantrekken waar je niet klaar voor bent.
7. Voel je zo vaak mogelijk goed, over jezelf en over je doel.

Op de zolder zitten en je lunch bestellen.

Dit zijn allemaal radartjes om het mechanisme van doelen bereiken soepeler te laten draaien. De lezer vulde aan: “Ze zeggen dat je via dagelijkse meditatie alles in je leven kunt laten komen waar je altijd naar verlangd hebt, omdat je door meditatie alle weerstand wegneemt. Volgens mij komt daar niet zo veel actie aan te pas. Maar als ik het goed begrijp geloof jij daar niet in. ”

Mijn reactie was: “Bepaal altijd wat voor jou het beste werkt, wat anderen ook geloven of niet. Test het gewoon voor jezelf: ga op zolder zitten en visualiseer brood en een pak melk. Zelf als je alle weerstand wegneemt, is de kans dat het brood zo in je leven komt, vrij klein.”

Je kunt niet aantrekken waar je niet klaar voor bent.

Dat geldt natuurlijk ook voor het tegenovergestelde: blinde actie ondernemen zonder te visualiseren wat je nu precies zoekt, werkt ook niet. Actie en visualisatie vullen elkaar aan en in die balans kunnen wonderen gebeuren. Blijft er nog één punt over dat (naar mijn mening) het allerbelangrijkste is:

Werk aan jezelf – je kunt niet aantrekken waar je niet klaar voor bent.

Diep in ons allemaal zitten onbewuste overtuigingen over wat normaal is en wat niet. Over wat we ‘verdienen’ en waar we denken geen recht op te hebben. Over wat bij ons past en wat niet. De wereld die we voor onszelf creëren is gebaseerd op deze overtuigingen.

Wat geloof je over je doel?

Dus als je een ander leven wilt creëren, sta dan stil bij wat je gelooft over je jezelf en je persoonlijke doelen:

1. Verdien je het?
2. Is het voor jou weggelegd?
3. Kun je het bereiken?
4. Geloof je daar werkelijk in?

Zo ja, dan ben je al op de helft. Dan ben je ervan overtuigd dat je er recht op hebt en dat het je gaat lukken. Zo nee, twijfel je, dan kun je heel veel actie ondernemen, maar is het zinvoller te beginnen om jezelf eens onder de loep te nemen. Hoe kun je ervoor zorgen dan je de ‘Nee’ hierboven ombuigt naar een ‘Ja’?

We krijgen meestal waar we denken recht op te hebben. We krijgen niet wat we denken niet te verdienen. We trekken aan wat bij ons past. We stoten af wat niet bij ons past. We bereiken waar we klaar voor zijn. We missen waar we nog niet toe aan zijn. Dus wil je meer bereiken? Begin dat bij de bron: jezelf!


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Vincent schreef:

  Hee Frank,

  Ik wilde even melden dat jouw coaching mails de laatste stap waren om mijn baan als docent op te zeggen en te doen wat echt goed voelt.

  Ik zit nu bijna twee maanden op een van de Canarische en ben hard bezig met de voorbereiding van twee speelfilmprojecten.

  Ik heb geleerd dat je je eigen geluk kunt creëren en geloof honderd procent in mezelf.

  Muchas gracias!

 • Beste Vincent,

  Je bedoelt de e-cursus Gelukkig Zijn & Blijven die je hebt gevolgd? Nou, fijn te horen dat je nu doet wat echt goed voor je voelt :) Inderdaad, (met wat moed) kunnen we ons eigen geluk creëren. Op de Canarische eilanden kwam ik ooit een Belg tegen die zo zat was om in de regen & kou in de file naar zijn (saaie) baan te rijden, dat hij ook ontslag had genomen en was geëmigreerd. Nu filmde hij toeristen tijdens hun ontmoetingen met dolfijnen. Dat beviel hem prima (hij was wel een beetje verbrand van de hele dag buiten zijn, maar dat mocht de pret niet drukken). Enfin, het klinkt heel mooi wat je gaat doen, ik wens je heel veel succes – zet ‘m op en geniet ervan!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ronald schreef:

  In mijn jongere jaren gebruikte ik affirmaties en visualisaties altijd als een soort anker. Dat was vooral handig ten tijde van tegenslagen. Als het dan tegenzat en ik het bijltje erbij neer wilde gooien, dan gebruikte ik affirmaties en visualisaties om mij weer kracht te geven. Deze gaven mij dan de kracht weer om door te zetten, het opnieuw te proberen of te zoeken naar andere mogelijkheden om je doel te bereiken.

  Ondanks dat bovenstaande vroeger uitstekend voor mij werkte, werkt het nu niet zo goed meer. Ineens kost alles veel te veel moeite en duurt het allemaal veel te lang voordat een bevredigend resultaat geboekt wordt. Daar waar ik vroeger het grote geheel overzag en mij een weg er doorheen wurmde met uiteindelijk wenselijke resultaten, ben ik nu al moe voordat ik aan een uitdaging begin.

  Momenteel probeer ik uitdagingen en doelen op te breken in kleine behapbare stukjes. Maar ik betrap mezelf erop dat ik mezelf hiermee niet voor de gek kan houden en het gehele project voor me blijf zien, hetgeen vervolgens weer verlammend werkt.

  Maar ja, als je doel te voet naar Parijs gaan is en je daarvoor 28.000 stappen moet zetten, dan zijn de eerste en de laatste stappen uiteraard belangrijk, maar niet belangrijker dan de stappen daar tussenin. Je kunt tussendoor geen stappen overslaan.

 • Beste Ronald,

  Mooie aanvulling :)

  “Momenteel probeer ik uitdagingen en doelen op te breken in kleine behapbare stukjes. Maar ik betrap mezelf erop dat ik mezelf hiermee niet voor de gek kan houden en het gehele project voor me blijf zien, hetgeen vervolgens weer verlammend werkt.”

  Waarom houd je jezelf voor de gek? Als je verwacht in één grote stap naar Parijs te lopen, dan is dat toch minder realistisch dan het op te breken in duizend kleine stappen? Is er pas een ‘bevredigend resultaat’ als je onder de Eiffeltoren loopt? Is het niet bevredigend genoeg om op weg te zijn, te genieten van je reis en te weten dat je vroeg of laat zult arriveren (en even vieren dat je de Belgische grens bent gepasseerd)? Je laatste zin zegt het eigenlijk al… PS: Als je al moe bent voordat je aan een uitdaging begint, kijk dan eens of deze uitdaging wel echt bij je past :)

  Veel succes met alles!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag Frank,

  Erg bedankt weer voor je nieuwsbrief.
  De artikelen zijn zeer inspirerend.
  Ik was net van plan om een nieuw plan te maken voor de komende tijd, dus je raadgevingen komen op het juiste moment.

  Hartelijke groet,

  PS: Het is niet ‘actie nemen’ maar ‘actie ondernemen’.
  Het eerste is natuurlijk een letterlijke vertaling van het Engelse ‘take action’.
  Maar als mensen dat in hun sollicitatiebrieven gaan gebruiken worden er op Personeelszaken waarschijnlijk wenkbrauwen gefronst.
  Hebben ze dankzij jouw wijze raad eindelijk de baan gevonden die perfect bij hen past, worden ze niet aangenomen op grond van hun ‘gebrekkige taalvaardigheid’ ;-)

 • Beste H,

  Graag gedaan en fijn dat te horen.

  Ik heb de tekst aangepast, feedback is altijd welkom :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >