Heb jij de relatie die je verdient?

Zit je in een relatie waar je niet gelukkig mee bent? Sommige mensen voelen zich onderwaardeerd of niet begrepen. Ze hebben het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt, dat de ander geen rekening met hen houdt. En ze vragen zich af: “Waar heb ik dit aan verdiend?” Een goede vraag! Wil je het antwoord echt weten?

Verdien ik dit eigenlijk wel?

Sommige mensen denken zelfs dat een fijne relatie niet voor hen is weggelegd. Onzin! Iedereen heeft recht op fijne relaties. Maar eerlijk is eerlijk: je krijgt vaak wat je denkt te kunnen verwachten. Als je denkt dat je recht hebt op gezonde relaties, trek je ze aan. Als je gelooft dat het niet voor jou is weggelegd, stoot je ze af. We ervaren in ons leven wat we geloven dat bij ons past…

Iemand beschreef zijn relatie zo: “Het is een gevecht: Soms win ik, soms verlies ik.” Wat een tragische observatie! Een relatie die een gevecht is, dat wens je toch niemand toe? Wat doe je dan nog in deze relatie? Is er geen beter alternatief? Een gezonde relatie is een samenwerking, geen wedstrijd. Liever ‘lovebirds’ dan ‘kemphanen’, nietwaar?

Waarom heb je niet de relatie die je verdient?

Of waarom zit je wèl in een relatie die je niet verdient? Het antwoord is overduidelijk: “Dat komt omdat je dit toestaat.” Kennelijk staan we het toe dat een ander ons niet goed behandeld. Kennelijk accepteren we deze relatie. We zijn geen slachtoffers, we laten het zelf toe. (Ik heb het natuurlijk niet over huiselijk geweld of misbruik). Geen enkele relatie ‘overkomt’ ons, het is nooit toeval.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Als je denkt dat een slechte relatie aan de ander ligt, dan kun je er zelf niets meer aan veranderen. Want het is toch niet jouw schuld? Ik hoop dat je wijzer bent: Neem de verantwoordelijkheid voor je situatie, hoe deze ook is. Je hebt het òf veroorzaakt òf toegestaan. De verantwoordelijkheid nemen is de eerste stap naar verbetering. Alleen jij en ik kunnen iets oplossen in ons leven.

Waarom staan we dit toe?

En dat is natuurlijk het doel van dit artikel, om een oplossing te vinden. Als je een relatie hebt waar je je niet goed bij voelt, dan is de vraag: “Waarom sta je dat dan eigenlijk toe?” Hier is het inzicht: Dat staan we toe omdat we ergens onszelf niet genoeg waarderen. Als je jezelf genoeg zou waarderen, zou je zo’n soort relatie gewoon niet accepteren.

Ook ik heb een aantal niet-fijne relaties gehad. Kennelijk moest ik leren mezelf meer te waarderen en te respecteren. Toen ik dat eenmaal had geleerd, liet ik de niet-goede relaties vrijwel direct los. Net zoals een hete pan: Als iemand je die geeft, dan laat je hem onmiddelijk uit je handen vallen. Er zit geen enkel voordeel meer aan!

Je krijgt wat je gelooft.

En toch zijn sommige mensen bang om die pan (de niet-goede relatie) los te laten. Want dan staan ze met lege handen, dan zijn ze alleen. En alles beter dan alleen te zijn! Ook dit is weer een gebrek aan zelfwaardering, hoe begrijpelijk en menselijk ook. Als je goed met jezelf kunt opschieten en van jezelf houdt, is het niet erg om (tijdelijk of langer) alleen te zijn.

Maar als je jezelf niet waardeert, dan kan een ander je die waardering ook niet geven. Een ander kan ons nooit geven wat er in onszelf ontbreekt. Kort gezegd: Als je niet van jezelf houdt, kan een ander dat gebrek nooit goedmaken. En hierin ligt dus de oplossing: Houd van jezelf, waardeer jezelf en je krijgt wat je verdient. Puur omdat je gelooft dat je het verdient!

Verhoog je zelfrespect.

Dus als je je relaties wilt verbeteren, begin ermee jezelf te verbeteren: Verhoog je zelfrespect, zelfacceptatie, eigenwaarde en eigenliefde. De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen gaat je hierbij helpen. Je kunt nooit iemand gelukkig maken door jezelf voorbij te lopen. En zelf word je er al helemaal niet gelukkig van. Dus loop jezelf niet voorbij, want voor je het weet kom je jezelf weer tegen!

Wat voor zin heeft een relatie als je er niet van opknapt, als je er niet gelukkig van wordt? Zolang je denkt dat dit nog ergens zin heeft, zal er niets veranderen. Pas als je beseft dat gelukkig zijn de absolute voorwaarde is voor al het goede in je leven, gaat er iets veranderen. Pas als je jezelf waardeert, ontmoet je de juiste mensen in je leven die dat óók doen. En dat is mijn wens voor jou!

Wil je meer inzicht in gezonde relaties? Bestel dan deze e-cursus:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Bedankt voor deze heldere boodschap. Ook ik zit in een “relatie” waar iemand mij totaal niet meer wilt, maar af en toe wel belt dat ik weer mag komen opdraven. We hebben een relatie gehad, maar helaas is dat enige tijd geleden beeindigd.
  Hij geeft mij hier de schuld van en het lijkt alsof hij mij soms straft door mij weg te sturen. Ik kom niet van hem los en bel hem enorm vaak op en wil weten dat ik nog belangrijk ben voor hem.
  Het lukt mij gewoonweg niet om afstand te nemen, iets in mij geeft zo’n gevoel van angst dat hij het met een ander wel leuk krijgt of dat hij nu al met een ander zal gaan. Hij doet bot, astandelijk en hatelijk tegen mij en alles sta ik toe hoe hij mij behandelt. En bijw erkt dat averects dat ik hem juist nog meer begin te stalken. Schaam mij zo, weet u raad?

 • Beste Sanne,

  Mijn advies: Ga terug naar de basis – meer zelfvertrouwen.
  Als je jezelf meer zou waarderen, zou je deze situatie in je leven niet meer toestaan/accepteren.
  De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen gaat je daarbij helpen.
  De e-cursus Betere Relaties geeft je meer inzicht in hoe je gezonde relaties kunt ontwikkelen.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Nathalie schreef:

  En wat als er kinderen in het spel zijn? De relatie is niet goed genoeg, ook de kinderen klagen over het negatieve gedrag van papa en het feit dat hij altijd moe en chagrijnig is.
  Desondanks, zijn er ook goede en gelukkige momenten, waar de kids veel van genieten.
  Dan is de beslissing moeilijk te maken, want bij beëindiging van de relatie, zal de impact op hen enorm zijn en is het maar de vraag, hoe zij eruitkomen EN hoe manlief zal reageren op een mogelijke scheiding. Risico’s op beangstigende reacties, m.n. richting kids, zijn groot. Dus, ja en dan…..

 • Beste Nathalie,

  Dat is natuurlijk altijd extra lastig.
  Wat je beschrijft zijn allemaal redenen om de relatie niet te beïndigen.
  Je kunt je natuurlijk ook afvragen hoe de kinderen worden beïnvloed door het feit dat een van beide ouders – of allebei – niet gelukkig zijn in hun relatie.
  Risico’s zijn er in elke situatie, of je nu iets verandert of niet.

  Veel wijsheid en succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Oke, ik vraag dit meer uit een benieuwdheid, weet niet of er een antwoord op is. Een lastige relatie is al een punt natuurlijk. Maar wat doe je met een verkeerde therapie? Dat is een vorm van verkeerd behandelen die ik nergens op het net tegenkom en er kan veel in gebeuren, weet ik inmiddels. Natuurlijk heb ik dat ooit meegemaakt, ik voel me achteraf gelokt met valse voorstelling van zaken. En ik was nog enthousiast ook. Het heeft lang geduurd voor ik het door had. Pas achteraf merkte ik hoe zeer ik steeds de grond in geboord was – eigenlijk. Nu ben ik bezig met je (gratis nog) cursus meer zelfvertouwen. Maar ik had! best zelfvertrouwen! Kan niet goed uitleggen hoe zoiets als dit voelt, maar meer belazerd dan normaal, best naar. Je zit er, net zoals met een relatie (hoewel ook weer anders), zo diep in, Aangeven lukt overigens nooit, niets staat op papier natuurlijk. Je zelfvertrouwen weer opvijzelen dan maar? Het is zo´n rare onverwachte kronkel, zoiets,

 • Beste Julia,

  Als je bij iemand therapie volgt en je voelt je belazerd en in de grond geboort, dan zou ik zo snel mogelijk de relatie verbreken. Het heeft weinig zin om dingen uit te praten of proberen te verbeteren als de basis (een gevoel van vertrouwen, de wetenschap dat je alles kunt zeggen en de ander het beste met je voor heeft) er – voor jouw gevoel – niet is. Je zit alleen diep in een therapierelatie als je er in blijft zitten, tegen je zin in… Ga op zoek naar een andere therapeut die – voor jouw gevoel – beter bij je past. Al het andere kost je waarschijnlijk te veel negatieve energie. :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >