Hoe je je voelt bepaal je zelf

Emoties creëer je zelf: bewust of onbewust. Je hebt er meer controle over dan je denkt. Als je in een dip zit, kun je dat veranderen. Je hoeft niet te wachten tot de situatie verandert. Ook al is elke emotie waardevol, sommige willen we het liefst vermijden. Maar hoe doe je dat?

Heb ik zelf controle over mijn emoties?

Sommige mensen denken dat emoties hun gewoon overkomen. Ze zeggen: “Ik ben nu eenmaal een gevoelsmens, ik kan er niets aan doen.” Maar een emotie overkomt je niet, je creëert deze zelf. Alleen doen we dat meestal onbewust. Emoties worden grotendeels bepaald door je overtuigingen: jouw idee wat goed of slecht is. Er is eerst een overtuiging en dan pas de emotie.

Die overtuiging werkt als een filter waarmee je de wereld ervaart. Verander het filter en je verandert je stemming en emotie. Vroeger kon ik makkelijk kwaad, teleurgesteld of gefrustreerd worden. Ik dacht dat het lag aan de situatie. Nu ervaar ik dezelfde situaties, maar voel ik niet meer dezelfde emotie. Mijn overtuigingen zijn veranderd en daarmee mijn werkelijkheid.

Andere mensen bepalen hoe ik me voel!

Natuurlijk beïnvloeden andere mensen onze stemming. Niemand zit te wachten op een chagrijnige collega, ruzie met vrienden of een partner met kritiek. Iemand zei mij ooit: “Ik vind je niet leuk genoeg.” Mijn ego was in shock! Wat, niet leuk genoeg!? Met gekrenkte trots zat ik er een uur over te piekeren en dacht toen: “Jammer dan, maar ik vind mezelf wel leuk!” Weg was de negatieve emotie.

Ik hoorde ooit iemand tegen zijn gesprekspartner zeggen: “Je ziet er niet uit!” Waarop zij lachend antwoordde: “Nee, jij hebt wel een lekker bekkie!” Als je niet zo’n waarde hecht aan de mening van een ander, dan haal je je schouders op en ga je gewoon verder. Niemand kan je slecht doen voelen als je zelf vastbesloten bent je goed te voelen!


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Hoe kom ik uit de dip?

Sommige mensen denken: “Als ik in een dip zit, dan moet ik wachten tot er iets positiefs gebeurt. Het lukt me niet om het zelf te veranderen, hoe hard ik het ook probeer. Deze dip gaat niet vanzelf over. Het gaat pas over als de situatie verandert.”

Het is niet zo dat ik geloof dat je 100% controle hebt over alles in je leven. Alleen perfectionisten geloven of wensen dat. Maar om af te wachten tot er iets gebeurt, voordat jij je beter voelt? Dat lijkt me ook niet de bedoeling. In de tussentijd voelen we ons slecht en we kunnen nu eenmaal niets oplossen door negatief, gefrustreerd of teleurgesteld te zijn. Dus hoe veranderen we onze stemming?

Richt je aandacht op wat je wilt.

Je voelt je slecht als je je aandacht richt op de dingen die je niet wilt. Soms schrijven mensen me: “Makkelijk gezegd, positief zijn! Maar ik ….” Dan volgt een lange opsomming van allerlei negatieve dingen in hun leven. Na een paar A4-tjes komt de vraag: “Hoe kan ik me dan nog goed voelen?” Wel, de reden dat je je slecht voelt, is dat je net pagina’s lang je best hebt gedaan om te benadrukken wat je niet wilt. Natuurlijk voel je je slecht!

Begrijp me goed: ik zeg niet dat je niet negatief mag zijn, ik zeg niet je in elke situatie vrolijk moet zijn. Maar het is jouw emotie en alleen jij bent daar verantwoordelijk voor. Dus wat ga je doen? Ga je zwelgen in alles wat niet goed is? Of ga je op zoek naar de zonnige kant, de goede dingen, het positieve in je leven? Blijf je hangen in wat er niet is of ga je op zoek naar wat je wilt bereiken?

Alle emoties zijn waardevol.

Natuurlijk hoef je niet totale controle te hebben over je emoties. We zijn niet van steen. En alle emoties zijn waardevol! Van elke emotie leren we en groeien we. Maar van de ene emotie groeien we harder dan van de andere. Bij de ene voelen we ons beter dan bij de andere. Toch horen alle emoties bij het leven.

Hoe zorg je nu voor meer positieve emoties? Hoe laat je de niet-gewenste emoties los? Dat ontdek je in de volgende e-cursus. Je leert meer te genieten van dit moment, minder krampachtig bezig zijn met de toekomst en je filter in te stellen op ‘Gelukkig Zijn’.  Dat is niet moeilijk, iedereen kan het leren!


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Francien schreef:

  Een woord dat in me opkomt is ‘lakonieker’.
  Ik denk dat het helpt om veel lakonieker te zijn. Dat geldt in ieder geval voor mij.
  En willen leren en groeien.
  Mooi stuk, bedankt!

  Francien.

 • helene schreef:

  helemaal mee eens Frank en inderdaad, heb dit ook zelf op me toegepast en het helpt. Maar vraagje: wat doe je met het probleem : de éne moment voel je je gelukkig, goed in je vel en de andere moment plots, zonder enige aankondiging voel je, je koud worden, niets kan je nog opbeuren , je valt in een diepe put, waar je nog moeilijk uitgeraakt.

 • Beste Helene,

  Als je ‘plotseling’ in een dip terechtkomt, vraag jezelf dan eens af: “Waar dacht ik aan, voordat mijn stemming omsloeg?” Er is altijd een reden dat je stemiming omslaat, het is geen toeval. En de reden is meestal dat je je aandacht focust op iets wat (je denkt dat) ontbreekt in je leven. Dus draai het om: Richt je aandacht op iets goeds, iets moois, en je zult zien dat je stemming positief verandert.

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >