Laat anderen je niet vertellen wat je kunt

We hebben vaak de neiging ons te vormen naar de realiteit van anderen – ten koste van onze eigen dromen. Zorg ervoor dat dit jou niet overkomt. Wees een beetje koppig en zet door. Je schept je eigen realiteit en anderen doen dat ook. Wees voorzichtig met zelfbedachte beperkingen. Zorg ervoor dat je droom werkelijkheid wordt!

Wel realistisch blijven hè?!

Laatst deed ik een uitspraak over het bereiken van succes. Iemand reageerde daarop met een heel verhaal over haar uitdaging. Ze concludeerde dat wat ze wilde niet mogelijk was. Ze sloot af met: “Wel realistisch blijven hè?!” Maar dat was nu net de reden dat ze met die uitdaging zat! Ze had haar eigen realiteit beperkt en daarmee was het onmogelijk haar doel te bereiken.

Iedereen heeft zijn eigen realiteit. Onze realiteit wordt gecreëerd door de manier waarop we naar een situatie kijken – niet door de situatie zelf. Een heel groot verschil! Neem elke uitdaging als voorbeeld en we vinden ook iemand die deze uitdaging heeft overwonnen. In het bovenstaande voorbeeld was haar uitdaging dezelfde uitdaging die ik vroeger had, maar nu niet meer. Het was inmiddels opgelost.

Als je denkt dat het niet kunt, heb je gelijk.

De uitdaging was om een professionele coach te worden. Ik heb meerdere mensen gesproken die zeiden: “Het lukt me nooit om coach te worden. En als je het al wordt, dan verdien je er niets mee. Er zijn al te veel coaches. Wie zit er nu op mij te wachten? Ik doe het wel als hobby, in deze tijd is zelfstandig worden niet slim. Je verdient er niets mee. Ik kan beter een andere baan zoeken.”

Deze uitspraken zijn allemaal voorbeelden van het creëren van je eigen realiteit. Als je denkt dat iets niet lukt, dan gaat het ook niet lukken. Eenvoudiger kan ik het echt niet zeggen. Als we denken dat iets niet lukt, dan geven we het op. Niet omdat het niet kan, maar omdat we denken dat het niet kan.

Wees voorzichtig wat je denkt.

Dus wees voorzichtig met het definiëren van je realiteit. We gaan bijna allemaal in de fout met het verschil tussen de werkelijkheid – en onze gedachten over de werkelijkheid. Dat zijn twee compleet verschillende dingen! Toen mensen me jaren geleden zeiden dat het toch niet zou lukken om als coach succesvol te zijn met een eigen bedrijf, dacht ik: “Dat bepaal ik zelf wel. We zullen het nog wel zien…”


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Weet je wat het tragische is? Dat ik het tegendeel heb bewezen en deze mensen nog steeds worstelen met dezelfde uitdaging. Ik ben echt niet slimmer dan zij. We zijn precies hetzelfde. Het enige verschil is dat we een andere realiteit hebben. Zij vinden zichzelf realistisch en ik vind dat ook. En we hebben allemaal gelijk! De realiteit is een zelfvervullende voorspelling.

Laat anderen niet jouw realiteit bepalen.

Dus wat je persoonlijke doel ook is: Ga niet uit van een beperking, alleen omdat anderen die zo ervaren. Als we dat zouden geloven, dan hadden we nooit:

1. Het wiel uitgevonden (uitvinder onbekend of wilde liever anoniem blijven).
2. Een vliegtuig in de lucht gekregen (gebroeders Wright).
3. De gloeilamp uitgevonden (Thomas Edison).
4. Vaccinaties tegen ziektes ontdekt (Louis Pasteur).
5. Kunnen telefoneren (Alexander Bell – daarom zeggen we ‘iemand bellen’)

Misschien zijn wij geen grote uitvinders, maar het punt is deze:

Laat andere mensen niet jouw realiteit bepalen!

Wat is beter – fouten maken of niets doen?

Het is beter om achteraf gelijk te krijgen, dan vooraf ontmoedigd te zijn. Het is beter om achteraf kritiek te krijgen, dan vooraf toestemming te vragen. Het is beter om achteraf je fout toe te geven, dan vooraf niet in beweging te durven komen. Wacht niet op toestemming van anderen, maar volg je eigen weg…

Vandaar dat de opmerking “Wel realistisch blijven hè?!” eigenlijk correct is. Ik ben realistisch – of liever gezegd ik schep van mijn eigen realiteit. En dat doe jij ook. Maar wees voorzichtig met zelfgecreëerde beperkingen! De meeste beperking zitten in ons eigen hoofd. De kern van elke beperking is: “Dit is niet mogelijk.” Maar negen van de tien keer is dat een illusie.

Droom of werkelijkheid?

Dus wees een beetje koppig en zet door. Geef niet te snel op. Niets is mogelijk als je het van tevoren al opgeeft – en bijna alles is mogelijk met een beetje geduld en doorzettingsvermogen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je er zelf helemaal achter staat. Een doel heeft alleen zin als het echt bij je past.

