Twijfelen aan jezelf? Stop twijfels in 4 stappen

Twijfelen aan jezelf, doe je dat vaak? Iedereen krijgt te maken met twijfels. Je kunt in veel gevallen nooit 100% zeker zijn van je zaak. Dus is het belangrijk om te leren omgaan met twijfels. Met name twijfelen aan jezelf kan veel stress veroorzaken. Immers, iemand die met veel zelfvertrouwen door het leven gaat is zeker van zijn zaak en ervaart tegenslagen op een andere manier. Zou jij graag wat meer zelfvertrouwen willen hebben en wat minder twijfelen? Lees dan snel verder.

Iedereen twijfelt af en toe aan zichzelf, dat is niks om je zorgen over te maken. Het hoort bij het leven. Het wordt wel een probleem als je zo vaak twijfelt dat het je zelfvertrouwen ondermijnt. Laat jouw twijfels je niet tegenhouden, ontdek aan de hand van dit artikel hoe je twijfels inzet om jezelf aan te sporen om actie te ondernemen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


In dit artikel ontdek je hoe twijfelen aan jezelf ingezet kan worden als wapen om jezelf te motiveren, om ervoor te zorgen dat je ervoor wilt gaan en je angsten overwint.

Zelfvertrouwen, maar dan anders

Laten we starten door anders naar zelfvertrouwen te kijken. Vaak hoor ik “Sander, ik heb niet zo veel zelfvertrouwen. Ik wou dat ik hetmeer had. Dat ik echt geloofde in mijzelf. Ik geef snel op.”

“Ik denk dat veel mensen niet hebben geleerd wat écht zelfvertrouwen is.”

Ik denk dat veel mensen niet hebben geleerd wat echt zelfvertrouwen is. De waarheid is namelijk dat je kan vertrouwen op jezelf en toch soms kan twijfelen aan je capaciteiten. Dat maakt je menselijk. Zonder af en toe te twijfelen aan jezelf zou je waarschijnlijk een enorme egoïst zijn die nogal vol van zichzelf is. Dus, af en toe wat twijfels is gezond en menselijk.

Wat je wilt achterhalen is het volgende:

Wat betekent zelfvertrouwen voor jou?

Zelfvertrouwen is eigenlijk het vertrouwen dat iemand in zichzelf kan hebben dat de afloop goed zal zijn, dat ze zelf de capaciteitenhebben om al gaandeweg dingen te leren en gedaan te krijgen. Je hoeft dus niet alles van tevoren al exact te weten of te kunnen. Je leert on the go, zoals ze dat noemen.

“Ik kan dit wel uitvogelen. Geef mij genoeg tijd, energie, bronnen of hulp”. Dit is wat echt zelfvertrouwen is. Begin met dit te geloven.

Twijfel niet teveel aan jezelf. Denk liever aan hoe je in het verleden ook bepaalde uitdagingen of problemen overwon. Hoe deed je dat toen? Hoe kan je ervoor zorgen dat het nu weer lukt? Wat heb je daarvoor nodig? Wat kun je in de tussentijd leren? Wat kun je proberen?

Er zijn ongetwijfeld veel momenten waarop twijfelen aan jezelf de overhand nam en toch lukte het je ook toen om weer het vertrouwen in jezelf te herstellen. Denk aan die momenten als het even tegenzit. Weet dat je het in je hebt.

Voor je het weet zeg je tegen jezelf: “Weet je wat? Ik heb wat ervoor nodig is om te groeien, om dingen te leren. Nu weet ik misschien nog niet alles. Nu kan ik misschien nog niet alles. Maar als ik geduldig met mijzelf ben kan ik wel groeien naar datgeen wat ik nodig heb. Ik kan leren wat ik nodig heb. Ik kom wel op m’n pootjes terecht.”

Dát is echt zelfvertrouwen. Geen 100% zekerheid dat je alles al kunt, maar wel 100% zekerheid dat je met genoeg tijd, hulp en energie kuntbereiken wat je wilt bereiken.

Intense intentie om twijfelen te stoppen

Als je twijfels wilt overwinnen is het cruciaal om je dag met een bepaalde intentie te starten. Ik noem dit ook wel “intense intentie”. Je moet intens goed weten wat je vandaag wilt bereiken. Je moet intens goed weten wie je wilt zijn en wie je nu bent. Eén van de redenen dat we aan onszelf twijfelen is doordat we geen focus hebben, we zijn met tientallen dingen tegelijkertijd bezig. Maar was is nu echt onze intentie? Wat willen we echt?

Veel mensen zijn wel aanwezig in hun leven, maar reageren reactief. Ze zijn totaal niet in controle. Ze zijn passief in plaats vanproactief. Doordat ze altijd reageren op wat anderen doen, in plaats van zelf dingen in werking te zetten, ontstaat geen duidelijke intentie.

