Maak een beslissing en vertrouw erop!

Twijfel wordt veroorzaakt door niet te luisteren naar je gevoel, naar wat je echt wilt. De mening van anderen doet je twijfelen, eigen fouten in het verleden doen je twijfelen en je verstand doet je twijfelen. Maar je gevoel weet precies wat je wilt.

De moeilijkheid bij een beslissing maken.

Hoe vertrouw je erop de juiste beslissing te maken? Dat is een simpele en terechte vraag. Als je erop zou vertrouwen dat je keuze de juiste is, zou je deze met een gerust hart kunnen maken, nietwaar? Waarom twijfel je dan en hoe kun je die twijfel wegnemen?

Om die vragen te beantwoorden moeten we kijken naar de oorzaak van twijfel. Twijfel wordt veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen in je eigen vermogen een goede keuze te maken. Lees deze zin nog eens, want hij is wat lang, maar wel belangrijk.
Het is in essentie dus een gebrek aan zelfvertrouwen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waardoor wordt dit gebrek aan vertrouwen veroorzaakt?

Ik heb in het verleden foute beslissingen gemaakt.

Wees gerust, dat hebben we allemaal. Sterker nog, je fouten uit het verleden zijn waarschijnlijk je grootste lessen geweest. Je kunt ontzettend veel leren van je fouten, waarschijnlijk veel meer dan van je successen.

Door fouten te maken word je herinnerd aan wat je echt wilt en wie je echt bent. Een fout is kostbaar, maar de les die je ervan leert is onbetaalbaar. Wees niet bang om fouten te maken. Zonder een mislukte relatie zou je niet weten wat je in een relatie echt nodig hebt. Zonder een vervelende baan zou je niet weten welk werk je wel wilt doen.

Ik luister niet goed genoeg naar mijn gevoel.

Voor mij persoonlijk is dat de oorzaak geweest van al mijn fouten in het verleden: ik heb te weinig geluisterd naar mijn eigen gevoel. Diep van binnen heb ik in elke situatie geweten wat ik werkelijk wilde. En ik denk dat jij dat ook weet.

Waarom gaan we dan voorbij aan ons gevoel?

Dat doen we omdat:
– We denken dat anderen het beter weten.
– We geen nee durven te zeggen tegen de mensen in onze omgeving.
– We te veel vertrouwen op ons verstand.

Waarom denk je dat anderen het beter weten?

Hoe diep kunnen anderen werkelijk in jouw hart kijken? Wie kent je beter dan jezelf? Elke keuze over jouw leven is te belangrijk om aan anderen over te laten. Hoe goed mensen het ook bedoelen, ze kunnen niet echt beoordelen wat jou gelukkig maakt. Dat kun je alleen zelf.

Nee durven te zeggen.

Als het gaat om fundamentele – voor jouw belangrijke – keuzes, dan kun je maar beter kiezen waar jij je goed bij voelt. Ook al stellen we soms daarmee soms anderen teleur. Je kunt je leven niet laten leiden door wat een ander vindt dat je moet doen. Dat werkt op lange termijn nooit. Je krijgt altijd spijt omdat je niet hebt gekozen wat je zelf wilt.

Waarom vertrouwen we op ons verstand?

Omdat we dat aangeleerd hebben. Het verstand wordt in onze maatschappij veel belangrijker geacht dan ons gevoel. We willen alles beredeneren, alles becijferen en alles bewijzen. Dat gaat nou eenmaal moeilijk samen met gevoel.

Zie het gevoel als een soort extra laag boven het verstand. Je kunt ze beide gebruiken. Je verstand geeft je de feiten. Prima, nu weet je wat er speelt in de wereld van de cijfers en bewijzen. Je gevoel gooit daar nog eens een extra laag overheen: je intuïtie, je voorstellingsvermogen, je eigen voorkeuren, je onderbuikgevoel. Gevoel en verstand kunnen elkaar versterken.

Het probleem ontstaat wanneer je gevoel A kiest en je verstand B. Je Mijn suggestie zou zijn: kies voor je gevoel. Kies voor wat je wilt. Maak de keuze die je zou nemen als elke keuze succesvol zou zijn. Kies alsof je helemaal opnieuw zou kunnen beginnen. Dat zijn de keuzes van je gevoel, de keuzes van je hart.

Vertrouw jij jezelf?

Soms zeggen mensen: “Ik vertrouw niet op mijn gevoel.” Dat komt omdat ze het stelselmatig negeren. Naar je gevoel luisteren moet je oefenen, het gaat niet vanzelf. Vertrouwen op je gevoel leidt automatisch tot zelfvertrouwen.

