Goede relaties beginnen bij jezelf

Waarom beginnen goede relaties bij jezelf? Waarom ligt het gewoon niet aan de ander? Veel mensen hopen of verwachten dat de ander verandert. “Pas dan zal onze relatie beter worden.” Alleen verandert die ander vaak niet. Je heb daar ook weinig invloed op, maar je hebt wel invloed op jezelf. Door zelfkennis en zelfinzicht verbeter je automatisch je relaties met anderen.

Ongezonde relaties.

Als je goed kijkt, zie je dat relaties altijd goed gaan als er weinig sturing is. Met andere woorden, er is geen behoefte de ander te veranderen. Jij accepteert de ander en kunt tegelijkertijd ook jezelf zijn. In moeizame relaties is er altijd sturing: iemand wil de ander klein houden, de wil opleggen, veranderen, tegenhouden of controleren. Kijk naar je relaties – zie je in waarom sommige gewoon niet werken?

Heb jij zelfkennis?

Alles in je leven begint bij jezelf. De wereld is een afspiegeling van jezelf. Ooit wel eens gemerkt dat als je lekker in je vel zit, iedereen positief op je reageert? Ooit gemerkt dat als je chagrijnig bent, iedereen vervelend tegen je doet? Dat is geen toeval. Hoe je je voelt over jezelf, is meestal ook hoe je je voelt over anderen. En die anderen reageren daar weer op.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Door jezelf te ontwikkelen, leer je jezelf beter kennen. Sommige mensen hebben meer inzicht in hun garderobe dan in zichzelf. Sommige mensen weten wel hoe hun auto werkt, maar niet hoe hun lichaam aanvoelt. Sommige mensen hebben meer controle over hun hond dan over hun eigen gedachten. Zelfkennis leidt tot zelfinzicht. Maar wat schiet je daar nu eigenlijk mee op? En wat heeft dat te maken met je relaties?

Hoe kun je weten wie bij je past, als je niet weet wie je bent?

Door zelfinzicht ontdek je wie je bent en wat je wilt. Zou dat niet het meest fantastische cadeau zijn in je leven? Weten wie je bent en wat je nu werkelijk wilt? De kwaliteit van je leven is afhankelijk van je inzicht in jezelf. Er is maar één manier om dat te krijgen: door jezelf te ontdekken. Hoe beter je jezelf kent, hoe fijner je leven wordt. Niemand is ooit gelukkig geworden door zichzelf te verstoppen, vergeten of te onderdrukken.

Door zelfkennis ontdek je niet alleen wie je bent, maar ook automatisch welke mensen daar bij passen. Logisch nietwaar? Hoe kun je weten wie bij je past, als je niet weet wie je bent? De stekker weet dat hij in het stopcontact past. De pot weet welk dekseltje het beste aanvoelt. De stekker past dus niet op een pot. Soms hebben we compleet andere wensen, andere ideeën, andere verwachtingen. Wees niet verbaasd als zo’n relatie niet werkt.

Waar ligt de oplossing?

Dit geldt overigens niet alleen voor je partner, maar voor al je relaties. Door jezelf beter te kennen trek je de juiste mensen in je leven aan. En neem je soms afscheid van de mensen die niet bij je passen. Overigens moet je eerst een goede relatie met jezelf ontwikkelen, voordat je dat met een ander kunt. En wat is de basis van een goede relatie met jezelf? Inzicht, begrip en acceptatie – precies hetzelfde als de basis voor goede relaties met anderen.

Vijftig procent van elke relatie is jouw verantwoordelijkheid, de andere helft is de verantwoordelijkheid van de ander. Voor iedere persoon die iets doet, is er immers ook iemand die dat toelaat. Over de ander heb je geen enkele controle, dus die kun je niet veranderen. Maar je hebt wel controle over jezelf en daar ligt dat ook de oplossing.

Probleem opgelost!

Meer begrip – voor jezelf en voor de ander – is ontzettend belangrijk. Veel mensen zijn te hard voor zichzelf en ook voor hun buitenwereld. Begrijp jezelf en de ander – èn accepteer het verschil. Door acceptatie gebeuren er twee dingen: Je hoeft jezelf niet meer zo nodig te veranderen – en je hoeft de ander niet meer te veranderen. Weet je nog wat de oorzaak was van slechte relaties? Dat was toch de behoefte de ander te sturen, te veranderen? Nou dan, probleem opgelost!

Ben jij klaar voor de Reality check?

Als een zakelijke- of privérelatie niet werkt, doe dan een korte reality check. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat hoop ik uit deze relatie te krijgen?
  • Wat is het goede in deze relatie?
  • Wat kost me juist veel energie?
  • Waardeer ik mezelf genoeg om mijn wensen te respecteren?
  • Laat ik mij sturen of probeer ik de ander te sturen?
  • Als er niets verandert, hoe zal deze relatie zich dan ontwikkelen?
  • Kan ik dat accepteren?
  • Wat kan ik zelf veranderen en ben ik hiertoe bereid?

Deze vragen geven je meer inzicht in waar het nu werkelijk om draait. Het is slechts een begin. In de de e-cursus Betere Relaties met Iedereen gaan we veel dieper in op de basis van gezonde relaties en hoe je deze kunt krijgen. We kijken naar de kern van relatieproblemen en ontdekken effectieve manieren om je relaties te verbeteren – met je partner, familie, vrienden en collega’s. Goede relaties is een van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven!


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Waarom zijn sommige relaties zo moeilijk?

3 Geheimen van goede relaties

Waarom we doorgaan met relaties waar we niet blij van worden

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>