De beste manier om gelukkig te worden

Waarschijnlijk ben je niet helemaal gelukkig omdat je vindt dat er iets ontbreekt in je leven. Het kan een fijne baan zijn, een leuke partner, een nieuwe auto of iets anders. Er is iets in je leven dat je wel wilt, maar niet hebt. Dit gebrek of gemis creëert een verlangen. En dit verlangen is niet de oplossing om gelukkig te worden, maar de oorzaak waarom je het nog niet bent. Lees meer over de beste manier om gelukkig te worden – en gelukkig te blijven.

Wat doe je als je iets mist?

Als je vindt dat er iets ontbreekt in je leven, ga je op zoek. Want als je het onderwerp van je verlangen zou vinden, zou je gelukkig zijn, nietwaar? Dus maak je carrière, struin je relatiesites af op zoek naar een nieuwe partner, spaar je geld voor die mooie nieuwe auto of wat jouw verlangen dan ook is. Hoe groter het gemis, hoe sterker je verlangen. En hoe groter je verlangen, hoe sterker het gevoel van gemis. Zie je dat dit elkaar versterkt?

Dan zijn er twee mogelijkheden: Of je bereikt je doel, of je bereikt het niet. Als je je doel niet bereikt, ben je teleurgesteld. Maar laten we het positief houden en ervan uitgaan dat je je gewenste doel wel bereikt. Gefeliciteerd! Wat nu?

Wat gebeurt er als je je doel bereikt?

Dan geef je jezelf toestemming gelukkig te zijn. Je gemis is aangevuld en je leven is nu compleet. Op dat moment geef je jezelf de boodschap: “Er is geen gebrek meer, dus ik kan genieten van dit moment.” Dat is even omschakelen, want je bent immers de hele tijd bezig geweest met de toekomst. Plotseling hoeft dat niet meer en kun je ontspannen leven in het nu. Je bent gelukkig!

Daar gaan we weer…

Als je nu niets meer doet, dan blijf je gelukkig. Ik herhaal het nog een keer: “Als je nu niets meer doet, dan blijf je gelukkig.” Je hebt jezelf toestemming gegeven tevreden te zijn en als je niets verandert, blijft dat zo. Toch is dat niet zo eenvoudig. Je bent een paar dagen – of misschien zelfs weken – gelukkig en geniet volop. Totdat je op een dag wakker wordt en beseft dat er nog iets anders ontbreekt.

Misschien is het deze keer een andere carrière, misschien een leukere partner, misschien een mooiere auto. Wat het ook is, je wilt het! Je komt weer in beweging en gaat op zoek naar je volgende doel. … (Maanden gaan voorbij)… Hopelijk bereik je ook dit doel weer – maar begrijp je dat je in een vicieuze cirkel bent terechtgekomen? Dit kan eindeloos doorgaan! Veel mensen rennen hun hele leven achter hun doelen aan in de hoop blijvend geluk te vinden.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Stap niet in die valkuil!

Mijn definitie van geluk is: “Het gevoel dat er niets ontbreekt aan je leven.” Misschien denk je: “Maar dat is onmogelijk! Er ontbreekt altijd wel iets aan mijn leven.”  Als dat zo is, dan blijf je rennen. Dan stel je jouw geluk uit tot een datum in de toekomst. Dat kun je je hele leven blijven doen, zonder het ooit te bereiken. En het wordt allemaal veroorzaakt door verlangen naar meer. De beste manier om gelukkig te worden en gelukkig te blijven, is te beseffen dat geluk nooit kan ontstaan uit het gevoel dat er nog iets ontbreekt…

Het verschil tussen voorkeur en verlangen.

Een verlangen is natuurlijk prima, iedereen heeft verlangens. Het wordt pas een probleem als je je doel moet bereiken. Als je het nodig hebt om gelukkig te zijn. Als je iets anders niet kunt accepteren. Als ik in een flat woon en een enorm verlangen heb een villa te bezitten, dan zal ik op een flat niet gelukkig zijn.

Een voorkeur werkt anders. Een voorkeur zegt: “Ik woon het liefst in een villa, maar voel me ook goed in een flat.” Een voorkeur betekent dat je een alternatief ook kunt accepteren. Het is een voorkeur, geen eis. Het is een aanvulling, geen voorwaarde. Een voorkeur maakt niet ongelukkig, een verlangen wel. Een voorkeur gaat uit van volledigheid, een verlangen gaat uit van gebrek. Zie je het verschil?

De essentie is altijd eenvoudig.

Misschien denk je: “Dat klinkt wel erg eenvoudig.” Mijn antwoord is: “Het is niet alleen eenvoudig, het is de essentie. De essentie is altijd eenvoudig.” Betekent het dat je nooit meer mag verlangen? Nee hoor, verlangen is menselijk. Maar begin met te waarderen wat je al hebt, niet wat er ontbreekt. Dat is de beste manier om gelukkig te worden. Ben je je echt bewust van het goede in je leven?

