Een verlegen persoon denkt: “Let maar niet op mij, ik doe net of ik niet besta.” Een zeker persoon denkt: “Ik mag er zijn. En als je me niet leuk vindt, loop je maar door. Ik vind mezelf wél leuk.” Overwin je verlegenheid en vergroot je zelfvertrouwen.

Gebruik je voorstellingsvermogen.

Iedereen die last heeft van verlegenheid, kent het. Je moet naar een afspraak, vergadering of presentatie. In je hoofd zie je alles gebeuren waar je bang voor bent: mensen kijken naar je, je begint te blozen en je komt niet meer uit je woorden. Ben jij ook een kei in fantaseren? Goed zo, dan weet je dat het werkt!

Een negatieve fantasie leidt tot een negatief gevoel, daar ben je inmiddels wel achter. Nu moet je alleen nog de goede kant op fantaseren.

Gebruik de kracht van je voorstellingsvermogen om positief te visualiseren. Zie alles goed gaan, zie jezelf ontspannen zijn, hoor jezelf moeiteloos communiceren. Geef jezelf helemaal over aan die positieve fantasie – hoe meer details, hoe beter. Als je dit regelmatig doet, zul je zien dat de werkelijkheid ook gaat veranderen. Want de werkelijkheid heeft de neiging je fantasie te volgen. En de werkelijkheid is: je bent de moeite waard, precies zoals je bent.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Wees minder zelfbewust.

Regelmatig vraag ik een cliënt: “Wat gebeurt er als je je verlegen voelt?” Meestal geven ze tientallen details: ze blozen, hebben moeite met hun ademhaling, kramp in hun maag, enzovoort. Ze zijn zich ontzettend goed bewust hoe ze zich voelen. Ze richten al hun aandacht op dat gevoel.

Slecht idee! Niet de bedoeling! Waar je je aandacht op richt, wordt altijd sterker. Zo gaat het ook met verlegenheid. Het is beter het te negeren dan ermee bezig te zijn. Door het te negeren wordt het automatisch minder. Door erin te zwelgen wordt het alleen maar erger.

Richt je aandacht op de ander(en).

Als je te veel met jezelf bezig bent, hóór je meestal de ander niet eens. Daardoor mis je het gesprek en begin je automatisch met een achterstand. Richt al je aandacht en energie op je gesprekpartner(s). Verleg je belangstelling van jezelf naar een ander.

Dat is zo belangrijk! Stap af van de gedachte: “Alles draait om mij.” Dat creëert alleen maar meer verlegenheid. Richt je aandacht op de ander en je bent je vanzelf minder bewust van je eigen verlegenheid. Ook bij een presentatie kun je je publiek betrekken door het stellen van goede vragen.

Het hoeft niet perfect.

Verlegenheid overwinnen gaat stap voor stap. Misschien bestaat er een magische pil die je in één seconde een totaal ander mens maakt, maar waarom heb je dat nodig? Blijf gewoon jezelf, dat is veel leuker. Perfectionisme is de grootste blokkade voor elke groei. Het hoeft niet perfect. Zolang je elke keer een stap vooruit zet, komt het vanzelf wel goed.

Toen ik de eerste keer een presentatie moest geven, was mijn enige gedachte: “Als ik een paar heldere zinnen kan zeggen, is het al een succes.” Dat klinkt veel beter dan: “Ik wil een staande ovatie omdat ik het briljant heb gedaan.” Dat doel is veel te hoog en faalangst is het gevolg. Maak je doel realistisch zodat je meer kans hebt op succes.

Vier je successen.

Verlegenheid maakt dat je overdreven zelfkritisch wordt. Dus evalueer elke situatie door te kijken wat er goed ging. Vergeet wat er fout ging. Met andere woorden, wordt selectief in wat je je herinnert. Je hebt geen behoefte om de vinger op alle zere plekken te leggen. Geloof me, daar is nog niemand van opgeknapt.

Het mooie is dat er in elke situatie wel iets goed gaat. Je kunt overal wel iets van leren. Ik kreeg ooit vijf minuten voor aanvang van een training te horen dat ik het in het Duits moest doen. Ik had alles voorbereid in het Engels. Werd het een briljante training? Nou nee. Wat ging goed? Ondanks mijn steenkolenduits werd het toch nog een begrijpelijk verhaal. Wat heb ik ervan geleerd? Neem de volgende keer een woordenboek mee. Vier je successen en vergeet de rest!

Werk aan je zelfvertrouwen.

De kern van verlegenheid is een gebrek aan zelfvertrouwen. Overigens, een gebrek aan zelfvertrouwen is de kern van de meeste uitdagingen in ons leven. Door een sterk en gezond vertrouwen in jezelf te ontwikkelen, word je automatisch minder verlegen. Als je werkt aan de kern – meer zelfvertrouwen – zul je zien dat je verlegenheid langzaam verdwijnt.


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.