fbpx

10 Redenen om blij te zijn met jezelf

Blij zijn met jezelf is zo belangrijk! Zie je het soms even niet meer zitten? Besluit dan om je direct goed te voelen!
Er zijn minimaal 10 redenen om je blij te zijn met jezelf.

“Realize that true happiness lies within you. Reach out. Share. Smile. Hug. Happiness is a perfume you cannot pour on others without getting a few drops on yourself.”
Og Madnino

1. Je hebt talenten.

Wie, ik? Jazeker, jij! Iedereen heeft talenten. Misschien ben je je er niet van bewust of ben je ze vergeten, maar je hebt iets wat je beter kunt dan anderen. Een bepaalde gave, een passie, een vaardigheid. Doe daar wat mee! Geluk ligt in het gebruiken van je talenten en doen wat je wilt.

Maak eens een lijst met vijf dingen waar je goed in bent. Die je plezier en energie geven. Die je moeiteloos afgaan. Maak tijd in je agenda vrij om die dingen te doen. Dat maakt je blij. Focus niet te veel op de dingen die je beter kunt doen, focus je op de dingen die je van nature gemakkelijk afgaan.

2. Je hebt mensen die om je geven.

Er zijn mensen in je leven die je de moeite waard vinden. Misschien familie of vrienden, misschien je partner. Probeer eens naar jezelf te kijken door de ogen van die mensen. Waarom geven ze om je? Waarom zijn ze graag in jouw gezelschap? Waarom vinden ze jou de moeite waard? Wat zegt dat over jou? Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf de moeite waard vindt. Dat geeft zelfvertrouwen. Hoe blij je bent met jezelf is een direct gevolg van je vertrouwen in jezelf.

Hoe krijg je wat je wilt?


Download ons Gratis eBoek: 

Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

3. Je doet je best.

Het leven is niet altijd gemakkelijk. Er zijn een heleboel uitdagingen: werken, een relatie onderhouden, tijd voor jezelf, uitvinden wat je wilt en nog veel meer. Soms lijkt het of het je nooit lukt al je doelen te halen.

Toch doe je je best. Je zet je in en probeert elke dag opnieuw er wat van te maken. Misschien blijf je even bij de pakken neerzitten, maar nooit voor lang. Het zit in je karakter om te proberen je situatie te verbeteren. Om gelukkiger en succesvoller te zijn. Je doet je best en dat is meer dan genoeg. Waarom zou je meer verwachten?

4. Je betekent iets voor anderen.

Hoeveel mensen heb je de afgelopen maand gezien, gesproken, geschreven of op een andere manier contact mee gehad? Iedereen die je tegenkomt geef jij iets mee van jouw persoonlijkheid. Door wat je zegt en hoe je je gedraagt.

Een luisterend oor. Een compliment. Een tip. Al deze dingen hebben impact op de mensen in je omgeving. Vaak zonder dat je je ervan bewust bent.

Wat je ook doet en wie je ook bent, je betekent altijd iets voor anderen. Vaak is die invloed groter dan je denkt. Wil je je beter voelen over jezelf? Doe dan meer voor anderen. Door hun blijdschap voel jij je ook automatisch beter.

5. Je kunt alles veranderen wat je wilt.

Alles wat je hebt en ziet in je leven is het resultaat van je beslissingen in het verleden. Ben je niet tevreden met wat je hebt en wie je bent? Maak dan andere beslissingen. Maak betere keuzes.

Je hebt een geweldige vrijheid om alles te kiezen wat je wilt. Je hebt het vermogen je leven in te richten zoals je wenst. De enige beperkingen die er zijn, zitten in je hoofd. Let op: Blij zijn met jezelf is wel altijd de eerste stap naar persoonlijke groei. Als je niet blij bent met jezelf, heeft geen enkele groei ooit zin, nietwaar?

6. Je leeft nu.

Het leven is een prachtig geschenk. Het is een catalogus waaruit je ervaringen kiest. Voor je het weet is het voorbij en hoe ouder je bent, hoe sneller het voorbij gaat.

Ik weet niet meer wie dit heeft gezegd, maar er is een mooie uitspraak:
“When you’re young, time flies when you’re having fun.
When you’re old, time flies, whether you are having fun or not.”
Vergeet niet te leven in de tijd die je hebt.

Geluk lig altijd in het nu, het is de afwezigheid van zorgen die gelukkig maakt.

Als je weet dat er nu niets ontbreekt aan jezelf en je leven, voel je je tevreden en gelukkig.