Zoeken zonder gemis.

Nu kun je opnieuw op zoek gaan, maar niet vanuit een gebrek. Meer vanuit het gevoel dat een nieuw doel (een nieuwe baan, een nieuwe partner, een nieuwe auto) een mooie aanvulling zou zijn. Je hebt een voorkeur, maar als het leven je tijdelijk iets anders brengt, is dat ook prima. Met een voorkeur leef je meer ontspannen. Krampachtigheid komt altijd van iets moeten hebben dat je nu nog niet hebt. De beste manier om gelukkig te worden, is te stoppen met iets te moeten (doen) voordat je gelukkig kunt zijn…

Je hoeft dit niet van mij aan te nemen, ervaar het gewoon zelf. Als je moe wordt om altijd achter je doelen aan te rennen in de hoop gelukkig te worden, dan weet je wat ik bedoel. Als je al je doelen hebt bereikt, maar nog steeds een onvoldaan gevoel ervaart, dan is dit de oorzaak. Het beste wat je kunt beslissen is om blij te zijn met wat je nu hebt. Dat heet tevredenheid en tevredenheid is een ander woord voor geluk.

Wil je blijvend geluk ervaren in je leven? Bestel dan de onderstaande e-cursus. Dat is de allerbeste manier!


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Tevreden zijn is fijn, het meer mag wel eens vol zijn.

 • Zeer interessant artikel en zeker waar. Ik probeer het alleen nog in mijn eigen situatie te plaatsen. Ik ben met mijn partner een huis aan het verbouwen, wat al 1,5 jaar duurt. We lopen nu op het einde en ondanks dat we nog niet helemaal klaar zijn slapen we er soms. Ik heb heel vaak dat gevoel van verlangen gehad. Verlangen naar dat het klaar is, dat er niemand steeds over de vloer komt en ook een mening heeft over hoe wij het moeten doen. Verlangen naar meer samen zijn met mijn vriend alleen, verlangen naar heerlijk samen op de bank in alle rust tv kijken. Misschien moet ik ook eens proberen tevreden te zijn met wat we inmiddels hebben bereikt

 • Lilian schreef:

  Mooi artikel dat me weer herinnert dat we in essentie al volmaakt ZIJN!
  Wat een rust en vrede…te leven vanuit de basis van ‘zijn’ i.p.v. ‘doen’.
  Ik GENIET ervan!!!

 • dhimiter schreef:

  Bedankt Frank. Zoals het slogan van de belastingdienst : Leuker kan je het niet maken, makkelijker wel.

 • Zeker waar! Alleen dat de mensen die in die cirkel zitten de waarheid in dit mooie artikel niet beseffen…

 • Je hebt volledig gelijk , jammer dat het soms zo moeikijk is om toe te passen . Soms kan het verlangen zo groot zijn dat men er op zoek achter gaat en dat is dan meestal een grote ontgoocheling . :-)

 • Barbara schreef:

  Je kunt pas iets missen als je het niet meer hebt. Al het andere is verlangen waarvan je niet weet of je het gaat missen.

 • Het is zo eenvoudig eens je het doorhebt,dat men zich afvragen kan hoe het komt dat zo weinigen het beseffen.
  Mischien wel omdat ze alles najagen,en daardoor het gewone geluk,zijnde tevredenheid niet(meer) zien.

 • dhimiter schreef:

  Niet vergeten ook de vloek van kennis Riet, waardoor je je niet meer kunt voorstellen hoe het is als je die kennis niet hebt. Ik ben niewsgierig wat denkt Frank ervan.

 • Over het onderwerp kennis, Dhimiter?

  De basisprincipes in het leven zijn vaak eenvoudig,
  maar onze hersenen maken het heel complex.

  Het is alsof we precies willen begrijpen hoe elektriciteit werkt,
  terwijl we alleen maar de knop nodig hebben om het licht aan te doen.

  Dat is de valkuil van kennis.
  Persoonlijk ben ik niet geïnteresseerd in kennis –
  ik geef de voorkeur aan inzicht :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Esther schreef:

  Dat is wel een heel mooi stukje wat Frank schrijft. De spijker op de kop zeg ! Super.

 • Lilian schreef:

  Ik hoop ooit zover te komen als wat Lilian zegt. Toen ik de tekst las dacht ik ‘kan me niet voorstellen dat ik dat geschreven heb’, dan moet dat lang geleden zijn. Aan de datum te zien was ik het dus helaas niet. Hoop het ook zo te mogen ervaren.
  Je insteek is prima Frank, maar in praktijk moeilijk toe te passen als het om gezondheid gaat.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >