Knallende hoofdpijn, wat doe je er aan?

Hoofdpijn neemt vele vormen en gedaantes aan. Je kunt hoofdpijn op zoveel manieren ervaren en het kan ontstaan door diverse oorzaken. In dit artikel nemen we oplossingen tegen hoofdpijn onder de loep.

Hoofdpijn is voor mij niks nieuws

Ongeveer drie jaar geleden had ik erg veel last van hoofdpijn. Ik kon mij toen erg druk maken om alles en ervoer ik stress. Ik voelde mij opgejaagd en gehaast. Ik had het idee dat ik veel moest doen, maar niet altijd had ik daarvoor de energie. Dus begon ik langzaamaan steeds meer koffie te drinken.

Ik had niet altijd hoofdpijn doordeweeks, maar vooral in het weekend. Dan stopte ik met koffiedrinken. Het gebrek aan cafeïne werd mij pijnlijk duidelijk gemaakt door de knallende hoofdpijn die ik er aan over hield.  Pas in 2015 ben ik gestart met een goede oplossing: elke laatste week van de maand geen koffie en niet meer dan drie koppen koffie per dag. Voila, mijn erge hoofdpijn in de weekenden was over!

Althans, dat dacht ik. Mijn hoofdpijn bleek niet alleen te komen door een gebrek aan cafeïne, maar ook door stress. Ik was minder gejaagd en over het algemeen relaxter, maar ik had nog steeds wel last van werkstress. Het gevoel bekroop mij dat ik van alles moest doen, ik kon geen prioriteiten stellen en ik werd geleefd door de urgenties van de dag.

Uiteindelijk is het mij gelukt om deze werkstress vrijwel uit te bannen uit mijn leven. Heldere prioriteiten en duidelijke verwachtingen waren in mijn geval voldoende om een stuk rust te creëren. Soms is het nog steeds druk, maar dat is wel lekker. Dan vliegt de tijd en voel ik mij uitgedaagd. Dat is een heel andere ervaring dan een stressvolle, hoofdpijn-bezorgende werkdag.


Wil jij positief leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Omdat ik al meerdere malen heb geschreven over werkstress verminderen ga ik daar in dit blog niet verder op in. Ik wil je juist meenemen om wat dingen te delen die wellicht ook je hoofdpijn kunnen verminderen. Houding, omgeving en ontspanning zijn namelijk net zo belangrijk om hoofdpijn te verminderen.

Een ‘hoofdpijn houding’

Een verkeerde werkhouding kan leiden tot hoofdpijn. Als je zit en je hoofd hangt bijna voor je schouders kan dit tot pijn leiden. Het beste is om je hoofd en nek als het ware ‘lang te maken’. Als je je hoofd lang maakt en je schouders vervolgens laat hangen, heb je al een veel betere zithouding. Het heeft geen zin om je schouders naar achteren te trekken. In dat geval spannen deze spieren zich aan en treedt er uiteindelijk verkramping op.

Een verkeerde zithouding kan ervoor zorgen dat de spieren aan de voorzijde van de nek verslappen, terwijl de spieren aan de achterzijde juist overbelast raken. Door overbelasting van de spieren op aanhechtingsplekken ontstaat hoofdpijn.

goede-zithouding-tegen-hoofdpijn

De schouders en rug zijn essentieel om een goede zithouding te creëren. Als je stress hebt zul je eerder met opgetrokken schouders rond lopen. Probeer de schouders zoveel mogelijk te laten hangen. Door ze eerst aan te spannen en omhoog te duwen en ze daarna los te laten blijven je schouders ontspannen hangen.

De houding van de rug kan worden ondersteund door het gebruik van een goede bureaustoel. Het is van belang dat de natuurlijke holling van de rug wordt ondersteunt door de bolling in je bureaustoel. Veel mensen werken voorovergebogen, wat erg vermoeiend is en bovendien tot nare klachten kan leiden.

Dorstlesser

Het is zo belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag. Drink het liefst minimaal 2 liter water per dag. Dit is misschien niet de eerste oorzaak waar je aan denkt, maar uitdroging kan de veroorzaker van je hoofdpijn zijn.

Zet een 1 liter fles op je bureau en drinkt gedurende de hele dag uit deze fles. Als snel zul je zien dat je meer drinkt dan je zou verwachten. En dus zul je de fles regelmatig bijvullen. Liever drink je teveel water dan dat je te weinig water binnnekrijgt. Het is daarom helemaal niet erg om de fles misschien wel drie of vier keer op een dag bij te vullen.

Een frisse wind

Het klimaat op kantoor en thuis is ook belangrijk om in de gaten te houden. Hoe is de luchtvochtigheid? Is er genoeg toevoer van frisse lucht? Een open raam kan helpen om hoofdpijn te voorkomen. Muffe, droge lucht kan hoofdpijn veroorzaken. Zet een raam open en zorg dat er genoeg frisse lucht naar binnen kan.

Let er wel op dat je niet op de tocht gaat zitten, want als gevolg daarvan zal je je schouders aanspannen en je hebt net gelezen dat je daar ook hoofdpijn van kunt krijgen.

Voornamelijk in kantoorruimtes kan een luchtbevochtiger met ionisatie-functie een ware aanwinst zijn. De lucht wordt droog door alle machines en apparaten die in de ruimte staan. De ionisator kan daar verandering in brengen. De luchtbevochtiger kan zorgen dat het klimaat op kantoor weer een stuk aangenamer wordt. Hoe weet je of de lucht te droog is? Als je statisch geladen bent dan is de lucht duidelijk te droog. Krijg je een klein schokje als je de deurklink vast pakt? Dan is het wellicht tijd om eens wat vaker een raam open te zetten of een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Iets leuks doen

Zoals je eerder kon lezen had ik vooral in de weekendend veel last van hoofdpijn. Gelukkig is dat inmiddels anders, maar toen was het echt een probleem. De enige manier om mijn hoofdpijn te ontvluchten was een paracetamol (die tijdelijk verlichting bood) of een manier om in een flow te komen. Als ik iets leuks ging doen, en daar helemaal in op ging, werd het gevoel van de hoofdpijn minder. Het beste is om een activiteit uit te kiezen die uitdagend en leuk is, zodat je een beetje moet concentreren. Hierdoor raak je afgeleid van je hoofdpijn, wat best een verademing kan zijn.


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>