wat-zijn-oorzaken-van-stress

Wat kan stress veroorzaken? Je kan zelf gelukkig een hoop doen om de oorzaken van jouw stress te verminderen. Helaas zijn er veel mogelijke oorzaken van stress. De grootste uitdaging ligt daarom vaak bij het (h)erkennen oorzaken van stress.

De meest voorkomende oorzaken van stress

Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijke oorzaken van stress. Het leven is meer gehaast, er is meer informatie tot onze beschikking, we hebben meer keuzes. Daarbij hebben we nog te maken met de naweeën van de financiële crisis en alle baanonzekerheid die daarbij hoort.

De wereld is enorm veranderd de afgelopen decennia en we kunnen nu al wel verwachten dat onze leefwereld nog sneller zal veranderen. De ontwikkelingen in technologie gaan zo snel en de wereld veranderd in hoog tempo.

Wat kan je aan deze oorzaken doen?

Afhankelijk van het soort stress waar je last van hebt zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervan af te komen. Stress kan je het beste bij de oorzaak aanpakken. Als de bron van je stress verdwijnt zal je stress pas ook echt kunnen verdwijnen.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hieronder volgen een aantal veelvoorkomende oorzaken van stress met bijbehorende oplossingen.

Werkstress

Als je last hebt van stress door je werk kan het voelen alsof er niks is wat je hieraan kunt doen. Het voelt alsof je geen verbetering kan aanbrengen. Gelukkig kan je dat wel. Werkstress kan op veel verschillende manieren ontstaan, zoals door een hoge werkdruk, onduidelijke verwachtingen, vervelende sfeer op kantoor of de druk om constant te presteren.

Wat ik je sowieso erg kan aanraden als je stress hebt op kantoor, is een goed gesprek met je leidinggevende. In principe is het zijn of haar verantwoordelijkheid dat jij goed je werk kunt doen. Als jij niet lekker in je vel zit is je leidinggevende daar ook niet gebaat bij. Dus is het een win-win voor beide kanten als jij weer stressvrij aan de slag kan.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een gesprek kan helpen. Je kunt dan met elkaar afstemmen wat je belangrijkste taken zijn, zodat je weet waar je op wordt afgerekend. Dit maakt het makkelijker om nee te zeggen tegen dingen die er niet toedoen. Ook kun je in de 40 uur die je hebt zorgen dat je werkt aan die belangrijkste taken, en de rest is bijzaak. Spoedig zal je merken dat 40 uur toch best veel is en dat je veel gedaan kunt krijgen. Maar daarvoor is het wel noodzakelijk om prioriteiten te hebben. Zonder prioriteiten wordt het lastig om rust te creëren.

Financiële stress

Door financiële stress kan het aanvoelen alsof je gevangen zit en geen kant op kan. Het is logisch dat als je schulden hebt dat dit niet prettig voelt. Financiële stress door geldproblemen is dan ook een grote oorzaak van stress onder de Nederlandse bevolking. Onder jongeren is financiële stress een probleem aan het worden, onderzoek toont aan dat 1 op de 3 jongeren schulden heeft. Studieschulden zijn vaak niet gering en kunnen veel druk op iemand leggen die net is afgestudeerd.

De beste tip om geldstress te voorkomen is om er alles aan te doen om geen schulden op te lopen. Probeer geen geld uit te geven wat je eigenlijk niet hebt of niet kan missen. Ben je net afgestudeerd en wil je een huis kopen? Misschien is het verstandiger om te wachten tot je een vast contract hebt of misschien willen je ouders garant staan.

Relatiestress

Er zijn genoeg mensen op deze wereld die een relatie hebben maar zich niet helemaal op hun gemak voelen bij hun partner. Onderling praten ze er niet over en dus stapelen de ergernissen zich op. Tot de bom een keer barst. Relatiestress kan overigens ook ontstaan door relaties met familieleden of collega’s. Misschien heb je wel een vervelende collega op werk, wat veel energie kost. Of misschien heb je een familielid waar het de laatste tijd erg mee botst. Negatieve mensen kunnen stress met zich mee brengen. Stress door relaties kan een hoge tol eisen, omdat relaties een zeer belangrijke rol in ieders leven spelen. We willen het liefst allemaal aardig gevonden worden. We willen geliefd zijn. En wrijvingen of botsingen met anderen tasten ons zelfbeeld aan.

Om relationele stress te voorkomen raad ik je aan om een open houding aan te nemen. Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Ga een gesprek aan met een luisterend oor. Over het algemeen luisteren mensen pas als ze hun eigen verhaal hebben verteld. Pas als zij overtuigt zijn dan jij hen begrijpt staan ze open voor jouw verhaal. Het heeft dus geen zin om tegen elkaar te gaan schreeuwen omdat je denkt dat de ander jou niet begrijpt. Probeer eerst de ander te begrijpen en vertel dan wat jij wilt vertellen. Dit kan soms erg moeilijk zijn. Maar alleen door zelf het goede voorbeeld te geven kun je een ander misschien ook veranderen. Als jij niet luistert, waarom zou de ander dat dan wel? Vertrouwen is de basis van elke gezonde relatie. Met communicatie en begrip kan je veel problemen oplossen en voorkomen.

Privéstress & interne stress

Los van werk en financiën is er een grote vergaarbak met alle privé stressoren. Dit kunnen van allerlei dingen zijn. Misschien maak je je druk omdat je belooft hebt om te helpen met de organisatie van een evenement. Of misschien heb je stress omdat je de ochtenden altijd als zo gehaast ervaart. Veelal worden privéstress en interne stress met elkaar in verband gezet. Interne stress is stress die je eigenlijk zelf creëert, door bijvoorbeeld onrealistische verwachtingen te stellen.

Interne stress kan voorkomen worden door reflectie en introspectie. Interne stress is de vorm van stress waarvan men zegt dat het tussen je oren zit.

Vraag je onrealistische dingen van jezelf? Is het nodig om vaker nee te zeggen? Ben je een perfectionist? Al deze dingen kunnen stress veroorzaken. Ga eens bij jezelf na waardoor jij stress krijgt. Zijn dat dingen die je zelf in de hand hebt? Je gedachten en handelen heb je zelf in de hand. Jij bent de baas. Als je het op die manier benadert is het een stuk makkelijker om in te zien wat je wel en wat je niet kunt veranderen. Gelukkig is er genoeg dat je wel kunt veranderen.

Uiteraard zijn er oorzaken van stress die je zelf niet kan beïnvloeden. Sommige nare gebeurtenissen kan je niet ontlopen. Wel kan je er voor kiezen hoe je omgaat met die gebeurtenissen. Misschien ga je bij de pakken neerzitten, of je gaat juist alles doen om er het beste van te maken.


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!
Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.“Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.