Zit je in een relatie waar je niet gelukkig mee bent? Sommige mensen voelen zich onderwaardeerd of niet begrepen. Ze hebben het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt, dat de ander geen rekening met hen houdt. En ze vragen zich af: “Waar heb ik dit aan verdiend?” Een goede vraag! Wil je het antwoord echt weten?

Verdien ik dit eigenlijk wel?

Sommige mensen denken zelfs dat een fijne relatie niet voor hen is weggelegd. Onzin! Iedereen heeft recht op fijne relaties. Maar eerlijk is eerlijk: je krijgt vaak wat je denkt te kunnen verwachten. Als je denkt dat je recht hebt op gezonde relaties, trek je ze aan. Als je gelooft dat het niet voor jou is weggelegd, stoot je ze af. We ervaren in ons leven wat we geloven dat bij ons past…

Iemand beschreef zijn relatie zo: “Het is een gevecht: Soms win ik, soms verlies ik.” Wat een tragische observatie! Een relatie die een gevecht is, dat wens je toch niemand toe? Wat doe je dan nog in deze relatie? Is er geen beter alternatief? Een gezonde relatie is een samenwerking, geen wedstrijd. Liever ‘lovebirds’ dan ‘kemphanen’, nietwaar?

Waarom heb je niet de relatie die je verdient?

Of waarom zit je wèl in een relatie die je niet verdient? Het antwoord is overduidelijk: “Dat komt omdat je dit toestaat.” Kennelijk staan we het toe dat een ander ons niet goed behandeld. Kennelijk accepteren we deze relatie. We zijn geen slachtoffers, we laten het zelf toe. (Ik heb het natuurlijk niet over huiselijk geweld of misbruik). Geen enkele relatie ‘overkomt’ ons, het is nooit toeval.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Als je denkt dat een slechte relatie aan de ander ligt, dan kun je er zelf niets meer aan veranderen. Want het is toch niet jouw schuld? Ik hoop dat je wijzer bent: Neem de verantwoordelijkheid voor je situatie, hoe deze ook is. Je hebt het òf veroorzaakt òf toegestaan. De verantwoordelijkheid nemen is de eerste stap naar verbetering. Alleen jij en ik kunnen iets oplossen in ons leven.

Waarom staan we dit toe?

En dat is natuurlijk het doel van dit artikel, om een oplossing te vinden. Als je een relatie hebt waar je je niet goed bij voelt, dan is de vraag: “Waarom sta je dat dan eigenlijk toe?” Hier is het inzicht: Dat staan we toe omdat we ergens onszelf niet genoeg waarderen. Als je jezelf genoeg zou waarderen, zou je zo’n soort relatie gewoon niet accepteren.

Ook ik heb een aantal niet-fijne relaties gehad. Kennelijk moest ik leren mezelf meer te waarderen en te respecteren. Toen ik dat eenmaal had geleerd, liet ik de niet-goede relaties vrijwel direct los. Net zoals een hete pan: Als iemand je die geeft, dan laat je hem onmiddelijk uit je handen vallen. Er zit geen enkel voordeel meer aan!

Je krijgt wat je gelooft.

En toch zijn sommige mensen bang om die pan (de niet-goede relatie) los te laten. Want dan staan ze met lege handen, dan zijn ze alleen. En alles beter dan alleen te zijn! Ook dit is weer een gebrek aan zelfwaardering, hoe begrijpelijk en menselijk ook. Als je goed met jezelf kunt opschieten en van jezelf houdt, is het niet erg om (tijdelijk of langer) alleen te zijn.

Maar als je jezelf niet waardeert, dan kan een ander je die waardering ook niet geven. Een ander kan ons nooit geven wat er in onszelf ontbreekt. Kort gezegd: Als je niet van jezelf houdt, kan een ander dat gebrek nooit goedmaken. En hierin ligt dus de oplossing: Houd van jezelf, waardeer jezelf en je krijgt wat je verdient. Puur omdat je gelooft dat je het verdient!

Verhoog je zelfrespect.

Dus als je je relaties wilt verbeteren, begin ermee jezelf te verbeteren: Verhoog je zelfrespect, zelfacceptatie, eigenwaarde en eigenliefde. De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen gaat je hierbij helpen. Je kunt nooit iemand gelukkig maken door jezelf voorbij te lopen. En zelf word je er al helemaal niet gelukkig van. Dus loop jezelf niet voorbij, want voor je het weet kom je jezelf weer tegen!

Wat voor zin heeft een relatie als je er niet van opknapt, als je er niet gelukkig van wordt? Zolang je denkt dat dit nog ergens zin heeft, zal er niets veranderen. Pas als je beseft dat gelukkig zijn de absolute voorwaarde is voor al het goede in je leven, gaat er iets veranderen. Pas als je jezelf waardeert, ontmoet je de juiste mensen in je leven die dat óók doen. En dat is mijn wens voor jou!

Wil je meer inzicht in gezonde relaties? Bestel dan deze e-cursus:


Wil je betere relaties?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt