Een positief zelfbeeld ontwikkelen doe je zo

Dit zijn 4 tips voor een positief zelfbeeld. Een paar kleine gewoonten maken een groot verschil! Een positief zelfbeeld is de basis voor een tevreden leven. Als je merkt dat je zelfbeeld negatief is of beter kan, dan lees je hier waarom dat zo is en wat je eraan kunt doen. Als je vindt dat je prima bent en meer dan de moeite waard, kun je dit artikel overslaan. Maar wil je positiever zijn over jezelf, lees dan vooral door:

Tip 1. Praat nooit meer negatief over jezelf.

Stop er gewoon mee. Er is geen enkel voordeel aan jezelf naar beneden te halen. Wat ben je daar ooit mee opgeschoten? Het enige resultaat is twijfel en onzekerheid. Dat kun je missen als kiespijn.

Veel mensen bestraffen zichzelf: “Ik had het anders moeten doen. Stom, stom, stom!” Jezelf negatief toespreken gebeurt vaak, maar het is daarmee nog niet gezond. Als het je lukt om vanaf nu geen enkele negatieve gedachte over jezelf te hebben, kan ik je beloven dat je je vrij zult voelen.

Weg is dat vervelende stemmetje in je hoofd die je continu op de vingers tikt…

Hoe weet je of je jezelf naar beneden haalt?

Vaak hebben we niet eens door dat we onszelf in gedachten op de kop geven. In persoonlijke gesprekken inventariseerde ik altijd wat iemand tegen zichzelf zei. Vaak begon die persoon dan te lachen van verbazing: “Zeg ik dàt tegen mezelf? Dat wist ik niet eens.”

Observeer eens of jij jezelf steunt of naar beneden haalt. Hoe weet je dat? Als je jezelf naar beneden haalt, voel je je slecht en als je jezelf steunt, voel je je goed. Simpel toch?


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Tip 2. Geef jezelf regelmatig een compliment.

We hunkeren vaak naar de complimenten van anderen en maken onszelf daarmee afhankelijk. Soms geven anderen je complimenten en soms niet. Waarom zou je daar op wachten? Begin jezelf regelmatig een compliment te geven, het liefst meerdere keren per dag.

Je kunt mij niet wijsmaken dat je in een volle dag niets hebt gedaan waar je trots op kunt zijn. Misschien vind je dat je iets bijzonders moet doen, maar dat is niet zo. Het zijn juist de kleine dingen waar je jezelf voor kunt complimenteren.

Jezelf aardig vinden kost tijd.

Jezelf leren aardig te vinden kost tijd. Jezelf een compliment geven kost oefening. In het begin denk je: “Is dit wel de moeite waard?” Maar als je doorgaat zul je merken dat je je er heel goed bij voelt. Dat heeft niets te maken met arrogantie, net zoals jezelf naar beneden halen niets te maken heeft met bescheidenheid. Een positief zelfbeeld heeft niets te maken met anderen…

Tip 3. Vergelijk jezelf niet met een ander.

Vergelijken is zinloos en destructief. Het is zinloos omdat je mensen niet met elkaar kunt vergelijken. We zijn geen trosje met identieke tomaten, we zijn mensen! Iedereen is uniek, zelfs eeneiige tweelingen.

Het is destructief omdat er altijd wel iemand slimmer, knapper, extroverter, jonger, ouder, populairder of rijker is. Dit soort vergelijkingen maakt ongelukkig, je voelt je altijd minderwaardig.

Vergelijken stopt niet als je miljonair bent.

Er is een mooi verhaal van een groep miljonairs die elke maand een clubavond hield. Op een gegeven moment nodigden ze een miljardair uit en die zei: “Oké jongens, nu doen jullie het aardig. Maar als je nou eens echt moeite zou doen, dan…” Ook de miljonairs keken weer tegen iemand op. Wanneer is het genoeg? Met een positief zelfbeeld stopt de vergelijking…

Tip 4. Accepteer jezelf zoals je bent.

Heb je eigenlijk wel een keuze? Je kunt verlangen dat je iemand anders was, maar waarom zou je? Je bent wie je bent en dat is prima. We houden hier op aarde geen wedstrijd wie de leukste is – hooguit in Hollywood. Daar is vergelijken een sport en zijn er heel wat mensen met een negatief zelfbeeld. En is de leukste of de mooiste niet een kwestie van smaak?

Als je ontevreden bent over jezelf, kun je proberen te veranderen. Maar je loopt de kans nooit tevreden te zijn. Het is als de vrouw die na drie borstvergrotingen nog steeds niet blij is met het resultaat.

Waarom zou je moeten veranderen?

Door jezelf te accepteren verdwijnt de druk om krampachtig te veranderen. Alleen volledige zelfacceptatie zorgt voor een blijvend zelfvertrouwen. Je kunt nog steeds beslissen om je uiterlijk of innerlijk te verbeteren, maar dan vanuit de gedachte: “Ik ben prima zoals ik ben, maar er is ook ruimte voor groei.” Dat is een meer ontspannen houding.

Wat een opluchting!

Vroeger deed ik al die dingen die ik hierboven heb beschreven. Ik was behoorlijk kritisch op mezelf. Ik vergeleek mezelf met iedereen die verder was dan ik en vond dat ik het altijd beter kon doen. Een positief zelfbeeld? Hoe was dat mogelijk als ik nog zoveel moest veranderen aan mezelf?

Ik ben ermee gestopt toen ik zag dat het alleen maar ontevreden maakte. Hoe meer ik de behoefte losliet iets te veranderen aan mezelf, hoe positiever mijn zelfbeeld werd. Tegenwoordig praat ik nooit meer negatief over mezelf. Wat een opluchting!

En dat gevoel van rust en vrijheid wens ik jou ook toe…


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>