Het is tijd te ontspannen en te genieten

Niet morgen, maar nu! Je hebt genoeg gepiekerd en genoeg gedaan. Het is nu tijd om los te laten en te genieten van dit moment. Als je dat doet, krijg je precies wat je altijd al zocht.

Je hebt genoeg gepiekerd…

Serieus, hoeveel uren heb je besteed je zorgen te maken? Honderden? Duizenden?  Is er iets waar je je nog geen zorgen over hebt gemaakt? Ik betwijfel het. We zijn bijna allemaal experts in piekeren. We maken ons zorgen dat we iets moeten bereiken. En als we het hebben, maken we ons zorgen dat we het kunnen verliezen.

Hebben al die zorgen iets opgeleverd? Iets anders dan verloren uren? Nee toch? Als je inziet dat je met piekeren niets bereikt, heb je je eerste stap gezet uit de illusie – de illusie dat we met onze hersenen onze problemen kunnen oplossen.

Het wordt tijd om in te zien dat dit niet gaat lukken. Elke keer als we een probleem oplossen komt er een nieuw probleem bij. Wie veroorzaakt al die problemen? Juist: je verstand, je hersenen, je brein of hoe je het ook noemen wilt.

Je verstand gebruiken om minder te piekeren werkt niet. Je verstand heeft het piekeren juist veroorzaakt. Je vraagt toch ook niet aan een leeuw je tips te geven voor een vegetarische maaltijd? Dat gaat toch tegen zijn natuur in?

Je hebt genoeg gedaan…

Je hebt hard genoeg gewerkt. Je hebt voldoende uren besteed om dingen te veranderen, te verbeteren en te perfectioneren. Ik vroeg ooit aan iemand: “Hoelang ga je hier nog mee door?” Het antwoord was: “Totdat ik een hartaanval krijg.” Sommige mensen stoppen pas met werken als de ambulance komt. En de doorzetters nemen stiekem hun mobieltje mee naar de operatiezaal.

Ook dit kan eeuwig doorgaan. Als je regelmatig denkt “Ik moet nog zoveel doen”, dan geniet je dus nooit van wat je hebt bereikt. Er is altijd wel iets dat nog gedaan kan worden. Moeten we daar op wachten voordat we kunnen ontspannen?  Dat kan wel eens heel lang duren…

Alle doelen die je bereikt, creëren vanzelf weer nieuwe doelen. Het houdt nooit op en dat hoeft ook niet want creëren is leuk en leerzaam. Maar in de tussentijd vergeten we vaak te genieten. En dat is nog veel belangrijker.

Trek even de stekker uit je inspanningen voordat je leven de stekker uit jou trekt. Geniet van wat je niet hoeft te doen. Laat al het andere los.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat krijg je als je loslaat?

Als je loslaat, krijg je wat je eigenlijk zoekt. Dat klinkt als een paradox, dus laat me het uitleggen: Waarom maken we ons zorgen en zijn we altijd bezig ons in te spannen? Dat doen we om uiteindelijk iets te bereiken. Wat willen we dan precies bereiken? Als je hierover nadenkt is het antwoord: “Een gevoel van ontspanning en rust zodat we kunnen genieten van ons leven.” Nu, je hoeft niet jaren te wachten op dat gevoel. Je hoeft er niet voor te piekeren of hard te werken. Je hoeft alleen maar los te laten.

De hamer op je hoofd.

Stel dat ik me zorgen maak over mijn bedrijf of mijn relatie. Ik werk er hard aan en doe mijn uiterste best. Waarom doe ik dat? Om uiteindelijk op het punt uit te komen dat alles loopt zoals ik wil. Wat bereik ik daarmee? Ontspanning. Waarom ben ik dan ontspannen? Omdat ik me dan pas geen zorgen meer hoef te maken!

Dus de paradox is deze: je wilt iets bereiken omdat je, als je het hebt bereikt, je geen zorgen meer hoeft te maken. Dat klinkt alsof je met een hamer op je hoofd slaat omdat het zo lekker voelt als je er mee ophoudt. Je kunt er ook voor kiezen om die hamer gewoon niet te gebruiken. Ik heb beide methoden uitgebreid getest. De laatste methode voelt inderdaad een stuk beter…

Loslaten is de eerste stap naar geluk.

Loslaten leidt tot acceptatie en acceptatie leidt tot ontspanning. Laat alles los wat je denkt dat je nu moet doen en je voelt je automatisch goed. Laat alles los wat je denkt dat er nu moet gebeuren en je bent gelukkig.

Voor het moment heb je even genoeg gedaan. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je je daar later schuldig over voelt. Laat de behoefte los het altijd beter te willen doen. Laat de behoefte los je zorgen te maken, want dat lost toch niets op. Ontspan gewoon in dit moment en je krijgt precies wat je altijd al zocht.


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Groupon schreef:

    Ik heb dus echt vakantie nodig en heb dan ook naar turkije geboekt! :)

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >