Werk je voor het geld of voor het plezier?

Veel mensen werken om geld te verdienen, maar doen niet wat ze leuk vinden. “Ik zou dit nooit doen als ik er niet voor betaald kreeg!” Natuurlijk is geld belangrijk. We hebben het allemaal nodig. Maar waar blijft het werkplezier? Is dat dan niet belangrijker? En kun je succesvol zijn in het werk dat je echt leuk vindt?

Wat wil je later doen?

Vroeger wist ik echt niet wat ik wilde doen. Op mijn twaalfde vroeg de schooldecaan naar mijn toekomstplannen. Ik keek hem glazig aan. Toen vroeg hij wat voor vakken ik wilde kiezen voor mijn toekomst. Ik keek hem nog glaziger aan. Waar had die man het over? Ik had geen idee. Mijn toekomstplannen reikten niet verder dan volgende week dinsdag…

Toen ik 23 was, werkte bij een bank. Het werk was zo saai, dan ik continue aan het klokkijken was. Gemiddeld zo’n honderd keer per dag! De seconden leken wel uren. Om vijf uur was ik dolblij naar buiten te kunnen. Maar iemand betaalde me voor mijn aanwezigheid – hoewel die aanwezigheid vooral lichamelijk was. Geestelijk heb ik nooit een volle dag op die bank gewerkt…

Alleen jij kunt het veranderen.

Ik dacht dat dit normaal was: Je werd betaald om werk te doen dat je niet echt leuk vond. En iemand moest toch de rekeningen betalen? Zo heb ik zeker vijf jaar doorgemodderd. Toen kreeg ik een inzicht: Als ik leuker werk wilde, dan moest ik daar zelf iets voor doen. Niemand zou het me geven, het was mijn eigen verantwoordelijkheid. Als ik niet tot aan mijn pensioen wilde doormodderen, dan moest er iets veranderen.

Dus begon ik te investeren in mijzelf. Ik ontwikkelde vaardigheden en solliciteerde naar andere functies. Ik groeide in elke baan en zag steeds beter wat ik niet leuk vond. Dat laatste was zo belangrijk! Door meer ervaring weet je steeds beter wat je niet meer wilt. En automatisch ontstaat daardoor het idee wat je wel leuk vindt.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Kun je overal geld mee verdienen?

Zo ging ik van bankmedewerker naar IT’er. Van IT’er naar verkoper. Van verkoop leidinggeven naar trainingsmanagement, enzovoort, enzovoort. Mijn stapel visitekaartjes werd steeds uitgebreider. Het werk werd steeds leuker. Toen kreeg ik een belangrijk inzicht: Ik kon overal wel geld mee verdienen. En weet je wat? Dat kun jij ook.

Als je nu geld verdient met iets dat je niet echt boeit, dan kun je zeker geld verdienen met iets dat je echt interessant vindt. Ik heb geen enkel talent of passie voor boekhouden. Toch zou ik boekhouder kunnen worden en een salaris verdienen. Er zijn voldoende mensen zonder talent of passie die dat ook al doen, dus waarom wij niet?

Hoe kun je niet succesvol worden?

Maar als we nu eens echt onze natuurlijke talenten zouden gebruiken? Als we nu eens echt zouden doen waar we enthousiast van worden? Zouden we dan meer of minder succesvol zijn? Ik denk het eerste. Hoe kan het ook anders? Als we doen wat we echt willen, dan werken we vanuit kracht. Dan werken we vanuit passie. Dan hebben we meer energie, meer doorzettingsvermogen, meer plezier. Hoe kan dat niet leiden tot succes?

Het gaat dus eigenlijk niet om geld. Geld is de beloning voor al je inspanningen. Je ontvangt geld, in ruil voor wat je geeft:

1. Het resultaat dat je toevoegt aan het bedrijf of de markt.
2. Je kennis, expertise of ervaring.
3. Je inzet, mentaliteit, doorzettingsvermogen.
4. De manier waarop je met de mensen in je vakgebied omgaat.

Investeer in jezelf.

Hoe meer resultaat, ervaring, inzet en contacten, hoe meer beloning je ontvangt, nietwaar? Waarom verdient een directeur meer dan een kassamedewerker? Omdat diens resultaat, ervaring, inzet en contacten hoger worden ingeschat. Dat wil niet zeggen dat ze waardevoller zijn, maar in ieder geval wel waardevoller in de ogen van het bedrijf.

Wel, als je meer wilt verdienen, investeer dan in de vier punten hierboven. Investeer in je resultaat, ervaring, inzet en contacten. Dat maakt je waardevoller voor een bedrijf en dat vertaalt zich naar je beloning. Maar de tien miljoen euro-vraag is eigenlijk: Wat zorgt ervoor dat jij of ik gaan investeren in die vier punten?

Werkplezier is de bron.

Het antwoord is natuurlijk: werkplezier. Als we het leuk vinden wat we doen, dan ontwikkelen we automatisch onszelf, ons resultaat, onze kennis, onze inzet en onze contacten. Dat gaan volledig op de automatische piloot. Denk aan je hobby: Ben je daar beter in geworden de aflopen jaren? Heb je nu meer ervaring? Besteed je er veel tijd aan? Waarschijnlijk wel. Waarom? Omdat je het leuk vindt!

Je zult altijd succesvoller zijn als je doet wat je werkelijk wilt.

Wil je weten wat je werkelijk wilt? Bestel dan de volgende e-cursus


Wil jij inspirerend werk vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en het werk dat je inspireert.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Ontdek je droombaan


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Sorry hoor maar lees niks over dat 55+ die het heel moeilijk hebben om een leuke baan te vinden . Besteed daar eens iets aan.

 • Werk je voor het geld of voor het plezier?

  Ik werk om de nederlandsche mafia te financieren,
  jammer dat er geen dislike button bijzit

 • Je bedoelt de Nederlandse overheid Remco?

  Ik heb het opgezocht, maar die hebben helaas geen dislike-button :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Goed artikel Frank!

 • Dank je Erik! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >