Assertief worden – van volgzaam naar zelfbewust

Wat is pijnlijker: een ander teleurstellen of jezelf teleurstellen? Is jouw mening ook belangrijk of doet deze er niet toe? De basis van assertiviteit is zelfvertrouwen. Zonder zelfvertrouwen kun je niet voor jezelf opkomen. Maar met zelfvertrouwen kun je aardig zijn en toch je grenzen aangeven!

Het komt me nu even niet uit!

Ik woonde ooit samen met een heel sociale vrouw. Ze was een harde werker en altijd bereid anderen te helpen. Regelmatig meldden haar collega’s zich ziek, maar zij was altijd op de zaak. Ze werd regelmatig opgeroepen om op vrije dagen toch te werken. Enfin, we hadden maanden van tevoren weer zo’n vrije dag gepland. ’s Ochtends, vlak voordat we de deur uit gingen, werd er gebeld. Ik vermoedde al wie het was: de directeur van het bedrijf.

“Ja, dat gaat nu even wat moeilijk”, hoorde ik haar fluisteren, terwijl ze onrustig naar mij keek. “Wie is dat? Is dat je baas? Zeg hem maar dat je niet komt. We hebben dit al maanden van tevoren ingepland!” antwoordde ik. “Ja, ik begrijp dat het belangrijk is…”, fluisterde ze in de telefoon. Mijn bloed begon te koken. Ik ben erg rustig van nature, maar kan er niet tegen als er over iemand heen wordt gelopen. “Zeg dat we @$*&% niet komen en dat iemand anders het maar moet oplossen! Jij hebt ook recht op een vrije dag!”

Het was bijna komisch: zij fluisterde verontschuldigend in de telefoon en ik riep verontwaardigd dat ze op moest hangen. Uiteindelijk is ze natuurlijk niet gegaan. En haar baas hoorde ook wel aan het ‘geschreeuw op de achtergrond’ dat het zinloos was het te vragen. Soms heb je iemand nodig die voor je opkomt. En soms kom je makkelijker voor iemand anders op dan voor jezelf.

Nee leren zeggen is ontzettend belangrijk

Hoe dan ook, het vermogen NEE te kunnen zeggen is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt leren. Nee zeggen bepaalt je eigen vrijheid! Je vrijheid krijg je pas als je grenzen aangeeft. Als je overal ja op zegt, zeg je uiteindelijk nee tegen jezelf. Je kunt niet het leven leiden dat je wilt, als je nooit nee kunt zeggen. Zo simpel is het.

Waarom werkt het niet?

Heb je ooit gemerkt dat je probeerde voor jezelf op te komen, maar dat je bij wat tegenstand je onmiddellijk ophield? Hier is de grondgedachte: Geef een niet-assertieve persoon een paar technieken en het gaat allemaal vanzelf. Mis! Als je een kat een paar zwemlessen geeft, gaat hij dan elke dag baantjes trekken? Ik denk het niet. Er is een reden waarom een kat niet van zwemmen houdt. Er is een reden waarom iemand moeite heeft met assertiviteit.

Natuurlijk kunnen technieken je helpen. Na de basis – vertrouwen op je eigen mening en respecteren van je eigen wensen – zullen ze dat ook zeker doen.

In de e-cursus Betere Relaties met Iedereen behandelen we deze technieken:

 • Je eigen grenzen bepalen.
 • Opkomen voor jezelf.
 • Duidelijk je mening geven.
 • Anderen leren hoe ze met jou om kunnen gaan
 • Dicht bij jezelf blijven.
 • Omgaan met kritiek en conflicten.

Iedereen moet me aardig vinden.

Maar er moet eerst een basis zijn voor assertiviteit. Waarom hebben vooral sociale mensen hier moeite mee? Waarom vinden juist die mensen het zo moeilijk om nee te zeggen?

Sociale mensen vinden het verschrikkelijk iemand teleur te stellen. Ze vinden het vreselijk als iemand hen niet aardig vindt. Dus zeggen ze vaak ja. Dan stellen ze niemand teleur en vind iedereen hen aardig. Toch?

Is mijn mening wel zo belangrijk?

De reden dat je moeite hebt voor jezelf op te komen is: je vindt jouw mening minder belangrijk dan die van een ander. Denk daar maar eens over na. Als je jouw eigen mening belangrijk zou vinden, dan zou je er ook naar handelen. Dan zou je zeggen: “Ik kom op voor mezelf. Dit is wat ik vind en dit is wat ik wil.”

Maar helaas denken sociale mensen vaak het volgende: “Ach, misschien kan ik de ander blij maken. Als ik dat niet doe, vinden ze me niet betrokken. En dat wil ik niet! Ik schuif mijn eigen wens wel even naar de achtergrond. Het is een kleine moeite.” Wat lees je in de voorgaande zin? Precies, een hele grote JA! Een nee is nergens te bekennen.

Respecteer eerst jezelf.

Kortom, een gebrek aan assertiviteit is een gebrek aan zelfvertrouwen. Een gebrek aan respect voor je eigen mening, wensen en verlangens. Een gebrek aan inzicht dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken. Een gebrek aan begrip dat jouw mening net zo belangrijk is. Dat je ook recht hebt om je eigen weg te gaan.

In de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen leer je om jezelf weer te respecteren en te accepteren. Want dat is de basis van alles in het leven. Zonder zelfacceptatie en zelfrespect is het eigenlijk ook niet jouw leven. Jouw leven ligt altijd in het verlengde van wat je voor jezelf hebt bedacht. En daarvoor moet je jezelf allereerst accepteren en respecteren. Hoe kun je anders je eigen weg volgen.

De basis blijft vertrouwen in jezelf – en zal dat ook altijd blijven. Je krijgt respect van anderen nadat je jezelf respecteert. Als je zelfvertrouwen combineert met grenzen aangeven dan zit je goed! Dan ben je assertief, maar niet arrogant. Vriendelijk, maar geen voetveeg. Sociaal, maar niet soft. Is dat niet wat je wilt?


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


En jij – heb jij moeite voor jezelf op te komen?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Hele goede cursus. Ik heb hem zelf ook gevolgd en ik raad hem iedereen aan!

 • Ik stuitte op U artikel en vond belangrijke info betreffende assertiviteit etc.
  Duidelijk en goed weergeven voor mij echt een steun..geweldig bedankt..
  Mvg L

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >