Wat doe je tegen een zenuwachtig gevoel?

Iedereen heeft weleens last van de zenuwen. Maar wat als een zenuwachtig gevoel niet meer verdwijnt? Dan wordt het een probleem. 

Normaal ervaar je spanning als er stress is. Zodra de bron van de stress verdwenen is, zullen de zenuwen stoppen. Maar niet altijd is dat het geval. In dit artikel leer je over de symptomen van een zenuwachtig gevoel, hoe het ontstaat en wat je er tegen kunt doen.

wat-is-een-zenuwachtig-gevoel

Ook jij bent vast weleens zenuwachtig. Je merkt dit doordat je begint te zweten, je gaat hakkelen of je friemelt nerveus met je vingers. Op zich is het niks ernstigs als je af en toe een zenuwachtig gevoel hebt. Maar soms blijven de zenuwen aanhouden, en dat is een ander verhaal. Heb jij vaak last van de zenuwen? Lees dan snel verder.

Verderop in dit artikel staan tips vermeld waarmee jij van je zenuwachtige gevoel af kan komen.

Een zenuwachtig gevoel: de symptomen

Als je de zenuwen hebt kun je de volgende symptomen hebben:

 • Hart gaat harder kloppen,
 • zweten, zonder overmatige inspanning,
 • rode vlekken in gezicht of huid,
 • pupillen worden groter,
 • spieren zijn gespannen,
 • pijn op borst of bij hart,
 • moeite met concentreren,
 • slaapproblemen.

Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Je herkent het vanzelf als je last hebt van de zenuwen. Je voelt het soms door heel je lichaam gaan. Het is een gevoel van onrust. Vaak merken mensen in hun buik dat er spanning is. Zenuwachtigheid kan zowel op één plek in het lichaam zitten als door heel het lichaam. Voor sommigen voelt het alsof de zenuwachtigheid als het ware door het lichaam beweegt. Zodoende voelt het dan alsof de spanning van het ene gebied in het lichaam naar het andere gebied kruipt.

Hoe ontstaat een zenuwachtig gevoel?

Stress is vaak de oorzaak van zenuwachtigheid. Het kan zo zijn dat je zenuwachtig wordt omdat je door iets of iemand stress ervaart. Als datgene of die persoon weg is verdwijnen de zenuwen. Maar dat is niet altijd het geval. Soms blijven de zenuwen hangen, hierdoor heb je constant een verhoogde mate van stress.

Veelvoorkomende oorzaken van zenuwen zijn:

 • Presenteren voor een groep,
 • Een lezing geven,
 • Praten met onbekenden,
 • In de kroeg op iemand afstappen,
 • etc.

Sommige mensen worden ook zenuwachtig als ze op nieuwe plekken komen, waar vreemde gezichten ze aanstaren en ze de weg niet kennen.

Wat te doen tegen de zenuwen?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen als je last hebt van zenuwachtigheid.

Minder cafeïne

Aardig wat mensen die ik tegenkom zeggen dat zij een opgejaagd gevoel ervaren. Zij voelen zich onrustig en hebben de zenuwen. Als ik hen vraag of ze koffie drinken zegt de meerderheid ja. Als ik vraag of ze meer dan 3 koppen koffie per dag drinken is het antwoord weer ja.

Koffie is erg lekker, ik ben er zelf ook fan van. Maar het bevat veel cafeïne. Als je van jezelf al wat eerder gestrest bent is een teveel aan cafeïne niet aan te raden. Dit maakt je gejaagd, schrikkerig en gespannen.

Maar wat nou als je erg van koffie houd en toch minder gejaagd door het leven wilt gaan? Drink dan elke dag zoveel koffie als dat je wilt, maar drink elke laatste week van de maand totaal geen koffie. Door op deze manier abrupt te stoppen met koffie drinken past je lichaam zich weer aan. Je merkt dat je na die week meer energie van jezelf hebt. Dus, de week erna ga je waarschijnlijk vanzelf iets minder drinken. Zelf houd ik het bij maximaal 2 a 3 koppen koffie per dag en ik houd dus elke laatste week van de maand een ‘koffie-vrije’ week.

Meer kruidenthee

Thee kan bevorderlijk zijn voor de rust. Maar het kan ook stoffen bevatten waar je nerveus van kunt worden als je teveel drink. Teveel is dus nooit goed. Ook hier geldt, drink met mate.

Een gezond kopje kamille- of ijzerkruid thee is erg goed om tot rust te komen. Elke dag 3 tot 4 kopjes van deze thee kan geen kwaad. Je zult merken dat de thee een ontspannende werking heeft. Vooral als je moeite hebt met inslapen zijn deze twee theesoorten echte aanraders.

Ontspannen met een kop kamille thee

Diepere ademhaling

Als je gestrest raakt ga je automatisch oppervlakkiger ademhalen. Let daarom de volgende keer dat je zenuwachtig bent op je ademhaling. Zorg dat je diep ademhaalt. Vul je longen compleet met lucht.

Deze eenvoudige oefening kan je helpen om tot rust te komen:

 1. Adem diep in via je neus.
 2. Duw je buik naar voren, zodat je gehele longen zich kunnen vullen met lucht.
 3. Adem ongeveer 5 seconden in.
 4. Houd nu je adem ongeveer 3 seconden vast.
 5. Adem nu uit via je mond, adem ongeveer 8 seconden uit.
 6. Stop pas met uitademen als je longen totaal geen lucht meer bevatten.

Wordt je bewust van je automatische reactie

Stress gaat vaak gepaard met een automatisme. Je ziet iets of iemand waar je stressvol op reageert. Dat is dan een automatisme. Gedachten die zich vaak herhalen worden acties die je regelmatig uitvoert. En acties die je regelmatig uitvoert worden gewoontes. En voor je het weet zeg je tegen jezelf dat je altijd zenuwachtig bent, want je gedraagt je altijd zenuwachtig. Begin dus met het aanpakken van je gedachten, dat verandert je gedrag en daarmee verander je wie je bent.

Verander je gedachtes, verander je gewoontes

Ongetwijfeld wordt je zenuwachtig van specifieke situaties, maar misschien ben je zelf daar nog niet van bewust. Let daarom de volgende keer goed op jouw automatisme. Wat doe je als je met stress te maken krijgt? Heb je een vecht-of-vlucht reactie? Of bevries je juist?

Waarvan krijg jij de zenuwen? Waar voel je dat in je lichaam? Waar begint het? Gaan jouw zenuwen weer vanzelf weg?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Alles over je hoofd leegmaken en 5 krachtige technieken

Wat je moet doen om stressbestendig te worden

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>