Zo bewaar je de balans tussen werk en privé

Recent onderzoek toonde aan dat 70% van Nederlanders negatief wordt beïnvloedt in hun privéleven door werkdruk. Dit terwijl Nederland al jaren een van de kortste werkweken ter wereld heeft. Alhoewel Nederlanders gemiddeld geen lange uren draaien, wordt de werkdruk wel steeds verder opgevoerd. Het gevolg hiervan is dat we met zijn allen steeds gestrester worden, niet genoeg slapen en de burn-out een nationale epidemie begint te worden. Maar hoe zorg je ervoor dat werkdruk bij jou niet ook tot chronische stress lijdt?

Een millennial probleem?

Mensen kunnen steeds minder goed werk van zich afzetten en dit is vooral het geval bij millenials. Millennials zijn de eerste generatie die met de constante druk van technologie zijn opgegroeid. Maar daarnaast is deze jongere generatie ook meer bereid dan ouderen hun werk-privé balans op te geven voor de juiste kans of een promotie.

Misschien heeft dat te maken met het feit dat millenials de crisis van 2008 sterk hebben gevoeld. Anders dan hun babyboomer ouders, weten zij hoe moeilijk het kan zijn om na het afstuderen een baan te vinden.

En dat heeft als gevolg dat millennials vaker geneigd zijn banen te nemen die niet bij hun interesses en competenties passen, zo blijkt uit een recent artikel van het FD. Maar natuurlijk hebben niet alleen millennials last van het technologische tijdperk en de nasleep van de recessie. Ongeacht je leeftijd, dit is wat jij kunt doen om je werk en privéleven in balans te houden.

Bewaak je grenzen

Allereerst is het belangrijk om je grenzen te bewaken. Dit is misschien wel het belangrijkste dat je kunt doen voor een goede werk-privé balans. Je kunt wel 20 uur per week werken voor een vrijer leven, maar als je vervolgens thuis je werk e-mails checkt, heb je natuurlijk nog steeds geen goede werk-privé balans. Zorg er dus voor dat je grenzen voor jezelf opstelt en deze bewust bewaakt. Neem je lunchpauze elke dag, ga op tijd naar huis en laat je werk ook echt op werk. Je werkdruk heb je voor een groot gedeelte zelf in handen, zolang je, je grenzen goed aangeeft en bewaakt.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ken je rechten

De Nederlandse overheid wil jou graag helpen om een goede werk-privé balans te bereiken. Zo heeft de overheid in 2016 de Wet flexibel werken (Wfw) geïntroduceerd, om werknemers het recht te geven een werkroutine te creëren die bij hun leven past. Met dank aan deze wet kun jij zelf je werktijden en werkplaats aanpassen, zodat dit bij je persoonlijke behoeften past. Een werkgever mag dit verzoek alleen afkeuren als dit zwaarwegende gevolgen heeft voor het bedrijf. Eerder beginnen met werken, zodat je de kinderen op tijd van school kunt halen zou met de gemiddelde kantoorbaan gehonoreerd moeten worden.

Maar als jij voorstelt om voortaan alleen nog maar thuis te werken, zal ik in de meeste gevallen natuurlijk niet goedgekeurd worden. Denk erover na hoe jouw ideale werkweek eruit ziet en hoe jij beroep kunt doen op de Wet flexibel werken om jouw balans tussen werk en privé te verbeteren.

Niet alles tegelijk

Heb jij weleens het gevoel alsof iedereen het allemaal voor elkaar heeft en jij als enige maar een beetje aanpoot? Dan ben je niet alleen. Doordat we met zijn allen alleen de rooskleurige kanten van ons leven laten zien op Instagram en Facebook, willen we steeds meer dat ons echte leven ook enkel rooskleurig is. Psychologen noemen dit ook wel comparison anxiety, ofwel de angst van het vergelijken. De perfecte werk-privé balans bestaat niet als je alles perfect wil doen. Als je voor die promotie wilt gaan – en daardoor iets vaker lang doorwerkt -, zul je het sporten of het uitgaan met vrienden tijdelijk even achterwege moeten laten. En als je een ouder bent van een pasgeboren baby, is het waarschijnlijk niet de juiste tijd om een drukke nieuwe baan te beginnen. Door prioriteit te geven aan een bepaald aspect van je leven, kun je andere aspecten tijdelijk achterwege laten. Zo houd je genoeg tijd over voor rust en ontspanning. En dat sporten komt echt wel weer!

Een goede balans tussen werk en privé is mogelijk, maar daar moet je wel zelf voor zorgen. Ga bij jezelf na wat jij op dit moment belangrijk vind en creëer gezonde grenzen om deze prioriteit. Zo zul je zien dat je leven een stuk minder stressvol wordt, en die balans tussen werk en privé opeens niet meer zo moeilijk lijkt!

Bronnen
https://blog.vikingdirect.nl/70-werknemers-zegt-dat-werk-hun-priveleven-negatief-beinvloedt/
https://fd.nl/opinie/1287616/druk-druk-druk-en-toch-amper-stijgende-productiviteit-en-lonen

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

5 tips om sociale angst uit je leven te bannen

Ken jij al de meest voorkomende oorzaken van stress?

De 3 beste stress management technieken

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>