Maak jezelf gelukkig

Dit is een korte oefening om jezelf snel gelukkig te voelen. De oefening zelf kost je hooguit een paar minuten en daarna leg ik je uit wat er is gebeurd. Het is niet moeilijk om je goed te voelen. Jij bent namelijk degene die dat bepaalt.

Oefening in geluk.

Denk eens terug aan een van de gelukkigste momenten in je leven. Misschien was het een vakantiemoment, misschien was je verliefd, misschien kreeg je een prijs voor leukste persoon van (vul het jaar maar in). Ga alles na wat je zintuigen op dat moment ervaarden. Wat zag je? Wat voelde je? Wat rook je? Wat proefde je? Wat hoorde je? Dompel jezelf compleet onder in dat ene fantastische moment waarin je helemaal gelukkig was. Neem een paar minuten de tijd…

Hoe voel je je nu? Waarschijnlijk heel erg goed! Dat kan niet anders, omdat je weer (bijna) hetzelfde ervaarde als toen. Als je je toen gelukkig voelde, dan voel je je nu ook gelukkig. Toegegeven, je zit misschien in je kamer en niet op het strand. Je hoort de auto’s buiten en niet de wind door de palmbomen. Het moment van toen is niet precies hetzelfde als het moment van nu. Maar wel in je geest! En daar gaat het om.

Lukt het je niet?

Als het je niet lukt om dat gevoel van geluk weer op te roepen, heeft dat twee redenen. Ten eerste is je voorstellingsvermogen nog niet sterk genoeg. Dit is een kwestie van oefening, dus probeer het nog een keer. Ten tweede kan het zijn dat je geest direct begint te oordelen: “Ja, toen was ik gelukkig, maar nu niet! Toen zat ik op een strand en nu zit ik in mijn éénkamerflat.” Probeer aan niets anders te denken dan aan dat ene fantastische moment, dat zal je helpen.

Waarom voel je je gelukkig?

Wat is geluk anders dan een gevoel? Je kunt geluk niet kopen, zien of ruiken: het is niets meer dan een gevoel in jezelf. Bovenstaande oefening laat je zien dat jij zelf de controle hebt over dat gevoel. Eerst voelde je niets en toen besloot je een gevoel van geluk op te roepen. Veel mensen denken dat een gevoel of emotie iets is wat hen overkomt, maar niets is minder waar.

Er is altijd een reden dat je een bepaald gevoel ervaart. Er is een reden dat je geluk of ongeluk ervaart. Het is niet toevallig! Als je de juiste schakels vindt om geluk te ervaren, kun je dit gevoel elk moment oproepen. Alle schakels, inzichten en oefeningen die je nodig hebt om gelukkig te zijn, vind je in deze e-cursus:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


De werkelijkheid bepaal je zelf.

Je bepaalt dus zelf of je je gelukkig of ongelukkig voelt. Misschien denk je dat geluk afhangt van wat er gebeurt, dat is immers de realiteit. Maar je geest kent geen verschil tussen de realiteit en jouw idee daarvan. In een bekende test kregen topatleten de opdracht een echte wedstrijd te lopen en een wedstrijd in hun gedachten. Het bleek dat in de hersenen precies dezelfde gebieden werden geactiveerd.

De werkelijkheid ervaar je dus voornamelijk door je hersenen. Of die werkelijkheid zich in het verleden, heden of toekomst afspeelt, maakt niet uit. Een ervaring uit het verleden kan net zo goed voelen als een fantasie over de toekomst. Sterker nog, er is strikt gesproken niet eens een werkelijkheid, alleen maar onze interpretatie daarvan.

Gebruik je geluksfilter.

Twee mensen kunnen precies hetzelfde ervaren, maar de één wordt er blij van en de ander niet. Denk maar eens aan een achtbaan in een pretpark: de één vindt het fantastisch en de ander wordt misselijk. Voor de één betekent het plezier en voor de ander betekent het pijn.

Geluk ontstaat dus voor het grootste deel door wat je denkt. Het zijn je gedachten die bepalen of je je gelukkig voelt of niet. En wie heeft de controle over je gedachten? Precies, dat ben jij. Jij bepaalt waar je aan wilt denken en jij bepaalt dus hoe je je wilt voelen. Denk aan iets vervelends je je voelt je slecht. Denk aan mooie dingen of fijne ervaringen en je voelt je goed!

Je kunt vanaf nu bepalen hoe je je voelt.

Maakt het uit of je tot nu toe ongelukkige gedachten hebt gehad? Nee, je kunt elk moment zelf besluiten hoe je voelt. Wat je tot nu toe ook hebt gedaan. Iemand zei het zo treffend: “Het maakt niet uit hoe lang we onszelf hebben beperkt. Als we in een donkere kamer zitten en we doen het licht aan, dan maakt het niet of die kamer een dag, een week of tienduizend jaar donker is geweest. Zodra we de knop omzetten is er licht.”

Vind jij het makkelijk of moeilijk gelukkig te zijn?
Wat heb je ervoor nodig?


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Lilian schreef:

  Wow Frank, wat een waarheid. Ik heb de proef op de som genomen. Zit op dit moment in een heel lastig pakket en voel me verre van gelukkig. Heb de proef op de som genomen door jouw idee uit te voeren en het werkt. Mijn vraag is dan wel hoe kun je zorgen dat dat gevoel (langer) aan blijft houden, want dat S… gevoel komt helaas vanzelf weer terug.

 • Beste Lilian,

  Elk gevoel verdwijnt na verloop van tijd, totdat je het (bewust of onbewust) weer oproept.
  Het slechte nieuws is dus dat je het moet herhalen, het goede nieuws is dat je dat altijd kunt als je het wilt :)

  Om een gevoel echt blijvend te maken is er weer een andere oplossing: werken aan je overtuigingen:
  https://www.newstart.nl/blog/overtuigingen-doorbreken-geloof-jij-nog-in-sinterklaas/

  Veel succes en sterkte
  Frank

 • Yolanda schreef:

  Een gelukkig gevoel oproepen is voor mij dagdromen. En dat kun je overal doen; op het toilet, even voor je uit staren, in de file… Ik zit nu in een soort van transformatie en om me weer te focussen op wat ik wil en even een gelukzalig moment over me heen te laten komen (wat ook weer vertrouwen geeft!), laat ik de wereld even zoals het is, en droom weg. Met m’n ogen open (handig in de file), maar met m’n focus op een eerder gelukzalig moment, of zelfs denken aan een gelukzalig moment wat gaat komen! Die gelukzalige momenten kunnen heel simpel zijn. Inderdaad een vakantie moment, onder de palmbomen in de zon, de ruizende zee… even helemaal leeg zijn. En vervolgens kan ik aan gelukmomenten in drukte denken zoals een feest waar ik onlangs was… geluk zit overal! Wat heerlijk om te weten dat onze geest ons de mogelijkheid geeft om een keuze te maken in wat je denkt.

 • Grappig, (los van je verzoek onderaan je artikel) ik wou je al bedanken uit mezelf voor je fijne, inspirerende nieuwsbrieven die ik al jaren ontvang. Deze post ook weer: dank voor je eenvoudige, doeltreffende en heldere tips en oefeningen! Supertof!

 • Beste Saz,

  Dank je, fijn dat te horen!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >