Laatst kreeg ik deze vraag van een lezer: “Beste Frank, ik zit ergens mee en zou hier graag je mening over weten. Het gaat namelijk over affirmaties en visualiseren – of actie ondernemen. Ik begrijp dat als je bijvoorbeeld een goede voetballer wilt worden, je naast visualisatie-oefeningen natuurlijk ook gewoon hard moet trainen.”

Hoe krijg ik een nieuwe vriendin?

“Maar hoe zit dat nu bij het aantrekken van een nieuwe vriendin? Ik ben een aantal jaren geleden gescheiden en heb nu weer behoefte aan een relatie. Ik heb talloze boeken over visualiseren gelezen en daarin staat dat als je een perfecte nieuwe relatie visualiseert, er dan op het juiste moment een vrouw op je pad komt die aan je wensen voldoet.

Maar soms lees ik dat alleen visualiseren niet voldoende is. En dat vind ik erg verwarrend. Moet ik nou naast mijn affirmaties en visualisaties mij ook bijvoorbeeld nog in laten schrijven bij een datingbureau of vaak gaan stappen? In mijn eentje in een café gaan zitten lijkt mij niet zo’n goed idee.

Help ik hiermee het creatieproces of verstoor ik het juist? Zit ik wel op de goede weg of doe ik iets verkeerd? Neem ik te weinig actie en welke actie moet ik dan ondernemen? Ik zou het prettig vinden als jij als specialist mij hierover zou willen antwoorden.”

Zonder actie is visualiseren nutteloos.

Dat is een hele goede vraag. Eentje die ik mijzelf in het verleden ook heel vaak heb gesteld. Ik heb talloze uren gevisualiseerd en affirmaties herhaald. Maar ben tegelijkertijd iemand die graag actief aan zijn doelen werkt. Na jaren oefenen is dit mijn voorlopige conclusie:

Visualiseren en affirmaties herhalen helpt enorm. Als je niet weet wat je wilt bereiken, hoe kun je er dan in hemelsnaam komen? Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het is om je doel te bereiken. Maar toch: je kunt visualiseren tot je erbij neervalt, maar zonder actie gaat dat allemaal niet helpen. Zonder actie is visualiseren nutteloos.

Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!


Dus hier waren mijn tips voor de vraag van de lezer:

1. Bepaal wie je in je leven wilt (wat voor soort vrouw, wat voor soort persoonlijkheid). Hoe beter je het weet, hoe makkelijker je het vindt.

2. Neemt actie. Maak het zo waarschijnlijk mogelijk dat je iemand ontmoet. Op de zolder blijven zitten en visualiseren is niet voldoende.

3. Maar…. neem wel alleen actie waar jij je goed bij voelt. Houd je niet van het café, schrijf je dan in voor een cursus of zoek een hobby waarbij je gelijkstemden ontmoet. Er is altijd iets te verzinnen wat je aanspreekt.

4. Visualiseer: hoe voelt het om samen te zijn met je nieuwe vriendin? Dus visualiseer alsof jullie elkaar al hebben ontmoet. Hoe voelt dat? Dàt gevoel creëert het enthousiasme voor je toekomstig doel. Zonder dat enthousiasme ga je niet op weg om je doel te bereiken. Of trek je aan wat je niet wilt bereiken.

5. Wees flexibel. Ga niet visualiseren over een vrouw van 1.72 meter met donkerrood haar die Portugees spreekt en van paardrijden houdt. Houd het bij de belangrijkste punten en sta open voor het onbekende. Je weet nooit wie uiteindelijk het beste bij je zal passen.

6. Werk aan jezelf. Door jezelf te ontwikkelen in een nòg prettiger persoonlijkheid, trek je automatisch fijne mensen aan.

De niet-perfecte formule voor het bereiken van je doel.

“Er is geen pasklare formule die 100% garantie geeft, maar met deze punten maak je het een stuk waarschijnlijker om een nieuwe vriendin te ontmoeten.” En dat geldt eigenlijk voor elk doel:

1. Bepaal wat je wilt
2. Neem actie waar jij je goed bij voelt.
3. Visualiseer het eindresultaat alsof je het al hebt bereikt.
4. Bevestig (d.m.v. affirmaties) dat je op de goede weg bent.
5. Sta open voor de verrassingen en toevalligheden die op je pad komen.
6. Werk aan jezelf – want je kunt niet aantrekken waar je niet klaar voor bent.
7. Voel je zo vaak mogelijk goed, over jezelf en over je doel.

Op de zolder zitten en je lunch bestellen.

Dit zijn allemaal radartjes om het mechanisme van doelen bereiken soepeler te laten draaien. De lezer vulde aan: “Ze zeggen dat je via dagelijkse meditatie alles in je leven kunt laten komen waar je altijd naar verlangd hebt, omdat je door meditatie alle weerstand wegneemt. Volgens mij komt daar niet zo veel actie aan te pas. Maar als ik het goed begrijp geloof jij daar niet in. ”

Mijn reactie was: “Bepaal altijd wat voor jou het beste werkt, wat anderen ook geloven of niet. Test het gewoon voor jezelf: ga op zolder zitten en visualiseer brood en een pak melk. Zelf als je alle weerstand wegneemt, is de kans dat het brood zo in je leven komt, vrij klein.”

Je kunt niet aantrekken waar je niet klaar voor bent.

Dat geldt natuurlijk ook voor het tegenovergestelde: blinde actie ondernemen zonder te visualiseren wat je nu precies zoekt, werkt ook niet. Actie en visualisatie vullen elkaar aan en in die balans kunnen wonderen gebeuren. Blijft er nog één punt over dat (naar mijn mening) het allerbelangrijkste is:

Werk aan jezelf – je kunt niet aantrekken waar je niet klaar voor bent.

Diep in ons allemaal zitten onbewuste overtuigingen over wat normaal is en wat niet. Over wat we ‘verdienen’ en waar we denken geen recht op te hebben. Over wat bij ons past en wat niet. De wereld die we voor onszelf creëren is gebaseerd op deze overtuigingen.

Wat geloof je over je doel?

Dus als je een ander leven wilt creëren, sta dan stil bij wat je gelooft over je jezelf en je persoonlijke doelen:

1. Verdien je het?
2. Is het voor jou weggelegd?
3. Kun je het bereiken?
4. Geloof je daar werkelijk in?

Zo ja, dan ben je al op de helft. Dan ben je ervan overtuigd dat je er recht op hebt en dat het je gaat lukken. Zo nee, twijfel je, dan kun je heel veel actie ondernemen, maar is het zinvoller te beginnen om jezelf eens onder de loep te nemen. Hoe kun je ervoor zorgen dan je de ‘Nee’ hierboven ombuigt naar een ‘Ja’?

We krijgen meestal waar we denken recht op te hebben. We krijgen niet wat we denken niet te verdienen. We trekken aan wat bij ons past. We stoten af wat niet bij ons past. We bereiken waar we klaar voor zijn. We missen waar we nog niet toe aan zijn. Dus wil je meer bereiken? Begin dat bij de bron: jezelf!

Het volgende e-boek gaat je hierbij helpen:


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek