Onze manier van kijken bepaalt welke uitdagingen we tegenkomen. Verander je manier van kijken en je verandert je leven. Met deze 3 inzichten verandert alles in je leven. Tenminste, als je óók de drie beslissingen maakt die bij deze inzichten horen. Hierdoor wordt je leven fijner en makkelijker. Je verandert wat je kunt en laat los wat niet meer bij je past.

Inzicht 1: Dingen worden makkelijker als we aan onszelf werken

Wie gaat al je uitdagingen oplossen? Wie helpt je tegenslagen te overwinnen? Wie helpt je je doelen te bereiken? Wie, zeg je – de overheid? Nee, fout! Het is niet de overheid, je partner, je werkgever of wie dan ook. Er is maar één persoon die dit kan doen. Dat ben je zelf…

De mensen die wachten tot een ander het oplost, wachten nog steeds. Wat als je wacht op iemand en die persoon komt niet opdagen? Neem je leven in eigen hand, het is per slot van rekening van jou.

Wat is dus de snelste manier om je doelen te bereiken? Het antwoord: werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Beslissing 1: Werk aan je zelfontwikkeling.

Zelfontwikkeling is veruit de snelste manier om wat dan ook te veranderen. Jouw mentaliteit, jouw persoonlijkheid, jouw acties – die bepalen je leven. Alles wat nu werkt in je leven, werkt omdat je jezelf op dat gebied hebt ontwikkeld. En alles wat nog niet werkt, kan dus nog wat persoonlijke groei gebruiken:

Zelfontwikkeling bouwt een sterk karakter. Het geeft je het zelfinzicht om je eigen koers te bepalen. En het geeft je de bagage om je uitdagingen te overwinnen. Je werkt zo aan de bron van elke verandering in je leven, namelijk jijzelf:

Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!


Dat leidt automatisch tot het volgende inzicht:

Inzicht 2: Er is geen alternatief voor een goed gevoel over jezelf.

We hebben al vastgesteld dat alleen jij je leven kunt veranderen. Dus alles is afhankelijk van jou. Wel, dan kun je je maar beter goed voelen over wie je bent, nietwaar? Als dat gevoel er is, dan komt alles goed. Als dat gevoel er niet is, dan voel je altijd een soort leegte. Er is simpelweg geen alternatief voor een goed gevoel over jezelf.

We doen van alles om dat gevoel te krijgen. We gaan in de buitenwereld op zoek naar status, erkenning, geld of aandacht. Maar je kunt in de buitenwereld niet iets vinden dat in de binnenwereld ontbreekt. Dus ga op zoek naar een goed gevoel over jezelf – in jezelf. Vraag het niet aan anderen. Verwar het niet met status of erkenning…

Beslissing 2: Voel je goed over jezelf.

Je goed voelen over jezelf is jezelf accepteren, precies zoals je bent. Natuurlijk is er altijd ruimte voor groei (zie inzicht 1). Natuurlijk kun je iets aan jezelf veranderen. Maar zonder zelfacceptatie heeft dat alles weinig zin. Hoe accepteer je jezelf? Wel, door je verwachtingen los te laten dat je ‘beter’ moet zijn…

Waar je ook naar toe gaat, je neemt altijd jezelf mee. Dus kun je je maar beter goed voelen! Hoe meer je jezelf waardeert, hoe meer je ook mensen en situaties aantrekt die dat weerspiegelen. En dat leidt tot het volgende inzicht:

Inzicht 3: Je hoeft niet te worstelen.

Oh, er wordt wat af geworsteld op het gebied van relaties! Of het nu gaat om vriendschappen, zakelijke contacten of je liefdesleven – relaties zijn uitdagender dan een Chinees woordenboek. We begrijpen niet waarom het moeite kost. Wel, misschien gebruik je het verkeerde woordenboek…

Hier is een inzicht: Relaties die je gemakkelijk en natuurlijk afgaan, die passen bij je. Relaties die je veel energie kosten en krampachtig voelen, passen meestal niet bij je. Het is een zelf selecterend proces. Voelt het fijn en natuurlijk, geeft het je energie? Gefeliciteerd, niets aan veranderen! Kost een relatie je veel moeite en voelt het krampachtig? Laat het dan los…

Beslissing 3: Volg wat energie geeft.

Het kost ons vaak moeite om moeizame relaties los te laten. We hebben geleerd door te zetten. We hebben al jaren geïnvesteerd in die relatie. Opgeven voelt als falen. En toch: wat je vasthoudt, houdt jou vast. Wat je loslaat, bevrijdt je. En vaak gaan we door met moeizame relaties wegens een gebrek aan zelfwaardering.

Als je je tijd voldoende zou waarderen, zou je het niet doorbrengen met iemand waar je niet van opknapt. Als een relatie niet goed voelt, heeft dat altijd een reden. En die reden blijft terugkomen, totdat je een oplossing vindt. De oplossing is te volgen wat je energie geeft en los te laten wat je energie kost.

Overigens kun je voor relaties ook het woord ‘werk’ invullen. Want het principe van energie (worstelen of loslaten) is hetzelfde in relaties en werk. Sterker nog: Het is toepasbaar op elk gebied van je leven.

Deze 3 beslissingen veranderen alles:

Er is uiteraard nog veel meer te zeggen over deze drie inzichten. Het complete verhaal kun je nooit vertellen in één artikel. Maar voor nu: drie fundamentele beslissingen kunnen alles veranderen in je leven:

1. De beslissing zelf de verantwoordelijkheid te nemen.
2. De beslissing om tevreden te zijn met wie je bent.
3. De beslissing om los te laten waar je geen energie van krijgt.

Het is niet moeilijk deze beslissingen te maken.
Het is véél moeilijker om te gaan met de uitdagingen die ontstaan als je deze beslissingen niet maakt!


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek