Hoe je stopt met fantaseren en de werkelijkheid accepteert

Fantaseren is leuk. Ik denk dat volwassenen bijna net zoveel fantaseren als kinderen. Hoe zou het zijn om die ideale baan te vinden? Om nu in een warm land te zijn? Om de lotto te winnen? Allemaal leuke fantasieën die je energie geven en je vrolijk maken.

Toch kan een fantasie ook frustreren op het moment dat het je niet lukt deze los te laten en de werkelijkheid waar je het mee vergelijkt continue tegenvalt. Dan valt het leven dat je leidt (of de situatie waar je je in bevindt) chronisch tegen en ben je aan het vechten tegen de realiteit. En een gevecht tegen de realiteit verlies je, altijd.

Laten we eens kijken naar een aantal fantasieën die velen van ons hebben en ons afvragen of we daar echt

Fantasie nummer 1: Jezelf

Gedachte:
Ik zou willen dat ik slimmer, extroverter, minder lui, jonger, knapper, populairder of communicatiever was.
Ik wilde dat ik meer diploma’s had, meer vaardigheden of een beter cv.

Kerngedachte:
Ik zou willen dat ik anders was dan dat ik ben.

De realiteit:
De realiteit is dat je bent wie je bent. Je bent niet de slimste, noch de domste. Niet de jongste, noch de oudste. Niet de beste, noch de ergste. We vergelijken onszelf vaak met een ideaalbeeld dat niets te maken heeft met de realiteit. Natuurlijk kunnen we nog slimmer of actiever zijn, maar wat is er mis met wie we in werkelijkheid zijn?
Zoals je bent, ben je prima. Misschien zul je nooit de Nobelprijs winnen of een wereldschokkende uitvinding doen, maar dat geeft niet. Op je eigen, unieke manier ben je waardevol, ook voor de mensen om je heen.

De keuze:
Accepteer jezelf zoals je bent. Met al je fouten en minder goede eigenschappen ben je nog steeds de moeite waard. Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Hiermee voorkom je verwachtingen die bijna niemand (en jij dus ook niet) kan waarmaken. Vergelijk jezelf niet met anderen. Zij zijn uniek en jij ook.

Fantasie nummer 2: Het verleden.

Gedachte:
Ik zou willen dat ik vroeger andere beslissingen had gemaakt. Ik wilde dat ik terug kon gaan naar het verleden. Had ik maar ooit dit gedaan. Had ik maar nooit dat gedaan.

Kerngedachte:
Als het verleden anders was geweest, was ik nu gelukkiger.

De realiteit:
Het verleden is afgesloten. Er is niets wat je nu kunt doen om het terug te halen. Soms is dat jammer, maar het is wel de waarheid. Als je te veel blijft hangen in het verleden, staat het je toekomst in de weg. Misschien kan deze gedachte een troost zijn: ‘Met de kennis die je had en de persoon die je was, heb je toen de beste beslissing genomen.’ Nu zou je het waarschijnlijk anders hebben gedaan, maar wie niet? Vergeef jezelf voor je fouten, sluit het af en maak een nieuwe start.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

De keuze:
Kies ervoor om vrede te hebben met het verleden. Je hebt je best gedaan. Je kunt er nu niets meer aan veranderen. Waarom zou je vechten tegen iets wat niet meer terugkomt? Als je vecht tegen het verleden, vecht je tegen je eigen gedachten. Probeer de les die je van het verleden hebt geleerd te gebruiken voor betere keuzes in de toekomst.

Fantasie nummer 3: Anderen.

Gedachte:
Ik zou willen dat hij of zij dat niet deed. Dat ze meer rekening hielden met mij. Ik begrijp niet waarom ze dat doen. Waren ze maar anders!

Kerngedachte:
Als ze doen wat ik wil dan komt alles goed.

De realiteit:
De realiteit is dat anderen zijn zoals ze zijn en we er heel weinig aan kunnen doen om dat te veranderen. Dat is ook jammer, want we zouden bijna allemaal willen dat sommige mensen zich anders gedroegen. Deze fantasie is dubbel frustrerend: je frustreert anderen met een verwachting waar zij het niet mee eens zijn. En je frustreert jezelf dat het je niet lukt om ze te veranderen.

De keuze:
Verbeter je relaties met iedereen. Kies ervoor om anderen te accepteren zoals ze zijn. Gun jezelf de energie die het geeft als je ophoudt anderen te willen veranderen. Het lukt je nooit totale controle te krijgen. Je wilt toch ook niet dat anderen jou veranderen? Als ze niet willen doen wat jij wilt en je daar echt niet mee kan leven, neem dan afstand.

Fantasie nummer 4: Je situatie.

Gedachte:
Ik zou willen dat ik ergens anders was. Dat ik niet in deze situatie zat. Dat ik een leukere baan, leukere partner of een ander huis had.

Kerngedachte:
Als ik niet in deze situatie zat, was ik gelukkiger.

De realiteit:
Helaas, je zit in deze situatie. En geen enkele fantasie gaat dat veranderen. Maar frustratie is goed! Frustratie zorgt ervoor dat je dingen in beweging gaat zetten. En dat gaat je situatie verbeteren. Fantaseren over hoe het zou kunnen zijn gaat je niet helpen. Alleen actie is het verschil tussen droom en werkelijkheid.

De keuze:
Kies ervoor om je leven te veranderen! Maak vandaag een begin en zet de eerste positieve stap. Als je er niets aan kunt of wilt doen, zul je de huidige situatie moeten accepteren. Maar geef niet te snel op! Je kunt veel meer dan je denkt en veel kleine stappen overbruggen een enorme afstand. Zelfs de Egyptische piramides zijn steen voor steen gebouwd.

Wat vechten tegen de realiteit je kost.

Wensen dat de realiteit anders is, kost je heel veel energie. Je breekt je hoofd over wat je anders wilt en bent teleurgesteld dat het niet zo is. ‘Was het maar anders…’
Je kunt de realiteit niet veranderen: jij bent zoals je bent, anderen zijn zoals ze zijn en het verleden komt niet meer terug.

Dus vechten tegen de realiteit is een scenario voor frustratie. Het is veel slimmer om te begrijpen dat het nu eenmaal de werkelijkheid is en het los te laten.

Dat wil niet zeggen dat je alles klakkeloos moet accepteren en geen actie kunt ondernemen:
Je kunt jezelf blijven ontwikkelen. Je kunt nu betere keuzes voor de toekomst maken. Je kunt anderen je mening geven over hun gedrag. Dat zijn de keuzes die je heb.

De koe in het weiland.

Sel je voor dat er een koe in een weiland staat. En dat een koe de volgende menselijke gedachten zou hebben:

‘Ik zou willen dat ik een paard was, dan kon ik harder rennen. Oh, was ik maar een paard!’
‘Ik zou willen dat ik vorige week wat gras opzij had gelegd, dan hoefde ik vandaag niet te grazen. Waarom heb ik dat niet gedaan? Stom, stom, stom!’
‘Ik zou willen dat die andere koeien wat minder smakten. Ik word er gek van!’

Oké, misschien een raar voorbeeld, maar zo wordt het wel duidelijker waarom deze gedachten frustreren. Als we om deze voorbeelden lachen, waarom lachen we dan niet om onszelf?

Gun jezelf de vrijheid om de realiteit te accepteren. Maak de keuzes waar jij je goed bij voelt en je zult merken dat het je oplucht en ruimte creëert in je leven.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Hoe je ontdekt wat je wilt in 5 minuten

Omgaan met teleurstellingen – 3 tips

Tijd is kostbaar – Verspil het niet

 • Michael schreef:

  Het heeft geen enkele zin om jezelf af te keuren op dingen waar je sowieso niks aan kan veranderen.

  Maar aan je communicatieve vaardigheden, extraverter worden en aan luiheid kan je absoluut werken! En als dat iets is waardoor je gelukkiger gaat worden, dan vind ik dat je je door niemand moet laten ontmoedigen en er gewoon voor moet gaan!

  Het klopt dat het enerzijds extra druk oplegt waardoor je geblokkeerd raakt in het leven. Anderzijds brengt het perspectief in je leven. En dat is een heel belangrijke drijfveer waar je altijd kracht en hoop uit kan halen.

  De volgende stap is dat je een realistisch plan van aanpak voor jezelf gaat opstellen. Wensen dat je universitair bent opgeleid terwijl je geen enkel diploma hebt, is veel te groot en praktisch niet uitvoerbaar. Maar wat let je om ergens een cursus te volgen en daarbij een diploma te bemachtigen? Je bent daarmee wel dichterbij je doel.

  • Helemaal mee eens Michael :)

   Er is inderdaad (altijd) een mooie balans tussen acceptatie en actie, tussen waarderen wat je hebt en wie je bent terwijl je toewerkt naar wat je nog meer zou willen zijn of ervaren :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >