Je staat op het punt door het lint te gaan. Je hebt 2 deadlines die in je nek hijgen en tussendoor blijven je collega’s je storen. Je stressniveau schiet door het dak. Wat te doen bij stress?
Het is erg vervelend om gebukt te gaan onder stress. Vandaag de dag zijn er zoveel dingen waar we stress van kunnen krijgen. Het leven is gehaast en vluchtig. Door het internet en smartphones zijn we 24/7 verbonden. We willen niks missen. Maar leven we volledig, of worden we geleefd?
Het ontstaan van stress
Stress ontstaat doordat onze geldzaken niet op orde zijn, of omdat we nog zoveel moeten doen, of omdat we geen nee kunnen zeggen, of omdat.. Nou ja, je snapt het wel. Er zijn honderden dingen waar je stress van kan krijgen.
Wat zijn in jouw leven de dingen waar je stress van krijgt? Je werk? Financiële zorgen? Relaties? Ziektes? Of misschien wel problemen in de wereld?
Het is belangrijk om stress zoveel mogelijk te verminderen en om te leren omgaan met stress. Niemand is compleet stressvrij, een stressvrij leven bestaat niet. Iedereen ervaart weleens stress van tijd tot tijd. En dat is op zich helemaal niet erg. Stress voor een deadline kan helpen om alert en geconcentreerd aan de slag te gaan. Maar als stress langdurig aanhoudt wordt het wel een probleem.
Hoe krijg je wat je wilt?
Download ons Gratis eBoek:
Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.
Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.
Meer dan 35.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
Wat te doen bij stress?
Als je vaak last hebt van stress is het blijkbaar tijd voor een nieuwe aanpak. Je kan niet altijd je omgeving en situatie veranderen. Wat je wel kan veranderen is hoe jij omgaat met de dingen die zich voordoen.
Een belangrijk component van gezond omgaan met stress is proactief en assertief handelen. Laat je je leiden door alles wat er om je heen gebeurd? Of kies je bewust een reactie?
Verreweg de meeste stress is gerelateerd aan de werkvloer. Hoe dit komt hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. De financiële crisis, verhoogde werkdruk, onzekerheid over baangarantie.. Gelukkig kan je proactief en assertief handelen leren toepassen op je werk.
Proactief handelen: reageren of dirigeren?
Hoe proactief ben je? Kies je bewust je reactie op gebeurtenissen, of laat je je – passief – leiden door externe invloeden?
Vergeet niet dat jij de regisseur van je eigen leven bent. Niemand kan bepaalde keuzes voor jou maken. Jíj bent de baas over je eigen leven. Uiteraard gebeuren er dingen die je niet kan beïnvloeden. Maar er zijn gelukkig ook genoeg dingen waar jouw keuze wel van invloed is. Door helder voor ogen te krijgen waar je wel invloed op kan uitoefenen kan je veel gerichter je energie steken in die dingen. Het heeft geen zin om veel tijd en energie te verspillen aan dingen waar je geen invloed op uit kan oefenen. Het enige dat je dan bereikt is dat je je druk gaat maken, en dus energie en tijd verspilt.
In zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ legt Stephen Covey uit hoe je een gepaste reactie kiest. Hij legt uit dat er een ruimte is tussen stimulus en respons. Tussen actie en reactie. Tussen een gebeurtenis en jouw reactie daarop. Je kan niet altijd je gedachtes sturen, gedachtes heb je.
Net als emoties, je kan heel erg je best doen om niet verdrietig te zijn, maar als je verdrietig bent dan zal je verdrietig wezen. Zo simpel is het. Wat je wel kan doen is bepalen hoe jij met je gedachtes en emoties omgaat. Schiet je in de verdediging? Ga je je overgeven aan een driftbui? Laat je je meeslepen door negatieve, irreële gedachten?
Dit zijn de belangrijkste dingen waar je invloed op hebt. Eigenlijk zit alle stress tussen je oren. Dat wil zeggen, de mate waarin jij kan omgaan met stress bepaald hoeveel stress je zal ervaren. Het is dus mentaal.
De volgende keer dat je last heb van stress sta je dan stil bij de keuzes die je hebt. Laat je je meeslepen door de situatie, ga je reageren? Of sta je even stil en kies je de beste actie voor dat moment?
Stress verminderen begint bij de gewaarwording dat jij de leiding hebt over je leven. Jij bent de baas en maakt keuzes die je leven sturen. Niemand anders kan dat doen. Soms kan het leven je overmeesteren en je het gevoel geven dat je weinig mogelijkheden hebt, maar toch heb je altijd een keuze.
Assertief handelen: grenzen aangeven
Het volgende onderdeel is assertief handelen. Stress verminderen kan je doen door duidelijk je grenzen aan te geven. Op kantoor is de werkdruk soms enorm hoog. Je baas of andere collega’s doen een beroep op jou. Ze leggen nog meer werk bij je of vragen je om gunsten.
Maar, genoeg is genoeg. Als je vol zit dan zit je vol. Je hebt 40 uur per week om je werk te voltooien, en alles dat daarboven op komt zal moeten wachten tot de volgende week. Dat is de realiteit. Het heeft geen zin om structureel over te werken, dat is geen gezonde oplossing.
Hoe kan je dan zorgen dat je binnen 40 uur je werk afkrijgt? Simpel: door grenzen aan te geven.
Heb je meer werk dan je in 40 uur kan voltooien? Dan is het tijd om prioriteiten te stellen. Dit kan je het beste doen in overleg met je direct leidinggevende. Hij of zij kan met jou bepaalde taken afwegen en zo een geschikte prioriteitenlijst maken.
Je zal zien, duidelijke prioriteiten maken het leven een stuk aangenamer. Om duidelijke prioriteiten te kunnen stellen moeten er duidelijke verwachtingen zijn. Daarom is het goed om deze oefening met je leidinggevende uit te voeren, zodat je de verwachtingen bespreekbaar kan maken.
Veel werkstress ontstaat namelijk door aannames en verkeerde verwachtingen. Als iemand bepaalde verwachtingen heeft, en jij weet dat niet en bent bezig aan iets totaal anders, dan heb je uiteindelijk twee mensen die teleurgesteld zijn. Bovendien zijn verwachtingen tweerichtingsverkeer: iemand kan naar jou zijn verwachtingen uitspreken, en jij kan zeggen of dat een realistische verwachting is of niet.
Is het lastig om assertief te worden? Ja en nee.
Ja, omdat het een grote verandering in denken vergt. En nee, omdat je het ‘simpel’ kunt worden door te doen.
Als je een paar keer van je afbijt en je grenzen aangeeft zal je zien dat je opeens een knop hebt omgedraaid. Iets waarvan je dacht dat moeilijk zou zijn is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Bovendien, iemand die nooit heel assertief is geweest en dan opeens zijn grenzen aangeeft geeft een duidelijk signaal af. ‘Stop, tot hier en niet verder’.
De omgeving zal in eerste instantie misschien verbaasd zijn en proberen door te drukken, want zij zijn dit immers niet van je gewend. Maar hou voet bij stuk, want de aanhouder wint. Na een paar keer je grenzen te hebben aangegeven begint je omgeving aan je nieuwe houding te wennen. En ze nemen je waarschijnlijk serieus, omdat je nooit zo assertief bent geweest. Dus ze zien dat het menens is.
Samenvattend
Wat te doen bij stress komt neer op twee dingen: wees proactief en wees assertief.
Als je last hebt van stress laat je dan niet gek maken. Doe het rustig aan en sta even stil. Kies bewust je volgende reactie. Er is een ruimte tussen stimulus en respons, tussen actie en reactie.
Kan je door je grenzen aan te geven stress verminderen? Doe dit dan. En schep heldere en duidelijke verwachtingen. Dit geeft niet alleen jou rust, maar ook je omgeving. Zij weten dan immers ook waar ze aan toe zijn.
Wil Jij Minder Stress?
Volg dan de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress en voel je weer ontspannen en positief.
15.000+ cursisten gingen je voor!