Het begint met duidelijk voor ogen krijgen wie je werkelijk bent. Wie ben jij? Hoe zou de ideale versie van jezelf reageren? Hoe zou jeidealiter met anderen omgaan? Deze vragen kunnen je onder andere helpen om te anticiperen op stressvolle situaties en dan gepast te reageren. Niet reactief, maar proactief, zoals jij echt wilt reageren.

Elke situatie is anders, dus ontstaan twijfels. Absolute zekerheid is er nooit. Waar begint zekerheid mee? Bij jezelf. Elke dag dat jewakker wordt is het aan jou om een intense intentie te vormen.

Waar sta jij voor?Wie ben je? Leef daarnaar.

Streef ernaar om elke dag een beetje beter te worden. Elke dag een betere versie van jezelf te zijn.

Ready, Set… GO: helderheid gebruiken, momentum creëren en twijfels verslaan

Wat heb je nodig?

  • Helderheid
  • Een plan
  • En momentum.

Je hebt helderheid nodig. Helderheid over wat je wilt bereiken. Helderheid over wie je wilt zijn en over hoe je wilt gedragen. Jehoeft niet elke situatie helemaal uit te denken, maar het helpt wel om met intentie te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van karakter. Hierdoor heb je houvast in onzekere tijden. Je weet immers op welkeinnerlijke krachten je kunt bouwen. Met andere woorden; je weet wat je aan jezelf hebt. En anderen weten dit ook.

De volgende stap om twijfels te overwinnen is het formuleren van een plan. Waar loop je tegenaan? Wie zou je kunnen inschakelen om jehierbij te helpen? Schroom niet om de hulp van anderen in te schakelen. Vraag gerust hoe anderen iets zouden aanpakken, wat zou hun eerste stap zijn? En hun twee de stap? Enzovoorts.

Met helderheid en een plan is de laatste fase om simpelweg te starten, zodat momentum ontstaat om twijfels weg te nemen. Meerzelfvertrouwen krijg je door situaties te trotseren waarin je jezelf kunt bewijzen. Zo creëer je momentum en zet je jouw plan in werking. Ga uitdagingen en problemen niet uit de weg. Het leven zit er vol mee. En dat is maar goed ook, want door uitdagingen kun je groeien en meer zelfvertrouwen krijgen.

Leven is leren

Als laatste tip: zie het leven als één groot leerproces. Leven is leren.

Je hoeft jezelf niet af te rekenen op fouten. Immers, als je geen fouten zou maken kun je ook niet leren. Wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft jezelf niet constant te beoordelen.

Maak elke vrijdag aan het einde van de week een korte samenvatting van die week. Ga even zitten en evalueer wat je deze week hebtgedaan. Wat heb je maandag getackeld? Hoe heb je dinsdag overleefd? Wat maakte woensdag geweldig? Wat deed je donderdag goed? Hoe heb je vrijdag de week goed afgesloten?  Onderzoek in welke situaties je goed handelde en in welke situaties dit nog beter kon. Wat heb je deze week geleerd over jezelf? Gebruik deze reflectie niet om jezelf te straffen. In plaats daarvan kun je deze reflectie gebruiken om jezelf te verbeteren. Met andere woorden: jezelf constructieve feedback geven. Vraag jezelf ook af: in welke situaties voelde ik mij zelfverzekerd?

Zo kun je elke week iets van jezelf leren. Elke week kun je iets beter worden. Iets handiger. Iets slimmer. Iets beter leren omgaan mettwijfels. Iets meer zelfvertrouwen kweken. Zie alles als een ervaring om van te leren. Deze positievemindset helpt je enorm in omgaan met tegenslagen en problemen.

Samenvatting

Twijfel jij aan jezelf? Met deze samenvatting niet meer:

  • Zelfvertrouwen, maar dan anders. Je hoeftniet alles 100% zeker te weten, geloof simpelweg in jezelf en weet dat je gaandeweg veel kunt leren en toepassen. Je hoeft niet van tevoren alles te weten. Absolute zekerheid bestaat niet.
  • Start elke dag met een intense intentie.Wie ben je? Wie wil je worden? Streef naar dagelijkse verbetering in kleine stapjes.
  • Zorg voor helderheid, een plan (in grote lijnen) en momentum. Meer zelfvertrouwen krijg je door uitdagende situaties op te zoeken.
  • Leven is leren. Het leven bestaat uit leermomenten. Leer door meer te lezen, luister podcasts en lees boeken over persoonlijke ontwikkeling. Blijf groeien, blijf jezelf uitdagen.

Weet je wanneer je trots op jezelf zult zijn? Zodra je echt zelfvertrouwen van binnenuit ervaart en wanneer je elke dag een beetje leert.Blijf leren, blijf groeien. Je hebt het in je om de beste versie van jezelf te worden.

 


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>