Ik kan niet tegen kritiek – hoe ga ik daar mee om? Op je weg naar succes, roem, liefde, geluk en fortuin is er één obstakel dat je onmiddellijk doet twijfelen: kritiek van anderen. En dan vooral de kritiek die persoonlijk is bedoeld. Hoe moet je daar mee omgaan? Wat leert het je? En hoe zorg je ervoor dat het je minder raakt?

Doe ik het fout?

Zoals een lezeres van de nieuwsbrief het verwoordde: “Als ik van andere mensen een sneer krijg of negatieve feedback, ga ik altijd gelijk bij mijzelf na wat ik verkeerd gedaan zou kunnen hebben. Ik ga ervan uit dat ik degene ben die een fout heeft gemaakt en twijfel dan aan mezelf.”

Dit is logisch en ik denk dat veel mensen zo reageren. Twijfel ontstaat omdat je de mening van een ander op dat moment belangrijker vindt dan die van jezelf. Kritiek voelt persoonlijk omdat het tegen ons is gericht, nietwaar? Maar is dat wel zo? Is het wel persoonlijk, heeft het wel met jou te maken? Of zegt het meer over de ander?

Ik zet je wel even op je plaats!

Ongetwijfeld heb jij ook je portie kritiek gehad. Sommige mensen verpakken die kritiek in een paar complimenten zodat het zachter aankomt. Hier kun je iets mee. Die kritiek is waarschijnlijk goed bedoeld. Maar veel mensen gaan er gewoon eens lekker voor zitten en vertellen je wat je allemaal fout doet.

Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Sommige mensen moeten op hun plaats gezet worden en ik ben degene die dat meestal doet.” Wat vermoeiend! Wat maakt haar de rechter die bepaalt wat goed of fout is? Maakt ze zelf dan nooit fouten? Persoonlijk heb ik het veel te druk met mijn eigen ‘fouten’ om anderen te wijzen op hun ‘tekortkomingen’.

Veel kritiek is niet persoonlijk.

Het grootste deel van kritiek heeft niets met jou te maken. Een van de dingen die ik heb geleerd is dat tien procent (mijn schatting) van de mensen je niets vinden, wat je ook doet. Tien procent van de mensen vinden je fantastisch, wat je ook doet. De rest zit daar ergens tussenin.

Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!


Veel kritiek zegt dan ook niets over jou. Het is een projectie van frustratie van degene die kritiek geeft. Zie het zo: als ik lekker in mijn vel zit, waarom zou ik jou dan willen bekritiseren? Dat is toch alleen maar negatieve energie? Ik heb toch wel iets beters te doen? Dit is een mooie uitspraak: “Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan gewoon maar helemaal niets.”

Wat doe ik met mijn frustratie?

Maar als ik me slecht voel, dan wil ik iets met mijn frustratie doen. Het moet eruit! En wat is makkelijker dan iemand anders te bekritiseren!? Als ik iemand anders bekritiseer, dan hoef ik me in ieder geval niet bezig te houden met mijn eigen frustratie. Probleem opgelost!

Lees maar eens de ingezonden reacties op de sites van populaire kranten. Wat je vooral leest is een enorme frustratie. Mensen worden met de grond gelijk gemaakt. Iedereen doet het fout, behalve degene die de reactie geeft. Zwart-wit denken is makkelijker dan relativeren. Anderen bekritiseren is makkelijk dan je eigen verantwoordelijkheid nemen.

Kritiek en zelfvertrouwen.

Kortom, veel kritiek kun je gerust terzijde schuiven. Dit heeft niets met jou te maken. Toch is dit soms lastig. Zoals de lezeres het schrijft: “Het wil bij mij nog wel eens doorslaan, omdat ik alleen bij mijzelf ga zoeken wat er mis zou kunnen zijn. Het is makkelijker om aan jezelf te gaan twijfelen.”

Dit heeft puur te maken met een gezond zelfvertrouwen. Als je voldoende op jezelf en je eigen mening vertrouwt, laat je je niet zo snel van je stuk brengen. Ben je niet zo zeker van jezelf, dan wordt elke kritiek uitvergroot en komt alles dubbel aan. Begin er eens mee om jezelf af te vragen: “Heeft dit iets met mij te maken of meer met degene die kritiek heeft?” Want als je dat weet, dan weet je ook hoe je moet reageren.

Er zijn eenvoudige oplossingen voor omgaan met kritiek.
Deze worden behandeld in de e-cursus Betere Relaties met Iedereen. Daarin ontdek je hoe je kritiek kunt ontvangen, zonder het je persoonlijk aan te trekken. Je leert de juiste vragen te stellen, waardoor je snel achterhaalt of de kritiek terecht is. In plaats van jezelf te verdedigen, laat je de ander zich verklaren. Want kritiek, daar kun je pas van leren als het goedbedoeld is!


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek