Hoe ga je om met een relatiecrisis?

Een relatiecrisis is een crisis van vertrouwen. Je relatie zit op een dood spoor en je weet niet meer hoe je eruit moet komen. Je hebt het idee dat jullie allebei totaal verschillende kanten op gaan. “Passen we nog wel bij elkaar? Waarom begrijpt de ander me niet?” De communicatie stopt – en daarna stopt het vertrouwen. Je hebt al zoveel geprobeerd en niets lijkt te helpen…

Bij elkaar, maar niet samen.
Je deelt je diepste gedachten niet meer met de ander: Nu zijn jullie twee individuen die bij elkaar zijn, maar niet meer samen. Je duwt de ander van je af, puur uit zelfbescherming. Er wordt niet meer samen naar een oplossing gezocht. De situatie overweldigt je, wat kun je hier nog aan doen? Alles versterkt zich in een neergaande vicieuze cirkel. Vroeg of laat barst de bom….

Wat is er nodig om door te gaan?
De belangrijkste basis voor een oplossing is vertrouwen. Vertrouwen wij elkaar genoeg om dit samen op te lossen? Willen we dat ook? Zonder een positief antwoord op deze twee vragen, heeft een relatie weinig kans om weer op te bloeien. Zonder vertrouwen in de ander en de wil om een oplossing te vinden, gaat er niets gebeuren. Dan wordt het trekken aan een dood paard, nietwaar?

Open de communicatiepoort!
Er is maar één manier om relatieproblemen op te lossen: er zal weer gepraat moeten worden. Er zal van beide kanten eerlijk en open gecommuniceerd moeten worden. Dat is lastig, want meestal is er veel oud zeer en blokkeren verwijten elke groei. Maar er is geen andere mogelijkheid. Je kunt niet stilzwijgend je relatie continueren, dat verlengt de crisis alleen maar. Alles wat je nu niet oplost, blijft terugkeren in de toekomst.

Dus ga bij elkaar zitten. Haal eens diep adem, drink een sterke espresso en leg de zakdoekjes klaar. Er zijn dingen die uitgesproken moeten worden. Stel samen vast: “Zoals het nu gaat, lukt het niet meer. We moeten iets anders bedenken.” Maak daarna een lijstje met verwachtingen: “Wat verwacht je van mij? Wat heb je nodig – van mij – om deze relatie weer een succes te maken?” Vergeet alle details (het dopje van de tandpasta is niet belangrijk) en beperk je tot wat ècht belangrijk voor je is.

Luister zonder verwijten.
Luister ook goed naar de ander. Waarom? Als je niet precies weet wat de ander van je verwacht, kun je er ook nooit aan voldoen. En dan weet je dat de relatie voorbij zal zijn. Dus let op en luister aandachtig, dat is het geheim van goede communicatie. Wat moet jij doen of veranderen, voordat je partner met je verder wilt? Om dit aan te horen heb je moed nodig, want je zult de feedback niet altijd leuk vinden. Maar moed en een beetje incasseringsvermogen is een kleine prijs voor een betere relatie.

Probeer elkaar niets te verwijten. Elke relatie is het product van twee mensen. Als een relatie niet werkt, zijn daar twee mensen verantwoordelijk voor. Al is het maar omdat de één iets doet en de ander dat toelaat. Verwijten is elkaar met een knuppel om de oren slaan, in de hoop dat je tot de ander doordringt: Het maakt niets duidelijk en geeft alleen maar hoofdpijn.

Minder verwachtingen betekent meer ontspanning.
Als blijkt dat er verwachtingen zijn, waar een van de twee niet aan voldoen, dan weet je wat rest: De keuze tussen accepteren en afscheid nemen. Wees voorzichtig met verwachtingen, maak ze niet te hoog. Mensen met torenhoge verwachtingen worden regelmatig teleurgesteld. Houd het realistisch en accepteer dat je nooit iemand helemaal kunt veranderen. Hoe meer je de ander in zijn/haar waarde laat, hoe ontspannnender de relatie zal worden.

Je gevoel heeft bestaansrecht.
Weet één ding: jouw emoties mogen er zijn, ze hebben bestaansrecht. Het heeft geen zin ze te onderdrukken, het is slimmer er iets mee te doen. Vertel wat je op je hart hebt. De enige weg naar een oplossing is meer intimiteit, niet meer afstand. Als (emotionele of lichamelijke) intimiteit niet belangrijk zijn, dan kun je net zo goed een relatie met een kennis beginnen.

Wees open en eerlijk, maar wees niet bot. Hoe meer begrip je toont, hoe meer je ontvangt. Begrip is de basis van goede relaties. Wees vooral ook open over je eigen behoeften. Niets is ‘dommer’ dan iets wèl voelen, maar het niet uitspreken. Laat dat maar aan de politici over. Als jullie duidelijk maken wat je van elkaar verwacht en daar open over kunnen praten, zonder verwijten, dan wordt er ruimte gecreëerd voor een nieuw begin. En dat is toch wat je wilt?

Wil je je relatie verbeteren? Bestel dan de volgende e-cursus:

Verbeter je relaties in slechts 11 weken!
Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Verbeter je relaties snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. GRATIS E-BOEK | ONLINE TRAINING

4 antwoorden
 1. lola
  lola zegt:

  Beste Frank,

  Afgelopen jaar een depressie gehad, die op alle facetten van mijn leven ingreep en alles deed schudden. Nu langzaam medicijnen afbouwen. Ik heb nu een andere (minder veeleisende maar ook wel saaiere) baan. In mijn relatie heb ik ook de nodige twijfel (gehad). Dat richt zich met name op een flink verschil in initiatief op het gebied van invulling van onze vrijetijd. Ik ben altijd erg gedreven en ondernemend en dat botst met zijn rustige passieve kant. Kortom hij tevreden met avonden op de bank en ik boos en ontevreden en onrustig ernaast. Of ga boos zelf iets ondernemen en neem dan afstand. Mijn angst daarbij is dat onze levens te ver uit elkaar gaan lopen of al zijn gelopen. We zijn getrouwd en al 13 jaar samen.
  Kan niet goed beoordelen of ik te veel van hem verwacht of mijn behoeftes te veel wegcijfer.

  Heb je advies?

  Groeten

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Lola,

   Als je qua vrije tijd totaal andere behoefte hebt, dan kun je maar twee dingen doen:

   1) Elkaar in het midden ontmoeten, d.w.z. een compromis sluiten.
   2) Ieder voor zich een andere invulling geven van jullie vrije tijd.

   Een combinatie van beiden werkt meestal het beste.
   Wat niet werkt is van de ander verwachten dat deze hetzelfde wil. Dat gaat meestal niet gebeuren.
   We kunnen anderen niet veranderen, alleen maar accepteren òf afstand nemen.

   Respecteer het feit dat jullie beiden andere behoeften hebben, neem elkaar niets kwalijk, doe je eigen ding als je het niet samen kunt doen
   en geniet van de dingen die jullie wèl samen kunnen doen 🙂

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. Frits
  Frits zegt:

  Beste Frank,

  Ten eerste bedankt voor al je heldere artikels. Eyeopeners.

  Ook de cursus blijvend zelfvertrouwen kan ik iedereen aanraden.

  Ik wil je het volgende voorleggen.
  In mijn persoonlijke crisis heb ik sterk het gevoel dat er ook iets niet klopt in mijn relatie. Altijd een slecht gevoel in mijn buik. Ik ga twijfelen en piekeren omdat ik niet tevreden ben met het uiterlijk van mijn vrouw. Waar komt dit uit voort? Mijn (ziekelijk) perfectionisme? Of wil het oog ook gewoon wat? Het blijft maar terug komen…
  Kun je hier wat over zeggen?

  Met vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Frits,

   Fijn te horen dat de artikelen en de cursus je helpen – en graag gedaan 🙂

   Hoe meer je piekert over wat er ontbreekt, hoe meer er ontbreekt.
   (Het is dus piekeren dat zorgt dat je meer ervaart van waar je over piekert).

   Natuurlijk wil het oog ook wat 🙂
   Toch is in een relatie acceptatie realistischer en gezonder dan de ander willen veranderen.
   Tenzij er natuurlijk iets is dat je niet kunt accepteren.

   Hier een artikel dat je meer inzicht geeft in de verwachting dat je partner ‘beter’ moet zijn:
   https://www.newstart.nl/blog/ben-jij-op-zoek-naar-de-perfecte-man-vrouw/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.