Hoe hoog is jouw werkdruk?

De financiële crisis is niet gunstig voor onze gezondheid. Dat is zeker. De crisis zelf is een bron van stress, maar ook op kantoor zijn er dingen veranderd. Waarschijnlijk heb je te maken met bezuinigingen. Of je moet het werk van 2 of 3 collega’s doen. De werkdruk is erg hoog. Hoe hoog is jouw werkdruk?

Hoe hoog is jouw werkdruk?

Als je in kaart kunt  brengen hoe hoog jouw werkdruk is kun je ook een stappenplan gaan maken over hoe je je werkdruk gaat verlagen. In sommige functies en sectoren ligt de werkdruk hoger dan in andere sectoren. Als je wilt weten hoe hoog jouw werkdruk is kan de onderstaande oefening inzicht bieden.

Oefening

Ben je benieuwd hoe hoog jouw werkdruk echt is? Beantwoord onderstaande vragen met “Ja” of “Nee” en kom erachter.

  • Heb je wekelijks stress vanwege deadlines, projecten of werkgerelateerde verplichtingen?
  • Moet je elke week overwerken?
  • Voel je je wekelijks uitgeblust als je thuis komt van werk?
  • Neem je de problemen van werk mee naar huis?
  • Ben je snel geïrriteerd en reageer je kortaf?
  • Heb je het idee dat je overal achteraan rent, dat je constant reactief bezig bent om de boel bij te houden?

Als je op vier  of minder vragen “Ja” hebt geantwoord is je werkdruk redelijk hoog. Als je op op meer dan 4 vragen “Ja” hebt geantwoord is je werkdruk veel te hoog.

Hoge werkdruk? Hoog tijd voor verandering

Als je last hebt van een hoge werkdruk is het tijd om daar verandering in te brengen. Ondanks hoe je je misschien voelt is het goed mogelijk om invloed uit te oefenen op je werkdruk. Uiteraard is de mate waarin je invloed kunt uitoefenen op je baan afhankelijk van de sector waarin je werkt en je functietitel.

Sommige banen zijn meer stressvol dan anderen. Een baan als luchtverkeersleider zal in veel gevallen meer stress opleveren dan een baan als kapper. Opvallend is dat de mate van autonomie vaak bepalend is voor de mate waarin stress wordt ervaren. Hoe meer autonomie, hoe minder stress.


Wil jij positief leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Autonomie op de werkvloer

Dit brengt ons bij de volgende vraag: in hoeverre ben jij autonoom op je werk? In de meeste functies is het echt wel mogelijk om autonomer te handelen. Er zijn diverse manieren waarop je dit voor elkaar kunt krijgen, zoals:

  • Vragen om meer verantwoordelijkheid. Je zou denken dat je hiermee meer stress over je afroept, gelukkig helpt meer verantwoordelijkheid ook voor meer autonomie. Waardoor je je uiteindelijk beter voelt.
  • Meer invulling aan je baan geven door proactief te handelen. Zorg dat je je baas voor bent. Werk aan de zaken die volgens jou het meest belangrijk zijn. De kans is klein dat collega’s of je leidinggevende het niet met je eens zullen zijn. Op deze manier kies je zelf je prioriteiten en geef je invulling aan je dag.
  • Duidelijk prioriteiten stellen en lage prio’s afstoten. Iedere functie kent wel werkzaamheden die in die rol verwacht worden, maar die eigenlijk niet bijdragen aan succes van de organisatie. Dit zijn de eerste werkzaamheden die je kunt laten liggen. Werkdruk verlagen kun je op meerdere manieren doen, werkzaamheden schrappen is er één van.
  • Wordt een expert. Als je een meer generalistische baan hebt kan het lonen om je te verdiepen in een bepaalde expertise. Gedurende je loopbaan kun je dan doorgroeien in deze expertise, waardoor je autonomie opbouwt.

Een goed gesprek doet wonderen

De beste manier om werkdruk te verlagen is om eens een goed gesprek te hebben met je manager. Door duidelijke afspraken te maken, prioriteiten af te stemmen en door het creëren van meer autonomie kun je je werkdruk enorm verlagen. Probeer wel realistisch te zijn. Je zult geen baan hebben waarbij je nooit stress hebt. Iedereen heeft weleens een beetje stress, soms in de zin van gezonde spanning en soms stress voor een deadline of moeilijke opdracht. Dat hoort er nou eenmaal bij.

Stel je voor dat je je werkdruk al kunt halveren, hoeveel zou dat schelen voor je welzijn? Hoeveel beter zou je je dan voelen?

Als je er samen met je met je leidinggevende niet uitkomt kun je altijd nog naar een vertrouwenspersoon of iemand van HR stappen. Dit is wel optie B, het liefst bespreek je met je direct leidinggevende hoe je jouw werkdruk kunt verlagen. Overigens hoef je het gesprek niet zo in te steken. Het is in veel gevallen beter om een gesprek aan te vragen onder het mom van “prioriteiten afstemmen”. Je kunt zeggen dat je momenteel teveel hooi op je vork hebt, je bord ligt vol en er moet wat van af. Om de een of andere reden denken managers bij werkdruk verlagen vaak meteen aan iemand die probeert onder zijn of haar verantwoordelijkheden uit te komen en die gewoon minder wilt doen voor hetzelfde loon. Als je een redelijke leidinggevende hebt zul je hier wel uitkomen met elkaar.

Dan is er nog een optie. Stel dat je er helemaal niet uitkomt, niet met je manager, en niet met iemand van HR. Dan is het de moeite waard om rond te kijken naar andere banen. Je wilt jezelf niet opsluiten in een stressvolle baan. De uitkomst is waarschijnlijk dat je overspannen of met een burn-out thuis komt te zitten. En dat wil je koste wat het kost voorkomen.

Zoals voor veel dingen geldt: de eerste stap is het moeilijkst. Door het gesprek aan te gaan met je leidinggevende gaat er misschien een knop om. Opeens volgt het inzicht dat je niet alles hoeft te doen wat iedereen van je vraagt – je kunt nee zeggen – en opeens zie je in dat je eigen verwachten onrealistisch zijn.


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>