Wat voor de één een droom is, is voor de ander werkelijkheid. Wat voor de één niet realistisch is, is voor de ander dagelijkse kost. Dit artikel is het bewijs daarvan. Vroeger dacht ik: Als ik ga schrijven, wie lees het dan?” Wel, inmiddels meer dan een miljoen bezoekers. Werkelijkheid is een wens die is uitgekomen omdat je je niet hebt laten tegenhouden!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Wat is de prijs van succes? Zo word je succesvol

Beslissing nemen – de kunst van het fouten maken

Leven in vrijheid

 • Beste Frank,

  Ik weet dat je niet op mijn compliment en bevestiging zit te wachten. Maar jongen, ik moet je zeggen, ik vind je geweldig! Een geweldige coach en leraar.
  Weet je. Ik ben een gelovig iemand. Het geeft richting, troost, vreugde, vrede, blijdschap etc.
  Maar ik geloof en weet zeker, dat God mensen gebruikt met hun talenten en gaven, om anderen te bemoedigen of aanmoedigen in bepaalde situatie of momenten van hun leven.
  Jij, Frank. Jij heb me heel vaak blij gemaakt met je artikel. Bijvoorbeeld op momenten dat ik twijfelde, moe was, onzeker werd, vond ik de bevestiging in jou artikel. Ik zeg bevestiging, want ik wist het antwoord of de waarheid al, maar ik miste op dat moment een push, een duw in de rug, de herhaling, maar dan op een ander manier, de bevestiging etc. en dat kreeg ik door jou artikel.
  Heel vaak, krijg ik opluchting na het lezen van een artikel van jou.

  Het geef me moed om verder te gaan, om door te lopen. Soms moest ik zelfs huilen. Want het leek dan zo toevallig , dat jou artikel mij verteld wat ik op dat moment nodig had. Om een voorbeeld te noemen, momenten dat ik dacht dat ik er al was op bepaalde gebieden van mijn leven, positief geconfronteerd werd dat de realiteit anders was en dat leerde accepteren. Precies, precies datgene OP DAT MOMENT, wauw ! Ik heb de neiging om jou te zeggen, wees blij met jezelf en trots op jezelf. Maar aan de andere kan denk ik weer, jij weet het al. Ik vond de artikel van 9 april ook heel motiverend. Je ging over jezelf vertellen hoe het op dat moment zit. Ook dat motiveert en inspireert. Ik hoop van harte dat het nu beter met je gaat . Je bent mij een zegen, althans , zo zie ik dat in MIJN leven. Ik weet dat dat ook bij vele anderen zo is. Alleen leggen ze het op hun manier uit misschien. Je zorg goed voor anderen, zorg ook goed voor je zelf !

  Groet, Gera.

  • Beste Gera,

   Het is altijd fijn te horen dat een artikel of cursus iemand heeft kunnen helpen.
   Dus dank voor je mooie woorden en heel veel succes met alles!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Hoi

  Heb je ook een dvd of een boek die ik kan bestellen ?

  • Beste Sara,

   Ja, je kunt het e-boek vinden in de link onderaan het artikel.
   Andere e-boeken en e-cursussen kun je vinden als je bovenaan in de bruine menubalk op ‘webshop’ klikt :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Hallo Frank

  Ik vind het heel fijn jou berichten als coach. Je bent zeker goed! Je geeft wat mensen nodig hebben. Ik ben zelf met een schoonheidsopleiding bezig wat ik vroeger al wou. Maar alle meiden uit de klas zijn 10 jr jonger als ik. Dus pakken sneller op. Ik leer niet zo snel. Nu was ik op een stage en zeiden ze dat ik niet zo goed was als mijn collegaatje van 10 jr jonger. Ik was er nog maar 3 dagen. Alleen omdat zij het zo snel leert en ik langzamer maar ik kan het toch ook. Ik heb hierdoor wel minder zelfvertrouwen gekregen door haar. Zelfs dat ik dacht ik kan er beter mee stoppen ik krijg er toch geen werk mee en ik ben te langzaam omdat ik ook pietje precies ben. Nu las ik jou artikel precies op het juiste moment en geeft mij weer een push om toch te blijven geloven in mijzelf. De wereld is hard. Dank je wel Frank

  • Beste Emmy,

   Dank je wel en graag gedaan.

   De wereld is soms hard, dus moeten we wat zachter zijn voor onszelf.
   Niemand kan ons zelfvertrouwen afnemen als we het niet aan hen geven – door onze eigenwaarde te koppelen
   aan de mening van iemand die niet in ons gelooft :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Dit is nou precies wat ik ook mee heb gemaakt. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd met 2 diploma’s in 1 keer. De docenten en coaches op school gaven aan dat het voor mij onmogelijk was, ‘het is te ambitieus voor je’ werd er gezegd. Ik moest in het eerste jaar zelfs bijna van de opleiding af. Alleen 1 medecursist kreeg de mogelijkheid omdat zij altijd de hoogste cijfers haalde.

  Na een gesprek tussen mijn schoolcoach en stagebegeleider werd met twijfels besloten dat ik de mogelijkheid kreeg om 2 keer af te studeren. Mijn stagebegeleider was er namelijk van overtuigd, maar school dus niet.

  3 jaar later was het zover, de diploma uitreiking. Ik heb het tegendeel bewezen en zij hadden helemaal niets te zeggen. Je had hun gezichten moeten zien.. Dat was echt een moment wat heerlijk voelde, niet uit revenge maar puur uit geslaagdheid. Ik heb behaald waar ik in geloofde en dat is een moment dat ik niet meer zal vergeten. 1 ding is zeker, waar een wil is is een weg.

  CP

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >