3 Tips om je leven onder controle te houden

Controle. Voor veel mensen erg belangrijk. We zijn bang om de controle te verliezen. We willen de controle niet uit handen geven. Maar, hoeveel controle hebben we nou eigenlijk over ons eigen leven?

Er kan van alles gebeuren. Je kan ziek worden, een auto-ongeluk meemaken, ontslagen worden en ga zo maar door. Eén ding is zeker en dat is dat er slechts weinig zeker is in het leven.

Ik ben zelf iemand die houdt van controle. Ik hou van overzicht en, al zal ik dit niet altijd toegeven, ik houd tot op zekere hoogte van voorspelbaarheid. Ik plan graag mijn werkzaamheden, ik bedenk van te voren wat ik in weekenden ga doen, ik gebruik mijn agenda en vertrouw op to-do lijsten. Maar ik vind mijzelf geen controlefreak.

Toch ben ik enorm benieuwd waarom mensen zo graag controle willen hebben over hun leven? Zijn we bang dat het anders mis gaat? Voelen we ons anders niet autonoom?

In dit artikel leer je waarom we dol zijn op controle, 3 tips om je leven onder controle te houden en hoe je kan leren loslaten.

Alles over de controlefreak

Controlefreak heeft een negatieve betekenis en duidt op iemand die eigenlijk voortdurend wilt checken of alles wel is zoals het zou moeten zijn. Dit lijkt op een perfectionist, maar diegene doet de dingen die hij belangrijk vindt zelf. Bij de controlefreak moeten ook anderen zich schikken volgens de leefwereld van diegene, wat dus voor de omgeving erg lastig en vervelend kan zijn. De controlefreak wilt de touwtjes in handen houden en zal zich tot in de kleinste details met dingen bemoeien. Hij of zij wilt de processen beheersen en kunnen controleren. Alles moet gaan zoals het zou ‘moeten’ zijn.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

De controlefreak heeft het idee dat hij of zij alles beter weet en is dus eigenlijk ook het liefst de baas. Maar het zijn over het algemeen juist slechte managers. Ze durven geen taken te delegeren en als ze dat al doen gaan ze micro-managen. Effectief delegeren is, zoals Stephen Covey het beschreef, delegeren aan de rentmeester. Dat wil zeggen, in grote lijnen afstemmen en instructies geven, maar zo min mogelijk met het proces zelf bemoeien. Maar een micromanager zal zeggen wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren. Zoals je begrijpt is dat niet fijn samenwerken. De enige persoon met wie een controlefreak goed kan samenwerken is iemand die het liefst zo min mogelijk nadenkt en het wel best vindt om andermans bevelen op te volgen.

De controlefreak maakt ook het leven van zichzelf erg lastig. Hij wilt geen verassingen en alles moet van te voren al uitgedacht en gepland zijn. Dan blijft er weinig ruimte voor spontaniteit in het leven. Deze niet-flexibele houding maakt de controlefreak erg kwetsbaar voor stress. Bij het minste of geringste heeft hij het idee dat hij de controle kwijt is. Noodgevallen en andere urgente zaken zijn een ware nachtmerrie voor de controlefreak. De controlefreak is in veel gevallen erg onzeker, en juist daarom is de drang om alles perfect en volgens het boekje te doen zo groot. Doordat ze alles zo willen doen zoals zij denken dat het moet verleggen ze de schuld ook altijd bij een ander, de focus wordt naar buiten gelegd.

Waarom willen mensen controle houden?

Hoe komt het dan toch dat sommige mensen alles onder controle willen houden? In bijna alle gevallen komt dit gevoel voort uit onzekerheid. Perfectionisten en controlefreaks zijn over het algemeen erg onzeker. Zij vinden niets goed genoeg, maar vooral zichzelf niet. Een stemmetje in hun hoofd zegt ze dat ze niet goed genoeg zijn als ze minder dan perfect presteren. Ze zijn bang om niet te kunnen voldoen aan de hoge eisen. Maar van wie zijn die hoge eisen eigenlijk?

Ben je zelf een perfectionist of controlefreak? Vraag jezelf dan af waarom je perfect wilt zijn. Tegenover wie heb je het idee dat je goed moet presteren? Wil je erkenning? Ben je bang dat anderen je niet aardig zullen vinden? Ben je bang voor de gevolgen als je geen controle meer hebt?

3 tips om je leven onder controle te houden

Ondanks alles wat ik hier heb geschreven houd ik zelf ook wel van een beetje controle. Ik houd van spontaniteit, maar wel in de goede zin. Als ik elke dag te maken zou hebben met onverwachte, negatieve dingen zou ik mij erg gestrest voelen. Voor veel mensen is onvoorspelbaarheid een bron van stress. Ik wil je vooral niet aanmoedigen om nog meer controle te willen, maar ik ben wel voorstander van minder stress in je leven. Daarom wil ik je graag nog twee dingen meegeven: tips om je leven onder controle te houden en hoe je kan leren los laten.

Tip 1: Minder verplichtingen

De beste manier om je eigen leven onder controle te houden is je eigen leven te beperken. Dat heb je goed gelezen. Wat ik niet bedoel is dat je dingen moet missen of afspraken moet afzeggen omdat je bang bent om de controle te verliezen. Wat ik wil zeggen is dat je geen verplichtingen moet aangaan ten opzichte van dingen waar je zelf niet gelukkig van wordt. Door nee te zeggen tegen dergelijke verzoeken kan je volmondig ja zeggen tegen de dingen die je leuk vindt. Het gaat niet om meer doen in minder tijd, het gaat om de juiste dingen doen.

Tip 2: Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Als je huis een rommeltje is dan is je hoofd waarschijnlijk ook een warboel. Dat is nogal een statement, maar er schuilt wel wat waarheid in. Hoe meer onverwerkte dingen je in je huis hebt liggen, hoe meer prikkels er naar je brein worden verstuurd. “Je moet dit nog doen, je moet dat nog doen. Oh, waar ligt X of Y ook alweer?” Behoud de controle over je leven door je huis op te ruimen. En, vooral als je vol in het leven staat en veel wilt doen, ruim dan ook eens je hoofd op. Doe een mind sweep en schrijf de dingen op die je allemaal nog wil of moet doen. Het schept enorm veel mentale bandbreedte om die dingen te externaliseren. Bovendien, als je alles hebt opgeschreven zal je meer rust ervaren doordat je nu niet meer het idee hebt dat je al die dingen moet onthouden. Zorg wel dat de mind sweep resultaten ergens opgeschreven zijn waar je ze terug kan vinden. Anders is het voor niks geweest. Als je weet wat je allemaal wil en moet doen heb je waarschijnlijk een groter gevoel van controle en overzicht.

Tip 3: Effectief delegeren

Of je nou een manager bent of niet, in je leven zal je toch moeten kunnen delegeren. Misschien ben je in je vrije tijd wel voorzitter van een vereniging, of je bent trotse ouder en je wilt je kinderen iets laten doen. Je zal moeten delegeren. En effectief delegeren is een goed middel om het gevoel van controle te behouden, ondanks dat je iemand de vrijheid geeft om te doen hoe hij of zij het wilt doen. Effectief delegeren, zoals Stephen Covey het beschreef, bestaat uit een aantal stappen:

 1. Wees duidelijk over het gewenste resultaat. Dus niet het hoe, maar het wat. Denk hierbij aan hoe succes eruit ziet, wat de gewenste kwaliteit is en voor welk tijdstip het gedaan moet zijn. Hoe diegene het gewenste resultaat wilt bereiken moet diegene zelf bepalen.
 2. Geef algemene richtlijnen. Vertel niet hoe iemand zijn werk moet doen, maar geef eventuele richtlijnen mee. Zo kan een manager laten weten in hoeverre iemand budget tot zijn of haar beschikking heeft. Geef eventueel ook aan wat ze vooral niet moeten doen, maar geef niet aan wat ze wel moeten doen.
 3. Zorg voor hulpmiddelen. Kan diegene een beroep doen op andere mensen, geld of technische middelen? Laat het hem of haar weten.
 4. Spreek een prestatienorm af. Geef weer aan welke kwaliteiten het eindresultaat moet voldoen.
 5. Consequenties. Wees helder en duidelijk over de beloning die verwacht kan worden zodra de taak goed is uitgevoerd (bijv. salarisverhoging, meer verantwoordelijkheden). Ook kan je afspraken maken over de gevolgen als diegene de taak niet kan verrichten (bijv. minder verantwoordelijkheden)

Leren loslaten

Als je een controlefreak of perfectionist bent is dit stuk voor jou. Ik weet hoe lastig het is om dingen los te laten. Het voelt vaak prettiger om je bezig te houden met alles, zodat de dingen gebeuren zoals jij wilt dat ze gebeuren. Maar zo werkt het simpelweg niet in het leven. Slechts een zeer beperkt percentage van je hele leven kan je zelf beïnvloeden. Je belemmert jezelf als je bezig bent met dingen die je eigenlijk niet kan controleren. Steek liever die tijd, moeite en energie in de dingen die je wel zelf kan beïnvloeden, zoals:

 • De vrienden waar je mee omgaat
 • Wat je leuk vindt om te doen in je vrije tijd
 • Hoe je zelf een bijdrage kan leveren aan de wereld
 • Hoe je zelf anderen kan helpen
 • Hoe je zelf je werkt doet
 • etc.

Doe eens gek, geef de controle uit handen, laat de touwtjes een beetje vieren. Je zal zien, er zullen geen erge dingen gebeuren. Zodra je dat eens ervaren hebt kan je met een gerust hart de controle stukje bij beetje meer los laten en een gelukkig leven leiden.


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Houd dat vakantiegevoel lekker langs vast!

Hoe moeilijk is gedragsverandering?

Wil jij assertief worden?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>