7. Je voelt je beter als je blij bent.

Er is geen enkele reden om niet blij te zijn. Geef me één echt voordeel van je slecht voelen en ik zal dit artikel onmiddellijk verwijderen.

8. Je bent de enige die je hebt.

Als jij niet blij met jezelf bent, wie moet het dan wel zijn? Het is jouw karakter, jouw persoonlijkheid, jouw vaardigheden en jouw talenten waar je het mee moet doen. En dat is prima. Dat is meer dan genoeg. Blij zijn met jezelf is niet iets dat je kunt uitbesteden…

Je hoeft niet iemand anders te zijn voordat je blij met jezelf kunt zijn. Het is de uitdaging om blij te zijn met wie je bent. Met jouw leven op dit moment. Dat is de kunst van het leven. Wees gewoon blij met jezelf, want waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee!

Richt je aandacht op je goede eigenschappen en vergeet de slechte. Concentreer je op je mooie momenten en negeer de minder mooie. Focus op wat je blijdschap geeft en laat de rest zitten.

9. Je hebt een toekomst.

Als je tien jaar hebt gewerkt als administratief medewerker, kun je vandaag besluiten een eigen bedrijf te beginnen. Als je een decennium lang in dezelfde stad hebt gewoond, kun je morgen verhuizen. Er zijn tegenwoordig bijna geen beperkingen meer. Je hoeft niet slimmer te zijn, je hoeft niet rijker te zijn, je hoeft niet jonger of ouder te zijn. Je hoeft alleen maar te beslissen wat je wilt en het vervolgens te doen.

10. Je hebt het meer dan goed.

Vergeleken met al die mensen die geen eten, drinken of een dak boven hun hoofd hebben, heb je het natuurlijk meer dan goed. Je hebt een beter leven dan wie dan ook in de geschiedenis van de mensheid. Twijfel je?

Hadden koningen vroeger een leven lang vrede? Hadden prinsessen centrale verwarming? Had wie dan ook vroeger een koelkast, computer of televisie? Konden ze binnen 24 uur in het buitenland zijn?

Er is nog nooit zo weinig oorlog geweest, nog nooit zoveel rijkdom en luxe, nog nooit zoveel mogelijkheden en nog nooit zoveel vrijheid.

Er is nog nooit zoveel reden voor blijdschap geweest.
Wees blij met jezelf en met je leven, het is geweldig!

Wil Jij Meer Zelfvertrouwen?

Volg dan de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen en voel je weer zeker over jezelf.

15.000+ cursisten gingen je voor!

En jij, ben je blij met jezelf en je leven of juist niet?
En waarom?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Je zegt je tekst weg te halen wanneer iemand een reden weet waarom je slecht voelen een voordeel is, of kan zijn. Nou, een voordeel van je slecht voelen is dat je gedreven(er) word/bent iets te veranderen aan je situatie.

    Hoe klinkt dat?;-)

  • Beste Niek,

    Dat is een hele slimme opmerking!
    Ik ben bijna geneigd om de tekst weg te halen. Bijna… :)

    Je hebt natuurlijk gelijk als je zegt dat je slecht voelen je motiveert om je situatie te veranderen.

    Van de andere kant:
    – Je kunt ontevreden zijn over je situatie, maar dat betekent nog niet dat je je slecht hoeft te voelen over jezelf.
    – Je kunt kiezen om je slecht te voelen over de huidige situatie of je kunt kiezen om blij te zijn met je nieuwe doel: een subtiel, maar wel belangrijk verschil. Het is het verschil tussen frustratie en een positieve verwachting…

    Ik laat het artikel nog even staan, al is het alleen maar vanwege deze mooie aanvulling :)

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Haha,… ik dacht “even de smart-ass” spelen;-)

    Hoe je het ook bekijkt, of iets een kans van slagen heeft, heeft alles te maken met je instelling hoe je de situatie bekijkt.
    En merk bij mezelf dat dat vaak niet zo makkelijk is als men soms voorspiegelt.

    Groeten, Niek

  • Dat dacht ik al :)
    Maar het was een goed punt

    Ik zal nooit zeggen dat het makkelijk is.
    Zelfontwikkeling is hard werken, je mentaliteit of denkbeelden aanpassen vereist openheid en doorzettingsvermogen.
    Maar….het is de moeite waard, omdat zelfontwikkeling nog altijd makkelijker is dan de rest van de wereld te veranderen :)

    Veel succes Niek

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Scarlett schreef:

    Het stukje tekst geeft me motivatie en relativeerd me weer even. Ik accepteer mezelf weer na het lezen van dit stukje. Ik herken veel, hierdoor blijkt wel weer dat ik niet de enige ben, die me neerslachtig kan voelen.

    Gek genoeg kent men het allemaal wel wat hier geschreven staat, maar vergeten doe ik het ook op het moment als ik me zorgen maak. Ik maak er een printje van!

    Het accepteren vanjezelf is heel belangrijk!

  • Mariek schreef:

    Voel me al een tijdje niet fijn. Voel me enorm gespannen zo erg dat het me uit mijn normale functioneren haalt en ik ben moeder (alleenstaand) dus dat is niet prettig. Ik heb moeite om gewoon te genieten van de dagelijkse dingen terwijl ik dit wel graag wil! Ontspannen is lastig. nachts wakker worden van de spanning niet meer kunnen slapen en daardoor steeds vermoeider worden… Het lullige is is dat ik niet exact weet waarom. Ik lees bovenstaande en alles is waar. Toch kan ik het moeilijk toepassen… hmmm

  • @ Mariek,

    Ik heb ook enorme last van spanning (gehad) en heb daardoor 21 maand bijna niet geslapen, dus ik wil je zeggen dat je iig met je spanningsklachten naar de huisarts moet gaan, want wanneer je langere tijd (paar weken b.v) niet goed slaapt maakt dat de situatie alleen maar erger! …veel erger zelfs!
    Je word namelijk geestelijk ontzettend labiel, en dat maakt het veel erger.
    Dus ga daar achteraan, en zorg dat je voor je iig je welverdiende rust kunt pakken, zodat je ook voor je kleine kan zorgen! Want jij bent nu de belangrijkste, niet je kleine. Klinkt raar, maar is wel waar.

    Sterkte.

  • Hoi Frank,
    Je schrijft dat je kunt doen wat je wilt doen, bijvoorbeeld dat stukje van het verhuizen, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens.. Soms (vaak) word je geblokkeerd door de maatschappij, door de bureaucratie of door situaties die linken aan een bepaalde keus.. Er is voor mij bijvoorbeeld meer kans op een baan in het westen, maar je moet jaren ingeschreven staan voor een woning. Kennissen van me willen dolgraag emigreren, maar krijgen hun huis niet verkocht. Vriend van me wil dolgraag en met heel zijn hart terug naar z’n moederland, maar kan z’n kinderen (die bij z’n ex wonen) niet loslaten/in de steek laten. Dus je kunt soms prima weten wat je wilt, maar je kunt daar soms niet zomaar voor gaan.. Soms zit je gevangen..

  • Beste P,

    De meeste dingen gaan niet vanzelf en soms zijn uitdagingen heel complex. Soms word je geblokkeerd door iets buiten jezelf. Ik zie nog vaker dat mensen zich zelf blokkeren doordat ze denken dat iets niet kan en daardoor halverwege opgeven (Overigens daarmee niet gezegd dat dat ook zo is in de voorbeelden die jij noemt.)

    Vaak heb je meerdere keuzes (zoals in jouw voorbeeld van een vriend die terug wil naar het moederland, maar zijn kinderen niet wil missen.) In dat geval kun je niet doen wat je wil, want je wilt twee dingen die tegenovergesteld zijn.

    Gevangen zit je nooit, er is altijd een weg. Vaak is er naast twee keuzes ook nog een derde waar je nooit aan hebt gedacht. Of brengt doorzetten meer succes. Of is een ander doel voor jou uiteindelijk beter…

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • kayleigh schreef:

    ik heb af en toe zo’n moment dat ik echt een heel erg vervelend gevoel krijg alsof er iets naars is gebeurt ofzo.
    ik begrijp zelf niet echt waarom en dat krijg ik alleen maar negatieve gedachtes enzo.
    dan ga ik meestal op zoek naar de reden maar ik zou niet weten waarom.
    zou iemand mij kunnen vertellen waarom ik dit heb en waarmee ik het weg kan halen?

    groeten kayleigh

  • Beste Frank,

    Mooi gebruiksaanwijzing voor een gezond brein.

    Wat te doen met:

    – Schizofrenie
    – Autisme
    – Asperger
    – Borderline
    – Alzheimer?

    Voor sommigen onder ons is het leven kei hard. Overheerst door angst, onzekerheid afhankelijkheid. Graag laat je deze mensen stralen maar ergens weet je dat ze het erg moeilijk hebben.

    Lijkt hier inzicht/acceptatie niet eerder relevant voor geluk dan maar positief denken? Gaat het volgende punt wel op voor de bovenstaande mensen?

    ” Je kunt alles veranderen wat je wilt.
    Alles wat je hebt en ziet in je leven is het resultaat van je beslissingen in het verleden. Ben je niet tevreden met wat je hebt en wie je bent? Maak dan andere beslissingen. Maak betere keuzes.

    Je hebt een geweldige vrijheid om alles te kiezen wat je wilt. Je hebt het vermogen je leven in te richten zoals je wenst. De enige beperkingen die er zijn, zitten in je hoofd.”

    Ben zelf wel optimistischer aan het worden hoor! Heb het alleen wel te doen met mensen die door (geen) inzicht nauwelijks stralen.

  • Beste J,

    Wat jij beschrijft (Schizofrenie, Borderline) zijn stoornissen. Geen enkele coach behandelt stoornissen. Deze horen thuis in het domein van een psychiater, psycholoog of psychotherapeut. Dat zijn de experts op dit gebied.

    Ik schrijf dus voor dezelfde mensen die ik coach: Gezonde mensen (zonder stoornis) die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren: meer geluk, meer succes, meer zelfvertrouwen, leuker werk, minder stress en betere relaties.

    De inzichten in de artikelen op deze site zijn voor hen bedoeld. Ze gaan dus (helaas) niet op voor mensen met stoornissen.

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Dirk Jan schreef:

    Een voordeel van je slecht voelen: Je ervaart het verschil met je goed voelen. Zonder je slecht te voelen weet je niet wat goed is ;) Hoe is die?

    Maar ik snap je punt en zal het niet te letterlijk nemen. Leuk artikel.

  • anoniem schreef:

    als je gelukkig wilt zijn met jezelf , is de eerste basis zelfvertrouwen , waaraan het mij schortte. Dankzij de cursus zelfvertrouwen zie ik dingen in een heel ander perspectief en heeft het mij kracht en hoop om mijn dromen te verwenlijken! Dus dankjewel Frank

  • Beste Anoniem,

    Fijn te horen dat de cursus je heeft geholpen en heel graag gedaan :)

    Bedankt voor je reactie en veel succes,
    Frank

  • Beste Frank

    Heb je boek niet gelezen wel veel andere boeken met dezelfde bedoeling geschreven, mensen handvaten geven met hoe ze bepaalde zaken het beste kunnen oplossen …1 ding weet ik zeker je doet alles met je hoofd …jij bent als enige de baas over wat je wilt denken niemand kan jou denken bepalen…ben al jaren aan het leren en leer nog iedere dag, net wat jij zegt je kunt de manier waarop de wereld denkt niet veranderen maar wel de manier waarop jezelf denkt. Ondanks veel boeken en ondanks veel oefening blijft het moeilijk af en toe moet je echt tegen jezelf praten en jezelf een opfris cursus geven om alles wat je al weet ook weer te voelen en in praktijk te brengen, volgens mij is het een levenswerk hahahahha maar imiddels ben ik al wel zover dat ik heel veel weet dus veel andere mensen kan helpen…nu mezelf weer even op rit zetten.

    Groetjes Vera

  • Men spreekt heden ten dage over niks anders meer dan krisis,staan de mensen er niet bij stil hoe goed ze het hebben.Het vraagt wat karakter om eens neen te zeggen tegen het dagelijkse overaanbod,je wordt er sterker van,en op termijn zelfs gelukkiger.
    We hebben minder nodig dan wat men ons probeert wijs te maken.Laat dat oudere type tv wat staan ,wat is er mis met de laptop of vaste pc?We gedragen ons als kleine kinderen die steeds iets nieuws(anders)willen.We denken dat het hebben hiervan ons gelukkiger maakt,de werkelijkheid is dat het ons enkel afhankelijker maakt.We zitten te twitteren en op facebook.Maar onze buren kennen en spreken we niet meer.Neem het aan van mij we zijn nog nooit zo arm aan geest geweest als nu.Doe er wat aan,en stop met zeuren.

  • gyweet schreef:

    Op sommige dagen voel ik mij plots ongelukkig en op andere dagen niet meer en ik weet niet waarom.

  • Dirk-Jan die heeft daar wel een goed punt!!

  • count your blassens! schreef:

    Bedankt!! Ik heb het momenteel moeilijk met mezelf, en het is fijn om weten dat er mensen bestaan die om anderen geven (ik dus :)) ik voel me stuk gemotiveerd om beter te zijn je articuleert en verduidelijkt mijn gevoelens want soms weet ik niet hoe ik mijn gevoel kan uiten omdat ik zoveel emoties zijn tegelijk dan weet ik ook niet meer wat nou het belangrijkste probleem is die ik heb bla bla bla… anyway’s SUPER DANK VOOR JE STEEN GOEDE INFO!!!
    is geprint en zo opgehangen ;)

  • of je wordt soms geblokkeerd door je lichaam
    ook erg lastig kan ik je vertellen

  • ja
    arm van geest ook
    dat klopt
    maar echte armoede is er ook
    dat is vreselijk

  • je bent er gewoon gevoelig voor
    hou jezelf wel voor dat het niet jouw emoties zijn
    dat is erg belangrijk!!!

  • Hey,
    Ik voel de me de laatste maanden echt niet goed meer in men vel en ik weet echt niet hoe dit komt. Ik kan percies niet meer blij en gelukkig zijn.. Bij alles wat ik doe ervaar ik net alleen maar de negatieve kanten ipv blij te kunnen zijn met wat ik heb, nl alles wat ik wil. Ik heb lang aan het zoeken geweest naar een vriendin, die heb ik nu gevonden maar het lukt me niet gelukkig te zijn, hoewel ik mijn vriendin dolgraag zie!! Ik heb pas een huis gekocht waar ik ook al lang achter aan het zoeken ben geweest, ook hetzelfde , ik kan niet gelukkig meer zijn.. En bij alles wat ik doe betrap ik mezelf erop dat ik begin te klagen en te zagen en dat niets goed is, en daardoor haat ik mezelf steeds nog harder. En ik wil positief zijn maat dat lukt me gewoon niet. Heeft er misschien iemand tips waarmee ik hier door kan geraken want het maakt me gewoon kapot

    Mvg seppe

  • Beste Seppe,

    Stop te zeggen: “Ik kan niet meer gelukkig zijn.” Als je dat maar vaak genoeg herhaalt, dan lukt het je ook niet meer.
    Begin te zeggen: “Ik ben nu gelukkig, op dit moment”. Als je dat maar vaak genoeg herhaalt, zul je je beter gaan voelen.

    Focus je op alles wat je hebt, i.p.v. wat er ontbreekt.
    Het volgende artikel geeft je meer inzicht:
    https://www.newstart.nl/blog/geluk-is-alles-dankbaarheid-is-de-sleutel/

    Succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • Mooi tekst, maar ook ik kan het niet toepassen of het tot me laten doordringen.
    Mijn reden om me rot , onzeker en eenzaam te voelen is mijn scheiding
    Alleenstaande mama van een baby’tje van niet eens een jaar en ex is vreemdgegaan
    Tjaa redenen genoeg eigenlijk
    Gr

  • Wat als je niet blij dúrft te zijn met jezelf, omdat je voor je gevoel geen interessante/leuke mensen aantrekt?

  • Maar je komt ook niet van dat rotte gevoel af?

  • Beste Nikki,

    Je draait oorzaak en gevolg om.

    Je denkt dat je pas blij met jezelf kunt zijn nadat je leuke mensen hebt aangetrokken.
    Het werkt precies andersom:
    Wees eerst blij met jezelf en je zult dan automatisch leuke mensen aantrekken :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • anoniem schreef:

    Mensen met bovenstaande stoornissen kunnen net zo goed de kwaliteit van hun leven willen verbeteren en op een andere plek een goed advies vinden dan bij een psychiater, psycholoog of zo iemand. Net alsof je nergens anders begrip meer voor zou hebben als je zo een stoornis hebt. Mensen die dezelfde stoornis hebben, kunnen zeker ook allemaal een andere ervaring daarin hebben, en een ander level waarin ze aan de stoornis lijden. Ik denk hierbij vooral aan borderline, autisme of schizofrenie. Hoezo zou het niet ook voor hen behulpzaam kunnen zijn? Ik zeg niet dat ze alleen maar hier terecht zouden moeten. Maar op een moment dat je achter de computer zit, kan het misschien wel een beetje helpen. Zowieso moet het moment ernaar zijn, dat je ervoor openstaat. Dat lijkt me voor iedereen wel noodzakelijk, anders dringt er niets door.

  • Willemijn schreef:

    Interessante discussie! Ik denk eerlijk gezegd dat de waarheid in het midden ligt. Voor behandeling van de stoornis zelf is een psycholoog/psychiater (naar gelang het type en de ernst van de klachten) de juiste persoon. Maar voor veel andere dingen (bijvoorbeeld niet bij de pakken neerzitten omdat je een psychisch etiketje opgeplakt hebt gekregen) denk ik dat coaching heel behulpzaam kan zijn. Juist door de focus op zelf de controle in je leven terugnemen en voor jezelf de situaties creëren waarin je in je kracht staat. Dat zou ook veel mensen met een stoornis kunnen helpen. Alleen als coach kan dit eng of ingewikkeld zijn, omdat je niet wil interfereren met de behandeling van de stoornis zelf.

  • Ikzelf heb 3 maal een psychose gehad en heb me namelijk de laatste keer opgetrokken aan websites als deze en nog enkele andere. Het heeft me enorm geholpen om van mijn ziekte vanaf te komen. Lijkt nu wel dat ik ze overwonnen heb. En ik heb vele tips en de dingen die ik heb gelezen toegepast in mijn leven. Ik begin binnenkort met een opleiding schoonheidsspecialiste. Ik sta er zelf versteld van, ik kom van zo ver en kijk waar ik nu sta. Bedankt hiervoor xxx natuurlijk had ik ook een psychiater nodig.

  • Christien schreef:

    beste Frank,

    ik zag je opmerking dat je als coach geen mensen met stoornissen (zoals asperger en borderline) behandelt. Natuurlijk hebben die mensen in de eerste plaats de hulp van een specialist nodig om met de stoornis om te gaan.
    Maar specialisten zijn heeele slechte lifecoaches. Je zelfbeeld wordt er bijvoorbeeld echt niet beter van als iemand je een uur lang gaat zitten vertellen wat er allemaal aan je mankeert. Of als je zojuist weer bent ontslagen. Juist dan heb je een coach nodig. Wat zou het geweldig zijn als specialisten naast hun behandeling mensen zouden doorverwijzen voor coaching en met hen zouden samenwerken!

  • Beste Christien,

    Inderdaad, niemand knapt ervan op door te horen wat er allemaal mankeert :)
    In elke vorm van begeleiding is het belangrijk om de balans te vinden tussen verbetering en acceptatie, tussen te hopen op groei en blij te zijn met wat er al goed gaat…

    Helemaal met je eens!

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Hoeveel mensen krijgen wel juist niet door dit soort artikelen een burn out, en worden overspannen omdat ze denken dat ze er alleen bij horen als ze positief en vrolijk zijn?

    Natuurlijk, er zijn duizenden redenen om tevreden te zijn, en dat kan iedereen in rationeel opzicht wel bedenken. Maar juist wanneer je je angst, verdriet of boosheid verbergt, zal het des te harder naar boven komen.

    De zin “Je kunt alles veranderen wat je wilt” snap ik, en ik vind ook dat je voor heel veel verantwoordelijk bent en in heel veel gevallen de situatie kunt veranderen door er anders naar te kijken, maar tegelijkertijd suggereert het ook dat de situatie waarin je je bevindt is voortgevloeid uit eigen acties. En dat is natuurlijk niet waar. Iedereen die ook maar een beetje leeft, snapt wel dat het zo simpel niet is.

  • Anoniem schreef:

    Blij zijn, positief denken, alle positiviteit uit jezelf halen ja ja, en tot de kern van je authentieke zelf komen en die ook herkennen??… Het kan wel eens een leven lang duren, maar ik houd vol.
    Echter hangt -in mijn geval- erg veel samen met mijn opvoeding.. Mijn moeder was gestoord en psychiatrisch patient.. Ben je (op)gevoed als kind met de “waarheid” van zo’n moeder, maak je borst dan maar nat. Inmiddels kan ik blij (lees opgelucht) zijn.. dat ze niet meer leeft. Klinkt hard maarja, de waarheid is soms zo. Hoe kon ik -als kind- niet loyaal zijn aan haar zolang ze leefde? Affectie, liefde en gezond zelf vertrouwen is nog steeds lastig voor me. Laatstaan blij zijn met mezelf.. BLIJ ben ik, als ik op mijn sterfbed voldoende geslaagd ben om mijn kinderen een liefdevol en gezond zelfbesef te geven. Bang ben ik nog steeds voor vele anderen..

  • Sophine schreef:

    Ik keek net een film en een meisje zei dit: welk label je ook krijgt opgeplakt, alleen jij kunt jezelf definiëren?

  • geenreactiesvp schreef:

    Een voordeel om je slecht te voelen?

    Is jou nooit opgevallen dat mensen die depressief zijn vaker realisten zijn? Niemand is voor zijn lol depressief, maar denk eens na als ik denk het gaat zo goed en op een gegeven moment gaat het slecht, dan kan ik denken maar ik ben maar 4e. Vergelijkbaar met sporten. Dan worden ze later van 10e ach dat is toch nog niet slecht? Op een gegeven moment word ik 242e moet ik dan nog steeds niet zeuren en vrolijk zijn dat ik nog 242e ben? Eigenlijk moet iemand zich dan zich schamen als hij nog durft te zeggen ja maar ik ben gelukkig wel 242e geworden. Het kan altijd nog erger he? Geloof me, als je zo denkt dan wordt het vanzelf echt wel erger. Verrek het kan nog erger. Hoe zou dat toch komen?

    Een depressief iemand ziet hoe het werkelijk is, niemand helpt hem of haar. Ik heb hier ervaring mee. Op het moment dat je depressief bent, zie je alles zwart, geen uitweg, geen mogelijkheden, je denkt je dat haal ik niet, maar ik probeer het toch, ik moet positief blijven denken, vaak als je dan denkt ik haal het niet dan haal je het ook niet. Niet omdat je negatief denkt, maar omdat je een realistische verwachting hebt. Tenzij je een grens overstijgt, dat voelt dan weer goed. Je kunt jezelf namelijk ook overschatten. Negatieve mensen doen dat niet, die hebben alleen te hoge verwachtingen. Dat is wat positieve mensen vaak doen, overschatten. Denk eens aan Rutte die begroot iedere keer te positief. Conclusie hij kan of niet begroten (slecht), of niet rekenen (nog slechter). Als je depressief bent zijn je verwachtingen te hoog. Ik weet dat je namelijk moet beginnen met kleine dingen, waarom omdat je daar gelukkig van word. Je wordt niet gelukkig van ik heb dit gedaan, ik heb dat gedaan, ik heb dat gedaan, omdat je een depressie hebt denkt je ik heb eigenlijk niet genoeg gedaan. Ik had veel meer moeten doen, waarom doe ik dat dan niet, omdat ik stom ben, lelijk ben, ga zo maar door. Je gaat je schuldig voelen.

    Denk maar eens toen je op vakantie ging, was dat plaatje nog zo goed? Nee, die wolken waren te veel, de lucht was te grijs, er is maar een moment dat je denkt zo is het goed. Daarna begint dat zeurende stemmetje. Ik moet verder. Die zon is wel fel. Die lucht is wel mooi blauw, maar ik zie geen wolkje. Toen ik op vakantie ging en het regende dacht ik, ik wil verder. Pas later zag ik waar de reisleider het over had het was iets heel moois en toch regende het. Hoe kan dat? Mooie dingen vallen mij op. Of dat nu een glimlach is, een mooi iets in de omgeving, het zijn de kleine dingen die het hem doen. Je hersenen zijn perfect in het bedenken van negatieve dingen. Als ik iets zeg zijn er al 10 mensen om me heen die al opmerkingen hebben. Nu kun je zeggen dat ligt aan mij. Ok, maar het zegt meer over die ander dan over mij. Waarom zou je zoveel kritiek hebben? Daar is niemand beter van geworden. Brainstormen?

    Ik bedoel ik vond Windows 8 helemaal niet zo slecht nu ik Windows 10 zie. Misschien komt het omdat 10 nog niet af is. Dus, omdat Bill Gates met blokken speelde is het ineens niet meer hip. Wie heeft er als kind niet met blokken gespeeld? Wat leerde je daar van? Dat vierkant in vierkant moest. Maar ook dat je ronde in vierkant kon doen. Maar vierkante blokken gingen niet in rond. Heh. Waarom niet? Dat spelen leren de kinderen tegenwoordig niet meer. Het moet allemaal voorgekauwd worden. Straks als die iPhone weer een nieuwe versie heeft moet ik hem dan nog steeds kopen? Ik niet. Ik word er niet gelukkig van, waarom omdat hij voor mij te duur is. Ik voel me dan schuldig als ik hem laat vallen. Ik kan er ook niet mee omgaan. Iedereen heeft zijn of haar talenten. Is het jammer dat ik geen iPhone ken? Nee. Het is wel zonde, maar niet jammer. Maakt dat mij een slechter mens? Nee. Het wordt pas anders als iemand mij zo’n ding geeft en ik diegene niet kan helpen wat ik graag wil maar het probleem niet opgelost krijg.

