Iedereen is op zoek. Wat zoeken we precies? Te veel om op te noemen: We zoeken een fijne relatie, een leuke baan of een mooier huis. Dit zijn allemaal fysieke dingen. Net zo vaak zoeken we iets minder tastbaars: Erkenning, bevestiging, status, waardering, vertrouwen. De hele wereld zoekt, maar uiteindelijk zoeken we slechts één doel: geluk!

Wat zoeken we nu precies?

Uiteindelijk zoeken we allemaal het gevoel van geluk. Noem het tevredenheid, noem het leven in het nu, noem het genieten, noem het ontspanning: het is het gevoel dat we blij zijn met onszelf en ons leven. Alle doelen die we denken te zoeken, zijn slechts middelen om ons dàt bijzondere gevoel te geven. Kun je dit inzien?

Geluk is het enige dat aan zichzelf genoeg heeft.

Als je gelukkig bent, heb je niets nodig. Dit moment is prima, precies zoals het is. Er ontbreekt niets. Je hoeft niet op zoek te gaan naar iets anders, want je voelt je compleet. Daarom is geluk het enige dat aan zichzelf voldoende heeft. Geluk mist helemaal niets meer…

Alle andere doelen (een baan, relatie of huis) zijn niet voldoende van zichzelf. We hebben er altijd verwachtingen aan gekoppeld: De partner moet communicatief zijn, de baan moet afwisselend zijn. Bovendien zijn al deze doelen vergankelijk: De partner die eerst zo goed communiceerde, kan nu niet meer zijn/haar mond houden. De baan die eerst afwisselend was, is later te onrustig.

We willen het wel – we willen het niet.

Wat we eerst wilden, willen we later niet meer. Alle doelen die we ooit hebben gesteld, hebben we ook weer bijgesteld. Wat ons eerst inspireerde, frustreerde ons later. We kunnen niet wachten tot we iets krijgen – en we kunnen niet wachten om het later kwijt te raken. Dan vinden we weer nieuwe doelen – een nieuw middel om gelukkig te zijn.

Waar ligt de bron van geluk?

Hoe kun je iets vinden als je niet weet waar je moet zoeken? Wel, de bron van geluk ligt niet in doelen buiten jezelf. De bron van gelukkig zijn ligt in jezelf en in dit moment. Hoe komt het dat sommige mensen zoveel hebben en zo weinig voldoening voelen? Hoe komt het dat anderen juist weinig hebben en wel erg gelukkig zijn?


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Als je glas halfvol is, of halfleeg – dan ben je bezig met doelen. Soms bereik je je doel en soms niet. De ene dag kun je je dorst lessen en de andere dag sta je droog. Maar waarom zou je naar dat glas blijven staren? Waarom zou je niet de kraan open zetten door direct naar de bron zelf te gaan?

We worden té vaak afgeleid door al onze uiterlijke doelen: Lopen we voor? Lopen we achter? Liggen we op schema? Continue monitoren we zo ons leven – in de hoop dat moment van geluk te bereiken – en het vast te kunnen houden.

Zo bereik je nooit je doel.

Wat we niet zien, is dat al die doelen geen middelen zijn om gelukkig te worden. Het zijn geen middelen, het zijn afleidingen. Je laat je afleiden door doelen buiten jezelf, in de toekomst. Juist dat voorkomt dat je gelukkig bent in dit moment.

Het is alsof je in het bos wilt fietsen, maar alle routebordjes sturen je de verkeerde kant op: “Wacht, deze weg moet je eerst proberen. Wacht! Daarachter is nog een interessante plek. Stop! Eerst nog even linksaf en dat pad uitfietsen…” Je gaat overal naar toe, behalve naar het bos!

Kunnen we gelukkig zijn terwijl ons leven niet perfect is?

Kunnen we gelukkig zijn als onze relatie een dipje heeft of als we worstelen op ons werk? Als er dingen kapot gaan of we een griepje hebben? Natuurlijk. Dat is de boodschap van dit artikel: Je hoeft niet eerst alle wegen af te fietsen, om het bos te vinden. Je hoeft geen duizend doelen te bereiken om gelukkig te zijn.

Het enige dat voorkomt dat we nu niet gelukkig zijn, is de illusie dat alles perfect moet gaan voordat we gelukkig kunnen zijn! Dat gaat nooit gebeuren. Geluk is de afwezigheid van de behoefte naar meer. Het is de tevredenheid – op dit moment – met jezelf en je leven.

De eindbestemming is altijd thuis.

De grootste illusie is dan ook dat je geluk later en ergens anders kunt vinden. Natuurlijk zijn alle doelen – alle paden en zijwegen – prima. Het maakt het leven interessant nietwaar? Je ziet nog eens wat, doet ervaring op en geniet van alle mooie dingen. En toch, als je op weggaat, wil je uiteindelijk ook weer thuis komen. Dus je eindbestemming is altijd: gelukkig zijn in het nu.

Dus bereik je doelen, ga lekker op weg naar een betere toekomst. Maar vergeet niet om thuis te komen. Misschien is het nòg slimmer om direct voor je einddoel te gaan: gelukkig zijn in het nu. Dat kun je vandaag nog vinden. Het is het enige doel dat je echt zoekt. En het is het enige doel waarbij de zoektocht stopt, omdat je je bestemming al hebt gevonden…

De volgende cursus gaat je hierbij helpen:


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt