Ga doen waar je blij van wordt

Je krijgt meer spijt van wat je niet doet, dan van wat je wèl doet. De dingen die je wel wilde doen, maar nooit hebt gedaan, die blijven altijd in je herinnering. Mensen zeggen dan: “Ik wou dat ik het eerder had gedaan. Ik wou dat ik had doorgezet. Ik wou dat ik me niet zo had laten afleiden.” Doen waar je van houdt, is de beste beloning die je jezelf ooit kunt geven.

Ik heb geen tijd te doen wat ik wil!

Je tijd is beperkt en je leeft maar één keer. Dus je tijd is ontzettend kostbaar. Waar wil je die kostbare uren, weken, maanden aan besteden? Aan dingen die je niet interesseren of aan dingen die je inspireren? Aan mensen waar je niets mee hebt, of aan mensen die je dierbaar zijn? Aan activiteiten die je uitputten, of activiteiten die je energie geven?

We focussen zo vaak op wat we moeten doen, dat we vergeten wat we willen doen. We zijn bezig met verplichtingen, verantwoordelijkheden en takenlijstjes. En daardoor missen we wat ons inspireert, energie geeft en gelukkig maakt. Zoals iemand laatst zei: “Ik heb geen tijd om te doen wat wil, ik heb het te druk met doen wat er van me verwacht wordt.” Hoe jammer!

Geluk op nummer 1 of 2?

Regelmatig vraag ik cliënten of ze een hobby of passie hebben. “Ja, ik houd ontzettend van pianospelen.” Of: “Ik vind het geweldig om lekker te koken.” Of: “Ik krijg heel veel energie als ik sport.” Als ik hen dan vraag wanneer ze dat voor het laatst hebben gedaan, dan zeggen ze: “Tien jaar geleden.” Of: “Toen ik jong was.” Of: “Ik kom er eigenlijk nooit meer aan toe…”

Hoe komt het dat we onze verplichtingen op nummer één zetten en ons geluk op nummer twee? Want vergis je niet: Niet doen wat je leuk vindt, gaat ten koste van je geluk. Wil je gelukkig zijn? Ga dan doen wat je leuk vindt. Er is geen betere manier. En is er iets belangrijker dan je goed voelen over jezelf en je leven? Is dat niet de basis van alles?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

De basis van alles.

Vaak onderschatten we dit. We denken: “Ach, ik doe wel wat ik leuk vind als het vakantie is. Ik moet eerst alle andere dingen doen.” In mijn ervaring is dit een cruciale fout. Onderschat nooit het positieve effect van doen wat je leuk vindt. Het werkt door op alle gebieden in je leven. Het geeft je meer ontspanning, meer energie, meer zelfvertrouwen en het is de basis van persoonlijk succes.

Hoe je je voelt, is nog véél belangrijker dan wat je doet. De bron van een goed gevoel is de dingen te doen waar je van houdt. De bron van je geluk is te doen waar je hart ligt. De bron van je energie is doen waar je blij van wordt. Door te doen waar je van houdt, wordt alles beter. Als je te veel doet waar je niet van houdt, komt alles tot stilstand.

Dus wat wil je doen?

Wat heb je vroeger gedaan en nu niet meer? Wat heb je nog nooit gedaan en zou je graag willen proberen?

  1. Wil je verre landen bezoeken?
  2. Wil je een instrument bespelen?
  3. Wil je een boek schrijven?
  4. Wil je een marathon lopen?
  5. Wil je een vreemde taal spreken?
  6. Wil je paardrijden?
  7. Wil je gewoon meer tijd voor jezelf?

De balans tussen genieten en presteren.

Wat het ook is wat je wilt, ga het doen! Alles, werkelijk alles in je leven, zal er beter door worden. Oké, misschien duurt nummer 34 van je takenlijstje wat langer dan normaal. Maar dat is een kleine prijs voor meer geluk, meer energie en meer blijdschap, nietwaar?

Vind de balans tussen presteren en genieten weer terug. Waarom werk je zo hard? Wanneer is het tijd voor je beloning? Wacht er niet te lang mee. Doe de dingen waar je je nu goed bij voelt. Bovendien, voor de echte workaholics onder ons: Hoe meer je geniet, hoe meer energie je uiteindelijk hebt om te presteren. Iedereen wint hierbij…

Alles gedaan?

Ga terug naar je verlanglijstje. Gitaarspelen? Check! Paardrijden? Check! Italiaans spreken? Check! Ik had een verlanglijst met meer dan honderd dingen en heb ze inmiddels allemaal gedaan. Oh nee, zwemmen met dolfijnen en reizen naar de maan ontbreken nog. Het is niet eenvoudig om een dolfijn te vinden die naar de maan wil zwemmen…

Serieus: Doe waar je blij van wordt. Als je dat hebt gedaan en nog tijd over hebt, dan kun je altijd nog die andere dingen gaan doen.

Wil je een beter gevoel over jezelf en je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Meer vrijheid en geluk – maar hoe?

Cursus in Geluk

Zeg ja tegen het leven!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>