    Wat ik jammer aan de iPhone vind is het volgende. Ik kan me nog herinneren dat we elkaar briefjes schreven onder de les. Tegenwoordig appen ze. Wat onpersoonlijk, je ziet niet eens elkaars handschrift meer. Daar gaan we straks naar toe, dat alles zo onpersoonlijk word. Dat je dagenlang niemand meer ziet. Wil je weten hoe dat voelt? Ga eens naar het bejaardentehuis, ze kunnen je het zo wel vertellen. Het heeft ook te maken hoe die bejaarde in het leven staat. Ik was altijd blij als ik in de bus een positieve bejaarde zag. Die bestaan. Nee, dan moet je dat gezeur horen van die jongere die bij de snackbar staat. Ik wou eigenlijk tegen hun zeggen ben je nu al bejaard?
    Waar ik moeite mee heb is meer, meer, meer, ik wil niet meer ik wil gewoon liefde. Is dat zo moeilijk en teveel? Dat we elkaar allemaal gaan zitten afkraken? Hoe die ander het verklooit, er waren meerdere punten in mijn leven dat ik dacht ik wil niet meer leven. Ik ben blij dat ik nog leef. Dat alleen al kan reden zijn om blij te zijn. Blij zijn zit niet in storingen, dingen opblazen, of mensen geen succes gunnen, of kansen misgunnen, mensen sarren, depressief maken, blij zijn zit in kleine dingen. Dat mensen blij zijn dat er negatieve dingen gebeuren zegt genoeg. Weet je wat ik me afvraag? Waarom is er zo weinig ruimte voor positieve dingen? En dan praat ik over positieve dingen niet over pesterijen. Die ruimte voor positieve dingen is er gewoon niet. Vroeger keek ik naar CallTV met Wytske Kenemans lachen als ze weer iets leuks ging zeggen. Geeft al aan dat het een heel vrolijk iemand is. Waarom zien we zulke positieve dingen zo weinig? Het heeft niets met bewust te maken. Meestal zie je leuke dingen nooit zomaar. Je merkt het op. Een hele mooie uitspraak vond ik “je mist pas iemand echt als die er niet meer is.”
    Natuurlijk kun je ook iemand missen als diegene nog leeft maar dat is anders.
    Mij is het al overkomen

  • Anoniem schreef:

    Klinkt als egotripperij

  • Tekst weghalen… ik weet een hele goeie reden. Als ik me rot voel val ik af. Nu ik gelukkiger ben voel ik me echt een dikke papzak. Ik wil weer afvallen en zit niet lekker in me vel. Ik haat het om weer dat proces in te moeten gaan. Kortom als ik me rot voel over mezelf val ik vanzelf af…

  • Beste Anna,

    Dat is één manier om ernaar te kijken. Alleen voel je je dus de hele tijd rot, totdat je je einddoel hebt bereikt – en dan voel je je plotseling niet meer rot. Wat doet dit voor je innerlijke rust?

    De andere manier is om continu het beeld in gedachten te houden van jezelf op het ideale gewicht. Zie het voor je, voel het, stel je voor dat je zo nu al bent. Stel je voor hoe je je dan voelt, wat je zou doen en hoe je je zou gedragen. Als dat beeld sterk genoeg is en je herhaalt het vaak genoeg (dagelijks), dan wordt het:

    a) Makkelijker om de realiteit te veranderen en je ideale gewicht te bereiken (door het plezier van je doel te volgen, niet door de pijn dat je het nog niet hebt bereikt te voelen).
    b) Makkelijk om je in dit hele proces toch goed te voelen over jezelf.

    Wellicht een idee?

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • bahiya schreef:

    Beste Frank,
    dit is fantastisch werk. Heel mooi uitgelegd en alles klopt. En het is het inspirerendste dat ik ooit had gelezen of gezien. Eerlijk waar. Ik was bezig met een boek en ineens krijg ik deze pagina voor me. Heel erg bedankt voor deze inspiratie en veel geluk en succes! Met jou bron van inspiratie heb je jezelf nog meer geleerd!

    Bahiya

  • Beste Bahiya,

    Dank je wel en graag gedaan :)

    Fijn te horen dat het je kan helpen!

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >

    Ontdek 100 Positieve Gedachten om Je Negatieve Zelfpraat te Verslaan!