3 Beslissingen die alles veranderen

Onze manier van kijken bepaalt welke uitdagingen we tegenkomen. Verander je manier van kijken en je verandert je leven. Met deze 3 inzichten verandert alles in je leven. Tenminste, als je óók de drie beslissingen maakt die bij deze inzichten horen. Hierdoor wordt je leven fijner en makkelijker. Je verandert wat je kunt en laat los wat niet meer bij je past.

Inzicht 1: Dingen worden makkelijker als we aan onszelf werken

Wie gaat al je uitdagingen oplossen? Wie helpt je tegenslagen te overwinnen? Wie helpt je je doelen te bereiken? Wie, zeg je – de overheid? Nee, fout! Het is niet de overheid, je partner, je werkgever of wie dan ook. Er is maar één persoon die dit kan doen. Dat ben je zelf…

De mensen die wachten tot een ander het oplost, wachten nog steeds. Wat als je wacht op iemand en die persoon komt niet opdagen? Neem je leven in eigen hand, het is per slot van rekening van jou.

Wat is dus de snelste manier om je doelen te bereiken? Het antwoord: werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Beslissing 1: Werk aan je zelfontwikkeling.

Zelfontwikkeling is veruit de snelste manier om wat dan ook te veranderen. Jouw mentaliteit, jouw persoonlijkheid, jouw acties – die bepalen je leven. Alles wat nu werkt in je leven, werkt omdat je jezelf op dat gebied hebt ontwikkeld. En alles wat nog niet werkt, kan dus nog wat persoonlijke groei gebruiken:

Zelfontwikkeling bouwt een sterk karakter. Het geeft je het zelfinzicht om je eigen koers te bepalen. En het geeft je de bagage om je uitdagingen te overwinnen. Je werkt zo aan de bron van elke verandering in je leven, namelijk jijzelf:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Dat leidt automatisch tot het volgende inzicht:

Inzicht 2: Er is geen alternatief voor een goed gevoel over jezelf.

We hebben al vastgesteld dat alleen jij je leven kunt veranderen. Dus alles is afhankelijk van jou. Wel, dan kun je je maar beter goed voelen over wie je bent, nietwaar? Als dat gevoel er is, dan komt alles goed. Als dat gevoel er niet is, dan voel je altijd een soort leegte. Er is simpelweg geen alternatief voor een goed gevoel over jezelf.

We doen van alles om dat gevoel te krijgen. We gaan in de buitenwereld op zoek naar status, erkenning, geld of aandacht. Maar je kunt in de buitenwereld niet iets vinden dat in de binnenwereld ontbreekt. Dus ga op zoek naar een goed gevoel over jezelf – in jezelf. Vraag het niet aan anderen. Verwar het niet met status of erkenning…

Beslissing 2: Voel je goed over jezelf.

Je goed voelen over jezelf is jezelf accepteren, precies zoals je bent. Natuurlijk is er altijd ruimte voor groei (zie inzicht 1). Natuurlijk kun je iets aan jezelf veranderen. Maar zonder zelfacceptatie heeft dat alles weinig zin. Hoe accepteer je jezelf? Wel, door je verwachtingen los te laten dat je ‘beter’ moet zijn…

Waar je ook naar toe gaat, je neemt altijd jezelf mee. Dus kun je je maar beter goed voelen! Hoe meer je jezelf waardeert, hoe meer je ook mensen en situaties aantrekt die dat weerspiegelen. En dat leidt tot het volgende inzicht:

Inzicht 3: Je hoeft niet te worstelen.

Oh, er wordt wat af geworsteld op het gebied van relaties! Of het nu gaat om vriendschappen, zakelijke contacten of je liefdesleven – relaties zijn uitdagender dan een Chinees woordenboek. We begrijpen niet waarom het moeite kost. Wel, misschien gebruik je het verkeerde woordenboek…

Hier is een inzicht: Relaties die je gemakkelijk en natuurlijk afgaan, die passen bij je. Relaties die je veel energie kosten en krampachtig voelen, passen meestal niet bij je. Het is een zelf selecterend proces. Voelt het fijn en natuurlijk, geeft het je energie? Gefeliciteerd, niets aan veranderen! Kost een relatie je veel moeite en voelt het krampachtig? Laat het dan los…

Beslissing 3: Volg wat energie geeft.

Het kost ons vaak moeite om moeizame relaties los te laten. We hebben geleerd door te zetten. We hebben al jaren geïnvesteerd in die relatie. Opgeven voelt als falen. En toch: wat je vasthoudt, houdt jou vast. Wat je loslaat, bevrijdt je. En vaak gaan we door met moeizame relaties wegens een gebrek aan zelfwaardering.

Als je je tijd voldoende zou waarderen, zou je het niet doorbrengen met iemand waar je niet van opknapt. Als een relatie niet goed voelt, heeft dat altijd een reden. En die reden blijft terugkomen, totdat je een oplossing vindt. De oplossing is te volgen wat je energie geeft en los te laten wat je energie kost.

Overigens kun je voor relaties ook het woord ‘werk’ invullen. Want het principe van energie (worstelen of loslaten) is hetzelfde in relaties en werk. Sterker nog: Het is toepasbaar op elk gebied van je leven.

Deze 3 beslissingen veranderen alles:

Er is uiteraard nog veel meer te zeggen over deze drie inzichten. Het complete verhaal kun je nooit vertellen in één artikel. Maar voor nu: drie fundamentele beslissingen kunnen alles veranderen in je leven:

1. De beslissing zelf de verantwoordelijkheid te nemen.
2. De beslissing om tevreden te zijn met wie je bent.
3. De beslissing om los te laten waar je geen energie van krijgt.

Het is niet moeilijk deze beslissingen te maken.
Het is véél moeilijker om te gaan met de uitdagingen die ontstaan als je deze beslissingen niet maakt!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Frank, ik vind jou nieuwsbrieven en facebookberichten super verhelderend.

  Ik heb in afgelopen jaren heel hard aan mezelf gewerkt om een pijnlijk verleden op te lossen. Het is waar wat je zegt, aan jezelf werken, aan je zelfontwikkeling werken levert zoveel op. Het kost ook veel energie maar dat weegt niet op wat je ervoor terug krijgt.
  Ik ben nu een ervaringsdeskundige, ben van de pijn verlost en volop in de leer om anderen te begeleiden/helpen.

  Ik wil je danken voor jouw nieuwsbrieven en teksten die je hebt geschreven want ook die hebben bijgedragen aan het terugvinden van mezelf.

  Ik wens je heel veel succes toe met jouw mooie werk!

 • Beste Tony,

  Fijn dat te horen dat je jezelf hebt teruggevonden
  en dat de artikelen je daarbij hebben kunnen helpen.

  Persoonlijke ontwikkeling is soms niet makkelijk,
  maar wel altijd de moeite waard!

  Jij ook veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • sharon schreef:

  Want een geweldig artikel!!

 • marianne schreef:

  loslaten waar je geen energie van krijgt.. wow wat een eyeopener. heel blij mee… en op het juiste moment.einde worsteling

 • saskia schreef:

  je schrijft:
  Beslissing 3: Volg wat energie geeft.
  Het kost ons vaak moeite om moeizame relaties los te laten. We hebben geleerd door te zetten. We hebben al jaren geïnvesteerd in die relatie. Opgeven voelt als falen. En toch: wat je vasthoudt, houdt jou vast. Wat je loslaat, bevrijdt je. En vaak gaan we door met moeizame relaties wegens een gebrek aan zelfwaardering.

  Wat mij betreft hoort hier toch ook de kanttekening bij dat het soms niet meteen de relatie/ het werk is, maar de overtuigingen die men erover heeft. Het kan echt niet zonder punt 1!!!
  Soms is het niet een kwestie van dat Uiterlijke (werk, relatie, vriendschap) los te laten, maar juist het Innerlijke loslaten (overtuigingen van hoe jij vindt dat het zou moeten..)

 • Fransien schreef:

  Oei Frank,

  Het zijn ook de gebeurtenissen , om je heen. Je weet dat je machteloos bent om deze te veranderen. Ik heb het in dit geval, over zaken wat er zoal om ons heen afspeelt. Het valt me zwaar, maar jouw artikelen verlichten mij. Dank daarvoor..

  Warme groet, Fransien

 • Beste Saskia,

  Helemaal mee eens.
  Bijna alles wordt bepaald door onze overtuigingen en manier van kijken naar situaties.
  Daarom is zelfontwikkeling de sleutel. Vandaar deze site :)

  Vriendelijke groet.
  Frank

 • Wat een goede tip ik zal het gebruik maken in dagelijks leven bedankt frank

 • Felicia schreef:

  Ja Frank loslaten waar je geen energie van krijgt,goed maar ik blijf dan achter met een schuldgevoel ligt dit aan mezelf?

 • Beste Felicia,

  Iets doen wat je eigenlijk niet wilt – om alleen maar af te zijn van je schuldgevoel – is ook geen goede oplossing :)

  Het volgende artikel geeft je meer inzicht in de oorzaak van een schuldgevoel:
  https://www.newstart.nl/blog/stop-je-schuldig-te-voelen/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >