Het ABC van goede relaties

Het alfabet van gezonder relaties begint bij het ABC: Acceptatie, Begrip en Communicatie. Ontdek waarom anderen niet gaan veranderen. Lees over de verschillen tussen vrouwen en mannen. En begrijp het verschil tussen bruin en lichtbeige als je samen door Ikea loopt. Verbeter je relaties met dit ABC en je hebt een stevige basis gelegd!

99 % Gelukkig door 11 vrienden.

Goede relaties geven je leven kleur en plezier. Vandaag las ik in een onderzoek dat elke gelukkige vriend of vriendin jouw kans op eigen geluk vermeerdert met negen procent. Vind dus elf gelukkige vrienden en je bent voor 99 procent gelukkig. Zo, dat tikt aan! Serieus, dat relaties belangrijk zijn zal niemand ontkennen. Dus wat zijn de elementen van een goede relatie? Laten we beginnen met het ABC:

A- Acceptatie.

Andere mensen kunnen veranderen, maar het is niet slim daarop te wachten. Elke relatie waarin iemand probeert de ander te veranderen, geeft spanning. “Jij moet dit anders doen, jij moet daarmee stoppen”, werkt helaas alleen op de kleuterschool. Zie de verschillen tussen jou en de ander als een onbetwistbare werkelijkheid: het is nu eenmaal zoals het is. Mensen gaan niet fundamenteel veranderen, tenminste niet omdat jij of ik dat zo nodig willen.

Als je daar niet mee kunt leven, dan is het misschien beter afstand te nemen. Pijnig jezelf niet door gefrustreerd te zijn omdat de ander zichzelf blijft – daar heeft die persoon recht op. Pijnig ook jezelf niet. Verander niet in iemand die je niet bent, alleen omdat een ander dat wil. Wees gewoon jezelf. Twee personen die beiden zichzelf zijn en elkaar accepteren, is dat geen mooi uitgangspunt voor een gezonde relatie?

Acceptatie geeft een enorme rust. Niets kost zoveel energie als iemand proberen te veranderen. Koester iemands positieve kanten en relativeer iemands minder sterke kanten. Door acceptatie verdwijnt de stress in een relatie. Accepteert iemand jou niet zoals je bent? Accepteer dan dat je met die persoon nooit een echt goede relatie zult hebben…

B- Begrip.

Je kunt een ander nooit echt begrijpen met je eigen mentaliteit, want die mentaliteit is gewoon anders. Als twee mensen met een verschillende mening in discussie gaan, hoor je vaak: “Hoe is het mogelijk dat je dat zegt! Wat een onzin! Hoe kom je daar nu bij? Volgens mij heb je gewoon een kronkel in je hoofd!” Logisch dat ze elkaar niet begrijpen, want ze denken fundamenteel anders over een belangrijk onderwerp.

Zo ontstaan de problemen tussen vrouwen en mannen, socialisten en liberalen, Star Wars-fans en Trekkies, SUV-rijders en milieuactivisten en tussen Generatie X en generatie Whatever. Het lukt ze niet elkaars standpunten te begrijpen. Als je iemand niet begrijpt, probeer dan te achterhalen waarom iemand zo denkt of doet. Je hoeft het er niet eens mee te zijn, maar door het te proberen te begrijpen ontstaat er automatisch een betere band.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


C- Communicatie.

Mijn ervaring is dat de helft van de communicatie niet wordt begrepen. Veel mensen hebben moeite echt aandachtig te luisteren. Veel mensen zijn zich niet bewust van de impact van hun woorden. Iemand zei ooit: “Wat jij denkt, doet er niet toe.” Terwijl zij eigenlijk bedoelde: “Dat onderwerp is op dit moment minder relevant.” Een groot verschil, nietwaar?

Let maar eens op de communicatie tussen vrouwen en mannen. Mijn vriendin en ik lopen door Ikea. Ik zeg: “Ik vind dat bruine kussen wel leuk.” Zij antwoordt: “Welk bruin kussen?” Ik kijk haar niet begrijpend aan: “Hier, dat kussen voor je neus. Zie je dat dan niet?” Waarop zij antwoordt: “Oh, je bedoelt die lichtbeige nekrol?” Ook al zien we beiden hetzelfde voorwerp, toch omschrijven we het compleet anders. En dit is alleen nog maar een kussen! Pardon, ik bedoel natuurlijk een nekrol…

De beste vorm van communicatie is luisteren. Wil je intelligent overkomen? Praat dan minder en luister meer. Van meer praten leren we zelden iets, maar van beter luisteren leren we alles. Als je minder praat en beter luistert, heb je zojuist je communicatievaardigheden verdubbeld. Ik kan het iedereen aanraden. Dat is toch de reden dat we twee oren hebben en slechts één mond? De mensen die slecht communiceren zijn in de war. Ze denken dat ze twee monden hebben en maar één oor.

Alles begint bij het ABC.

Dit zijn de eerste letters van het alfabet voor gezonde relaties. Van dit alfabet is het ABC het belangrijkste. Pas naar Acceptatie, Begrip en Communicatie komt de rest. Pas dan komt de O van Oprechtheid, de R van Respect en de V van Vertrouwen. Wil je het hele alfabet van goede relaties ontdekken? Wil je gezonde en positieve relaties met iedereen? Beste dan de onderstaande e-cursus:


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Carine Boydens schreef:

  Hallo Frank,

  Bedankt voor je magazine ! Ik haal er altijd positieve zaken uit en stuur het ook door naar vrienden.
  Vooral dat artikel over relaties spreekt me enorm aan.
  Dank je wel !
  Carine

 • Peers Linda schreef:

  Ik vind het wel goed wat je zegt … het klopt als een plaatje soms is het toch wat moeilijk relaties ook al probeer ik zo positief te denken … misschien is het wel die valkuil … waar we soms in trappen … ben een tijdje bezig mijn gedachten zo positief in te stellen en probeer er iets van te maken … groetjes Linda

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >