Kies je voor zekerheid of voor geluk?

Te vaak kiezen we voor zekerheid ten koste van ons geluk. We maken de verstandige keuze, de veilige keuze. We krijgen er niet veel inspiratie door, maar in ieder geval weten we waar we aan toe zijn. In ieder geval hebben we de boel onder controle. Soms offeren we geluk op omdat we zekerheid belangrijker vinden. Waarom doen we dit?

Kun je geluk onderdrukken?

En werkt dit wel? Niet helemaal, het blijft toch vaak knagen. We missen het gevoel dat we echt doen wat ons gelukkig maakt. We slepen onszelf er doorheen, maar krijgen er niet echt veel energie van. Geluk kun je negeren, vergeten of onderdrukken, maar de behoefte eraan zal nooit helemaal verdwijnen…

Wat je ook kiest, elke keuze kost energie, dus waarom kies je dan niet voor het beste? Als je dat niet doet, dan merk je dat geluk opofferen nooit echt werkt. Sterker nog, je bereikt vaak het tegenovergestelde van wat je denkt dat slim is. Bijvoorbeeld:

1. Als je kiest voor zekerheid in je werk – in plaats van leuk werk – omdat je nu eenmaal geld moet verdienen, wat krijg je dan? Dan stelt dat geld je in staat om langer het werk te doen dat je eigenlijk niet wilt…

2. Als je kiest voor een relatie omdat dat praktisch is – ook al ben je er niet echt gelukkig mee – dan verlengt dat de tijd die je doorbrengt in een relatie die je niet gelukkig maakt, zodat je nooit toekomt aan iets anders…

Langer doen wat je niet leuk vindt – klinkt dat aantrekkelijk?

Dus waar je eigenlijk voor kiest, is langer volhouden wat niet echt goed voelt. Dat is dan ook de belangrijkste prijs die we betalen als we geluk opofferen en kiezen voor zekerheid: we stellen ons geluk uit tot een later moment. Dat is geen oordeel, maar slechts een inzicht.

Natuurlijk gaat het om het vinden van de juiste balans. In de extremen zit altijd spanning, in de balans zit altijd rust. Altijd in de comfortzone blijven zitten en nooit eens avontuurlijk zijn, is vrij extreem. Altijd plezier najagen en alle behoefte aan zekerheid afwijzen, is dat ook. Zoek de balans waar jij je goed bij voelt!

Het verstand kiest voor zekerheid.

Het verstand kiest voor zekerheid omdat het bang is. Die keuze klinkt als volgt: “Als ik niet voldoende controle heb, kan het wel eens misgaan. Dan ben ik slechter af dan hiervoor. Ik neem de veiligste weg.” Dus kiezen we voor wat ‘verstandig’ is, wat anderen doen, wat het minste risico inhoudt. Dan kiezen we omdat we focussen om wat we zouden kunnen missen.

Kiezen voor geluk.

Het gevoel kiest voor wat het werkelijk wil. Tenminste, als je leert te vertrouwen op je gevoel en het niet onderdrukt. Die keuze klinkt als volgt: “Joepie!! Dat lijkt me leuk, hier heb ik zin in, dat ga ik doen! Ik weet niet waarom, maar het voelt wél heel goed!” Dan kiezen we omdat we focussen op wat het ons gaat opleveren. Gelukkig zijn is een kunst die iedereen kan leren:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Bungeejumpen of parachute?

Nooit kiezen voor zekerheid is als bungeejumpen zonder elastiek. Het stemmetje van geluk klinkt als Kermit uit de Muppet Show: Super enthousiast, maar niet altijd even verstandig. Altijd kiezen voor zekerheid is als een parachute dragen op een keukentrap. Het stemmetje van zekerheid klinkt als iemand die een Excel sheet gebruikt om te analyseren of het wel verstandig is vijf cent in te zetten met een potje pokeren…

Ik vermoed dat de meeste mensen te veel in de zekerheid blijven hangen. Daar zijn we mee opgegroeid, het wordt ons aangeleerd door onze omgeving en maatschappij. Als je je daarin herkent, dan ligt jouw groei in een klein beetje meer risico nemen.

Wat is echt zeker in het leven?

We willen allemaal een garantie dat het leven ons vrijwaart van pijn en alleen maar plezier oplevert. Maar wat is er werkelijk zeker in het leven? We hebben ups en downs, halen adem – èn betalen belasting. Voor al het overige is er geen harde garantie. Kun je dat inzien?

Wel, in dat geval kun je maar beter doen wat je wilt, nietwaar? Persoonlijk waren de keuzes voor geluk (dus wat minder zekerheid), de beste keuzes in mijn leven. Het waren de keuzes die me dichter brachten bij wat ik echt wilde. Het waren de keuzes vanuit verlangen, niet vanuit gebrek.

Duo Penotti – twee kleuren in een pottie.

Als je iets loslaat, krijg je er automatisch iets anders voor terug:
1. Elke keer als ik de behoefte aan zekerheid wat losliet, kreeg ik er geluk voor terug.
2. Elke keer als ik het verstand wat ontspande, kreeg ik er gevoel voor terug.
3. Elke keer als ik angst was losliet, kreeg ik er vertrouwen voor terug.

Ken je die chocopasta ‘Duo Penotti’ (twee kleuren in een pottie)? Het is witte- en bruine chocolade. Welnu, dat is zekerheid en geluk. Beide horen in het potje van je leven. De combinatie van die twee maakt dat het zo goed smaakt! En stiekem heb je toch wel een voorkeur voor wat je het allerlekkerst vindt…


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Wat is coaching? Een introductie

Hoeveel heb je nodig om gelukkig te zijn?

Natuurlijk en ontspannen leven

 • Beste Frank,

  Ik geniet bijzonder van jouw blog. Dank dat je daar zoveel energie in steekt en deelt met jouw bezoekers. Deze boodschap komt als geroepen. Ben er superblij mee!

  Groetjes van Tony

  • Beste Tony,

   Fijn dat te horen en graag gedaan! :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Wel confronterend om te lezen.
  Al spookt dit al dagen door m’n hoofd, nu ik het zwart op wit zie door jou geschreven, bevestigd dit toch wel waar ik al die tijd aan twijfelde.
  Werk aan de winkel, dankjewel Frank :)

  • Beste Mieke,

   Soms in meer inzicht confronterend, maar zolang je jezelf niet veroordeelt, brengt het je altijd een stap verder :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >