Inzicht in jezelf is de beste manier om vooruit te komen. Pas als je begrijpt wie je bent, wat je wilt en wat je tegenhoudt, kun je in beweging komen. Anders bereik je hooguit de doelen die niet bij je passen. Dit zijn 7 goede vragen om meer inzicht te krijgen in jezelf.

Vraag 1: Wat maakt mij gelukkig?

Dit is de belangrijkste vraag. Als je alleen maar doet wat je gelukkig maakt, ben je automatisch gelukkig, nietwaar? Natuurlijk is het niet zo simpel. Dit is het punt van deze vraag: veel mensen weten niet goed wat hen gelukkig maakt of besteden er te weinig aandacht aan. Als je niet bezig bent met wat je gelukkig maakt, ben je bezig met wat je niet gelukkig maakt.

Wat maakt mij gelukkig? Wat geeft me energie? Waar wil ik meer van?

Vraag 2: Wat geloof ik over mezelf?

Wie je bent is het resultaat van wat je gelooft over jezelf. Het is een zelfvervullende voorspelling. We worden wat we de hele dag tegen onszelf zeggen. Zeg je: “Ik kan niet veranderen”, dan zal dat ook zo zijn. Maar zeg je: “Ik kan alles wat ik wil”, dan wordt dat je werkelijkheid. Je geloof over jezelf maakt zichzelf waar – in de praktijk. Het bepaalt welke acties je neemt en uiteindelijk dus je resultaten.

Wat geloof ik over mezelf? Wat geloof ik over mijn leven? Wat is mijn ‘waarheid’?

Vraag 3: Wat is mijn persoonlijke uitdaging?

Waar loop je elke keer op vast? Wat vind je moeilijk te veranderen en beperkt je in je groei? Dit noemen ze een patroon: een uitdaging die altijd terugkomt. Ga er niet vanuit dat dit zichzelf oplost. Ga er wél vanuit dat jij het kunt oplossen!

Wat is jouw dagelijkse uitdaging: Opkomen voor jezelf? Meer rust in je hoofd? Onzekerheid overwinnen? Het is zo belangrijk om dat te onderzoeken. Want dat patroon beperkt je in je persoonlijke ontwikkeling.

Wat loop ik elke keer op vast? Waarom is dat? Wat kan ik vanaf nu anders doen?

Vraag 4: Waar ben ik bang voor?

Angst is de grootste blokkade voor persoonlijke groei. Onder je persoonlijke uitdaging zit altijd een vorm van angst. Waar je bang voor bent, houd je tegen. Geloof me, daar hebben we allemaal last van, in meer of mindere mate. Duw je angst niet weg, maar onderzoek het. Door het te negeren komt het vanzelf weer terug. Door het te onderzoeken los je het op.

Bekende angsten zijn de angst voor falen, voor verlies van reputatie, voor verlies van relaties, voor afhankelijkheid, enzovoort. Ga eens na waar je bang voor bent en vraag jezelf af: gaat dat echt gebeuren of zit dat alleen maar in mijn hoofd? Angst is alleen eng als je het nooit confronteert. Onderzoek je het, dan kan het je juist enorm helpen.

Waar ben ik bang voor? Is die angst wel terecht? Wat kan ik ervan leren?

Vraag 5: Wat moet ik loslaten?

Wat moet je loslaten? Meestal de zorgen, de behoefte aan controle of de gehechtheid aan het eindresultaat. We willen controleren wat we niet kunnen. En we gaan vaak te krampachtig om met onze doelen. Loslaten is een middel om je doel te bereiken, hoe raar dat ook klinkt.

Als ik achter mijn computer ga zitten en denk: “Nu moet ik iets schrijven! Nu, nu nu!”, dan lukt dat natuurlijk niet. Maar als ik die behoefte aan controle en resultaat loslaat, ontstaat er ruimte. Dan gaat het vanzelf, zonder moeite.

Wat moet ik loslaten? Met wat voor oude denkbeelden schiet ik niets op?

Vraag 6: Wie wil ik zijn?

Als je onbeperkte mogelijkheden had jezelf te ontwikkelen, wie zou je dan zijn? Hoe zou je je voelen, hoe zou je je gedragen? Wat zou je doen en met wie zou je dat doen? Hoe sterker je een beeld hiervan hebt, hoe makkelijker het is om hier naartoe te groeien.

Het is prima om te denken: “Ik heb geen idee wie ik wil zijn, ik zie het allemaal wel.” Maar ik wed dat je – stiekem – toch wel verwachtingen hebt van jezelf. Hopelijk zijn dat realistische verwachtingen, je hoeft niet perfect te zijn. Het gaat erom dat je groeit richting de persoon die je werkelijk wilt zijn.

Hoe zou ik het liefst willen zijn? Hoe kan ik daar naartoe groeien?

Vraag 7: Wat vind ik goed aan mezelf?

We zijn vaak gefocust op wat we missen. We zien onze beperkingen en vergeten onze sterke kanten. Probeer de balans te vinden. Wat vind je goed aan jezelf? Wat zijn je sterke punten? Wat vinden andere mensen goed aan jou? Waar ben je trots op? Welke uitdagingen heb je overwonnen?

Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Je wilt alleen nog meer van die sterke kanten ervaren. Daarvoor moet je ze eerst waarderen.

Wat kan ik goed? Waar ben ik trots op? Geef ik voldoende aandacht aan mijn sterke punten?

Inzicht in jezelf.

Deze 7 vragen helpen je hopelijk meer inzicht te krijgen in jezelf. De vragen zijn makkelijk, maar het is soms lastig ze te beantwoorden. Toch raad ik je aan de antwoorden te zoeken, want ze zijn belangrijk – zelfs fundamenteel –  voor een gelukkig en succesvol leven. Mocht je er niet uitkomen, dan kan coaching je helpen. Inzicht is het meest waardevolle geschenk dat je jezelf kunt geven!

“Zonder inzicht is alles slechts een handeling,
Met inzicht wordt alles een waardevolle creatie.”
Bette Davis

Online Training in Geluk en Succes
Wil je meer geluk en succes in je leven?
Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou! Als je meer zelfvertrouwen, meer positiviteit, meer geluk en meer succes wilt in je leven, dan vind je in de webshop de online trainingen en e-boeken die je daarbij gaan helpen:
Ontdek de trainingen in geluk en succes
Meer dan 15.000 cursisten hebben een online training bij Newstart.nl gevolgd. Alle trainingen gaan uit van hetzelfde einddoel: Voel je goed over jezelf en je leven!

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

8 antwoorden
 1. Plonie
  Plonie zegt:

  Beste Frank,

  Ik zit na mijn hersenoperatie lang in de ziektewet. Ik gebruik deze tijd om jouw cursus te volgen.Ik merk dat ik veel positiever tegen dingen aan kijk. Door veel te lezen worden mijn gedachtes positief en zit ik minder te piekeren. Ik voel me blijer en dankbaarder en dat geeft een heel fijn gevoel.
  Dankjewel Frank!!

  Beantwoorden
 2. Lilian
  Lilian zegt:

  Frank wat een goeie vragen. Ik kan me voorstellen dat die zeker mee helpen aan een positieve kijk op jezelf.
  Geweldig hoe je iedere keer die positieve aanpak benadrukt. Ik ondervind er in een zeer zware periode in mijn leven heel veel steun aan. Dat wil niet zeggen dat het mij altijd lukt om positief tegen dingen aan te kijken, maar door deze artikelen word ik gestimuleerd om een positieve draai aan mijn leven te geven.
  Het bijzondere is dat ik van mijn omgeving krijg te horen dat ik er zo goed uitzie (en zo voel ik me ook, ondanks een aantal zware klappen).

  Beantwoorden
 3. Frank
  Frank zegt:

  Beste Lilian,

  Dank je wel, ik ben blij dat de artikelen je helpen.
  Niemand is altijd positief, maar zolang je je focust op wat je wilt (en je je daardoor goed voelt) gaat ook een zware periode uiteindelijk voorbij. Wat overblijft is dan alleen nog maar de (positieve) les van die periode…

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 4. patrick
  patrick zegt:

  Beste,

  als haast 5-jarige onvrijwillige alleenstaande na echtscheiding en 50+er, ondervind ik dat het leven precies harder geworden is dan vroeger.
  Ik probeer een zo goed mogelijk inzicht in het leven te krijgen, ook via internet.
  Zo kwam ik terecht op jouw website. Heel goed vind ik die en heel leerzaam.
  Het hielp al een stuk.

  Mvg,

  Patrick

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Patrick,

   Fijn te horen dat het je kan helpen :)

   Gebruik alles waar je iets mee kunt en vertrouw altijd op je eigen kompas. Er is (voor iedereen, ook voor mij) veel te leren, maar elke les geeft ons wat meer moed, kracht en vertrouwen :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.