Leef, leer en lach elke dag

Elke dag geeft je een nieuwe kans om te genieten en te groeien. Vergeet gisteren, vergeet morgen – het gaat om vandaag. Hier zijn drie tips om het beste uit je dag te halen. Want eenmaal voorbij, komt vandaag nooit meer terug, dus dan kun je er maar beter van genieten. Leef, leer en lach – zo haal je het maximale uit je dag!

Elke dag is als een ijsje in de zon, je kunt er maar beter van genieten voordat het voorbij is.

Tip 1: Leef elke dag.

Natuurlijk leef je elke dag, maar je leeft niet elke dag bewust. Hoe vaak zijn we niet bezig met werken aan onze toekomst? Hoe vaak zijn we niet bezig met denken over het verleden? En hoe vaak genieten we van de dag zelf? We leven, maar vergeten het te beleven

Iemand zei zo mooi: “Het leven is niet het aantal momenten dat je ademhaalt, het is het aantal momenten dat je de adem beneemt.” Het is het aantal momenten dat je denkt: “Dit is zo mooi! Wat ben ik blij dat ik leef!” Wanneer je niet wenst ergens anders te zijn, of iemand anders te zijn. Wanneer je gewoon geniet van het moment.

De kleine momenten in elke dag.

En die momenten kun je in elke dag vinden. Je hoeft er niet voor op vakantie te gaan, je hoeft er niet de loterij voor te winnen. Het zijn juist de kleine momenten in elke dag die ervoor zorgen dat je voelt dat je leeft: een koffietje drinken met een vriend(in), een wandeling door een stad of natuur, samen lachen om een grap of genieten van een lekker nummer op de radio.

Als je de kunst verstaat te genieten van die kleine momenten, dan versta je de kunst van het leven zelf – want dan hoef je je momenten van geluk nooit meer uit te stellen. Er hoeft niet iets bijzonders te gebeuren, je hoeft niet ergens anders te zijn. Dan pas beleef je je dag echt bewust…

Tip 2: Leer van elke les.

Een van de grootste bronnen van spanning in ons leven is de illusie dat alles in één keer goed moet gaan. Ik help het je hopen, maar het gebeurt slechts heel zelden. Negen van de tien keer ‘struikelen we vooruit’ om uiteindelijk – na veel fouten – bij ons doel terecht te komen.

Ervaring krijg je nooit vóórdat je oefent. En elke dag krijg je opnieuw de kans om te oefenen. Deed je het gisteren verkeerd? Vandaag kun je het anders aanpakken. Verprutste je gisteren dat gesprek of die opdracht? Vandaag krijg je een nieuw kans.


Wil je sneller je doel bereiken?

Volg dan dit digitaal stappenplan De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

De enige manier om te groeien.

Als je bewust gaat leven, dan zie je overal die kansen. Elke ervaring geeft je twee belangrijke inzichten: Dìt werkt niet zo goed en dit kun je dus beter niet meer herhalen. Dàt gaat wel erg goed en daar moet je dus meer van doen. Elke vooruitgang – in relaties, in werk, in je persoonlijke ontwikkeling – kun je zo versnellen.

Stop dingen te doen die niet (meer) voor je werken. Doe meer dingen waar je je goed bij voelt. Leer van elke ervaring en stuur bij. Dat is de enige manier om te groeien. Hoe slecht een ervaring ook is, je kunt er altijd van leren. Door je bewust te zijn – door ervoor open te staan – kan elke dag je de bagage geven voor een toekomst met nog meer geluk, zelfvertrouwen, ontspanning en succes.

Tip 3: Lach om elke fout.

Om te leren van fouten, moet er wel eerst iets gebeuren: we moeten onszelf onze fouten vergeven. Doe je dat niet, dan blijf je hangen in wat je verkeerd hebt gedaan. En dan blijf je automatisch stilstaan. Dus jezelf je fouten vergeven is nodig om verder te groeien.

Waarom vinden we het zo moeilijk om fouten te maken? Waarom lachen we er niet gewoon om? Wie heeft je wijsgemaakt dat je jezelf ‘ernstig door het leven moet worstelen’? We kijken op YouTube naar de bloopers van anderen en lachen ons suf. Maar als we zelf een fout maken, zijn we depri en teleurgesteld. Ergens klopt er dus iets niet…

Een mooi verhaal zonder fouten bestaat niet.

Ga ervan uit dat jij en ik nog een miljoen fouten zullen maken in ons leven. Dus dan kunnen we ons er maar beter goed bij voelen. In plaats van jezelf op je donder te geven, kun je beter lachen en denken: “Zo, dat heb ik echt goed verprutst! Geeft niet, de volgende keer doe ik het beter.” Dan is een fout geen bron van frustratie maar voer voor een mooi verhaal.

Want een mooi verhaal zonder dat er iemand een fout maakt bestaat gewoon niet…

Huil, faal en vloek – of leef, leer, lach?

Tot zover de drie tips. Je kunt natuurlijk ook elke dag denken:

1. Ik kan hier niet mee leven!
2. Ik maak er weer een puinhoop van!
3. Wat een drama!

Dan had dit artikel heel anders geheten, bijvoorbeeld: “Huil, faal en vloek elke dag.” Maar dat inspireert natuurlijk helemaal niemand.

Vraag jezelf liever af:

1. Kan ik hiervan genieten?
2. Kan ik hiervan leren?
3. Kan ik hierom lachen?

Zo ja, dan is je dag succesvol. Want meer kun je van jezelf of het leven of jezelf niet vragen. Als je elke dag geniet, leert en lacht (ook al is het soms maar een klein beetje), dan is je leven de moeite waard. Stel jezelf deze vragen maar eens deze week. Doe eens gek en kijk wat er gebeurt. De meest eenvoudige vragen hebben vaak het grootste effect!

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank

Ontdek  het geheim
Hoe je krijgt wat je wilt

Ontvang ons gratis eBoek.

35.000 lezers gingen je voor!


Ook leuk om te lezen:

De enige echte weg naar verandering

In 3 stappen naar meer tijd in je leven

Wat is de prijs van succes? Zo word je succesvol

  • Michaela schreef:

   Dat is echt een goede en vollerende artikel…bedankt ?

 • albert schreef:

  Weer een mooi en leerzaam artikel.

 • Dank jullie wel – altijd leuk om dat te horen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Uit welke bron haal je je informatie om met het leven om te kunnen gaan?

  Allemaal prachtig en zeer leerrijk.

  • Beste Co,

   Dank je wel :)

   Uit welke bron haal ik mijn inzichten? Uit dezelfde bron als waar jij en ieder ander ze uit haalt: uit ervaringen, leren van fouten, voorbeelden van andere mensen en heel veel proberen – kortom, uit het leven zelf :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >