Er is meer dan 1 droombaan voor jou

Staar je niet blind op één bepaalde functie of één bepaald bedrijf. “Of dit, of niets!” is een vergissing. Misschien is er wel méér dan één droombaan geschikt voor jou. Of je nu weet wat je wilt of niet: Er zijn altijd meerdere keuzes. Misschien is er zelfs wel een droombaan waar je nog niet eerder aan hebt gedacht!

Weet je echt wat je wilt?

Stel je wilt op vakantie. Je houdt van warmte, je houdt van lekker eten. Je slaapt graag in goede hotels en houdt niet van een strakke planning. Je geeft de voorkeur aan vliegen en geniet van historische steden. Dan weet je redelijk goed wat je wilt, nietwaar? Hier is de kernvraag: “Denk je werkelijk dat er maar één plaats is op deze wereld waar je dat kunt vinden?” Nee toch?

Laten we bij het begin beginnen. Je droombaan is het verlengde van je persoonlijkheid. Je ideale baan is het resultaat van je basismotivatie. Misschien is jouw motivatie om:

1. Andere mensen te helpen (Ondersteuner).
2. Je ervaring met anderen te delen (Leraar).
3. Anderen aan te sturen (Leider).
4. Iets nieuws te bouwen (Creator).
5. Nieuwe kennis op te doen (Onderzoeker).

Dit zijn allemaal basismotivaties. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Hoe dan ook, je basismotivatie bepaalt voor tachtig procent je ideale baan.

Van basismotivatie naar beroep.

Laten we een praktisch voorbeeld nemen: Mijn basismotivatie is om kennis en inzichten te delen. Mijn archetype (basispersoonlijkheid) noemen ze dan ook ‘Leraar’. Laatst coachte ik iemand die deze basismotivatie ook had. Ze zei: “Getver, ik wil helemaal geen lerares zijn op de middelbare school!” Ze blokkeerde op het woord leraar.

Ze koppelde haar basismotivatie aan slechts één beroep. Dat is een valkuil, want je kunt een beroep wel afschrijven, maar nooit je basismotivatie! Dus keken we naar mogelijke beroepen van het archetype ‘Leraar’.

1. Leraar op de middelbare school (deze viel af).
2. Trainer in het bedrijfsleven.
3. Personal coach (mijn keuze).
4. Consultant voor de overheid.
5. Professor op een universiteit.

Je goed voelen in meerdere beroepen.

Al deze beroepen hebben gemeen dat je je kennis en ervaring met anderen deelt. Zo zijn er nog tientallen beroepen te vinden waar een type leraar zich thuis in voelt. Dit is het inzicht: Zolang een type leraar bezig is met kennisoverdracht, voelt hij/zij zich comfortabel. Er wordt immers voldaan aan de basismotivatie.

Ikzelf ben nu een personal coach, maar was vroeger trainer in het bedrijfsleven. In beide beroepen voel ik me goed, want ik ben bezig met wat mij motiveert (kennisoverdracht). Vroeger was trainer mijn ideale baan, nu ben ik coach en werk met veel plezier. Je droombaan is dus ook afhankelijk van de fase in je leven. Nog een reden om je niet blind te staren op één functie of beroep…

Uitdiepen van je motivatie.

Natuurlijk kun je een droombaan nog meer uitdiepen dan ‘ik wil kennis overbrengen’ of ‘ik wil anderen ondersteunen.’ De e-cursus Vind je Ideale Baan helpt je met die ontdekkingstocht, van a tot z. Niet alleen gaan we in op je basismotivatie, maar ook op alle details die belangrijk zijn voor het werk dat werkelijk bij je past:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Als je weet wat je motiveert in dit leven, ben je al een heel eind op weg. Als je weet op wat voor gebied je wilt werken, dan ben je nog verder. Het maakt immers een verschil of je werkt in de zorg of in financiën, met psychologie of met computers. Zo kun je steeds dieper onderzoeken wat je aanspreekt:

1. In wat voor soort bedrijf wil je werken?
2. Met wat voor soort mensen wil je dit doen?
3. Hoeveel vrijheid of zekerheid zoek je?
4. Hoeveel verantwoordelijkheid wil je?
5. Wil je in loondienst werken of zelfstandig?

Wel een auto van de zaak, maar geen inspiratie.

Allemaal elementen die ontdekt je in de bovenstaande e-cursus. Kun je nu ook inzien dat er meerdere droombanen zijn? Zolang je baan voldoet aan wat je belangrijk vindt, zit je goed. Dan zit je in je comfortzone. Het is een illusie te denken dat je je alleen in één baan goed voelt.

Het is wel belangrijk dat je de hele zoektocht voltooit. Begin bij je basismotivatie en ga daarna door naar alle details. Begin je bij de details, dan heb je misschien wel je eigen kantoor en een auto van de zaak, maar doe je niet het werk dat je inspireert. De basis (wat je motiveert, wat je goed kunt) is het allerbelangrijkste…

Als je blokkeert bij het woord ‘droombaan’ en werkelijk niet weet hoe je daar kunt komen, onderzoek het dan. Je ideale baan is altijd het verlengde van je persoonlijkheid. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet wat je motiveert – en hoe sneller je je droombaan zult vinden. Je leven is te kostbaar om werk te doen dat je niet inspireert. Je gaat maar eens per jaar op vakantie, maar je werkt wél elke dag!

Wil je ontdekken welke baan bij je past? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Wat zijn mijn talenten?

Waarom werk je eigenlijk?

Ik heb de loterij gewonnen en ben miljonair – Wat nu?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>