Soms zeggen we: “Ik vertrouw niet op mijn beslissingen.” Dat komt omdat we in het verleden foute beslissingen hebben gemaakt. Waarom zou je vertrouwen op je beslissingen als blijkt dat je de verkeerde kiest? De vraag is: “Waarom heb je verkeerde beslissingen genomen?”

Ik denk dat als je terugkijkt, je in de meeste gevallen zult ontdekken dat je een beslissing hebt genomen die niet bij je paste. Waarschijnlijk omdat je aan je gevoel voorbij bent gegaan. Je gevoel zegt je of en wanneer je aan iets moet beginnen. Je gevoel zegt je ook of en wanneer je met iets moet stoppen.

Luister meer naar je gevoel, dan maak je keuzes die beter bij je passen. Dat geeft weer vertrouwen in je eigen beslissingen en dus in je eigen gevoel. Het is een vicieuze cirkel. De grootste fout die je kunt maken is te negeren wat je echt voelt. Maar ook van die fout kun je weer leren.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Weet je wat het grappige en verbazingwekkendst is aan, volgens je omgeving verkeerde gemaakte beslissingen? Dat het niet lang duurt voordat diezelfde omgeving het weer vergeten is. Iedereen kent wel situaties waarvan je denkt, oh my god!… hoe heeft hij/zij het kunnen doen? Je kunt dan wel eens denken, die houdt geen vriend over, maar tot je grote verbazing blijkt dat in de praktijk toch heel anders te zijn. En dan heb ik het hier over grote misstappen! Nou, waar hebben we het dan over, als je af en toe in de ogen van je omgeving niet zo n goede beslissing maakt?? Doordat je te veel na blijft denken over wat je omgeving van je denkt of zegt, blijf je er in hangen terwijl je omgeving het al is vergeten of sterker nog, zich na een tijdje niet eens meer kan herinneren hahahhaaa. Allemaal je eigen angst om door je omgeving niet geaccepteerd te worden!! En de grootste angst waarmee veel mensen worstelen is de angst om te verliezen, in welke relatie dan ook. Maar niemand is iemands bezit, zelfs je eigen kinderen niet, je hebt ze eigenlijk te leen totdat ze op eigen benen kunnen staan en dan hun eigen beslissingen gaan en mogen maken. Als je de angst om te kunnen verliezen anders bekijkt en daardoor geaccepteerd hebt, is op jezelf aangewezen zijn zo slecht nog niet en kun je beter loslaten. In ieder geval een stuk relaxter leven! :-)

 • Beste Il,

  Een mooie reactie en aanvulling!
  Je laatste zin geeft echt de kern weer van meer vertrouwen door (de angst voor verlies) los te laten. Als je aankunt waar je bang voor bent, is er niets meer om bang voor te zijn…

  Bovendien denken we vaak dat andere mensen erg bezig zijn met wat wij doen, maar dat valt in de praktijk nogal tegen – of mee :))

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hahhaaa ja idd. die laatste zin van je… Met dat je, je omdraait zijn veel mensen je al weer vergeten. Die drukke maatschappij van tegenwoordig, heeft ook zo zijn voordelen! ;-)Alleen moet je bij belangrijke zaken dan weer oppassen dat je niet vergeten wordt. Tegenwoordig is een beetje maffe aandacht trekken haast een must;-))
  Zo heeft alles z’n voors en z’n tegens!

 • Wat schrijf je toch altijd goede en behulpzame artikelen. Als je mail komt zit er altijd wel een tussen waar ik wat aan heb. Ik wil je daar gewoon een keer voor bedanken, dus bij deze…dankjewel!

  Alice

 • Beste Alice,

  Dank je wel en graag gedaan: fijn dat te horen! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • paprika schreef:

  Het klinkt heel logisch om op je gevoel te vertrouwen. Maar hoe kun je horen wat je gevoel zegt?

 • Beste Paprika,

  Misschien heb je er wat aan. Maar als ik me op mijn gevoel focus in bepaalde situaties dan let ik op mijn, ook wel genoemd onderbuik gevoel. Krijg ik een naar gevoel in mijn buik in eerste instantie dan probeer ik met mijn verstand dat te analyseren. Hierdoor ben ik meer op mijn hoede en ik kan ik betere beslissingen nemen voor dat moment. En als ik dan nog te veel twijfel dan zeg ik tegen bijv. de persoon in kwestie, ik ga erover nadenken en kom er later op terug. Maar inderdaad zoals Frank het schrijft, het kost veel oefening en je zal er heel bewust mee aan de slag moeten, maar op een gegeven moment kom je op een punt van routine. Alles is te leren als je maar graag genoeg wilt. Vraag jezelf continu wat voel ik nu. Dat kun je oefenen met de meest simpele dagelijkse dingen. Succes en groetjes Il

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >