Geef jezelf een compliment!

Wil je meer zelfvertrouwen? Geef jezelf dan regelmatig complimenten. Je hoeft niets bijzonder te hebben gedaan. Van een compliment word je zeker niet arrogant. Je doet niets anders dan je inspanningen waarderen. Daar heb je toch recht op?

De kunst jezelf een compliment te geven wordt ontzettend onderschat. Veel te weinig mensen doen het. Toch is jezelf complimenteren de snelste weg naar zelfvertrouwen en een goed gevoel.

Waarom hebben we moeite met complimenten?

We hebben moeite met complimenten omdat we bang zijn onszelf té geweldig te vinden en arrogant te worden. Maar wat moet je dan? Jezelf een ramp vinden? Waarom zou je? Wat schiet je daar mee op?

Arrogantie is een verkapte vorm van onzekerheid. Arrogante mensen zeggen dat ze geweldig zijn zodat anderen niet erachter komen dat ze eigenlijk onzeker zijn. Dit heeft niets te maken met zelfwaardering of jezelf een compliment geven. Door een compliment vind je jezelf niet beter dan de ander, je vindt jezelf alleen maar prima zoals je bent. Wat is daar mis mee?

Ook denken we dat we iets bijzonders moeten doen voor een compliment. Dat is een misvatting. Ik vraag mijn cliënten regelmatig zichzelf een compliment te geven. Het maakt niet uit waarvoor. Vaak zeggen ze dan: “Maar ik heb niets bijzonders gedaan. Ik kan mezelf toch moeilijk een compliment geven voor een normale dag op kantoor.” Maar is dat wel zo?

Waar kun je jezelf voor complimenteren?

Laten we die normale dag op kantoor eens als voorbeeld nemen. Kun je jezelf complimenteren dat je je gewone werk hebt gedaan? Absoluut! Je had er ook een potje van kunnen maken. Je had ook kunnen besluiten in bed te blijven liggen. Je had 100 andere dingen kunnen doen. Maar je hebt toch je best gedaan op kantoor.

Je kunt jezelf voor alles complimenteren: voor elke inspanning die je levert. Vooral voor de dingen die niet goed gaan. Iemand die iets probeert en het niet goed doet, verdient toch een compliment. Juist op dat moment moet je jezelf complimenteren.

Van zelfkritiek word je echt niet beter.

Alleen maar meer gespannen.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Als je aan het eind van de dag niet tenminste drie dingen kunt opnoemen waar je trots op bent, is er iets aan de hand. Op elke willekeurige dag heb je drie dingen gedaan waar je trots op kunt zijn. Misschien zie je ze niet, maar ze zijn er wel.

De balans tussen kritiek en complimenten.

Waarom leg ik zo’n nadruk op jezelf een compliment geven? Omdat ik denk dat bij veel mensen de balans zoek is. Ze zijn meester geworden in zelfkritiek. Of ze het door hebben of niet, ze kraken zichzelf regelmatig af: “Ik had meer mijn best moeten doen. Ik heb niet alles gegeven. Hij of zij doet het veel beter. Ik ben te slap, te lui, te dom, enzovoort.”

Als je bewijs zoekt waarom je niet oké bent, zul je het absoluut vinden. Je hoeft je alleen maar te concentreren op wat je fout doet. En fouten maken we altijd. Er is altijd wel iets dat beter kan. Maar het is totaal niet in jouw of mijn belang daar uitgebreid bij stil te staan.

Ik denk dat (te) veel mensen te hard voor zichzelf zijn. Zo helpen ze hun eigen motivatie om zeep. Er is niets effectiever dan zelfkritiek om ervoor te zorgen dat je het nooit meer probeert. Je kijkt toch wel beter uit?

Een compliment voelt raar.

Heb je jezelf ooit wel eens een compliment gegeven en gedacht: “Dat voelt raar! Het voelt kunstmatig, niet gemeend, overdreven?” Weet je waarom dat zo voelt? Omdat je er nog niet genoeg ervaring in hebt. Het voelt raar omdat je het niet gewend bent.

Ik ken veel succesvolle mensen die zichzelf regelmatig een compliment geven. Ook voor hun mislukkingen. Hoe moeten ze zichzelf anders motiveren? Wie komt zijn bed nog uit, alleen om met een vergrootglas op zoek te gaan naar eigen fouten?

De kunst van jezelf complimenteren ligt – zoals bij veel kunsten – in herhaling. Herhaal het regelmatig en kijk dan hoe je je voelt. Voel je je er slechter door, stop er dan gewoon mee. Maar ik denk dat je je beter gaat voelen. Dat kan ook bijna niet anders.

Complimenten en zelfvertrouwen.

Toon mij de eerste persoon die zelfvertrouwen heeft gekregen door zichzelf te bekritiseren en ik neem mijn woorden terug. Jezelf een compliment geven is de weg naar zelfvertrouwen. Je komt er niet zonder complimenten. Wat heb je anders om trots over te zijn? Hoe kun je vertrouwen in jezelf als je jezelf nooit goed genoeg vindt? Het is een wonder dat niet meer mensen dat doorhebben.

Maak het onderdeel van je dagelijkse gewoonten. Vergeet jezelf vanaf nu te bekritiseren. Laat dat maar over aan de klagers en de haters – die doen niets liever. Overigens: hoe meer kritiek iemand op anderen heeft, hoe harder hij of zij ook is voor zichzelf. Kennelijk gaat dat samen.

De oorsprong van het compliment.

In het Latijn betekent het woord compliment iets afmaken, iets voltooien. Elke keer dat je iets hebt voltooid, is dat een reden jezelf een compliment te geven. Wacht niet jezelf een compliment te geven totdat je wereldberoemd bent of de Olympische Spelen hebt gewonnen. Hoe eerder je begint, hoe beter.

Geef jezelf dus een compliment, nu op dit moment. Waarvoor, dat maakt niet uit! Mark Twain zei het al: “Ik kan twee maanden leven op een goed compliment.” Een compliment is voor je geest, wat een zonnestraal is voor je lichaam. Het verwarmt je en geeft je licht.


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Lilian schreef:

  Frank, dat is wel een nieuw gezichtsveld: jezelf een compliment geven en dan ook nog voor je gewone werk. Veel mensen hebben al moeite om een compliment van een ander te accepteren, laat staan dat je jezelf een compliment geeft.
  Ik moet wel zeggen dat een compliment krijgen je een heel goed gevoel geeft. Ga je tip zeker proberen.

 • Proficiat dat je bent opgestaan ! Leuk dat je het raam hebt opgezet ! Flink dat je wortels gejuiced hebt ! Geweldig dat je havermout met rozijntjes hebt klaargemaakt met een snuifje gember en kaneel en een beetje zeezout ! Wat leuk van je !

 • Frank De Moei schreef:

  Haha, dat klinkt helemaal goed Andre! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >