Waaarom hebben sommige mensen meer geluk? Dat is een illusie. Geluk hebben is een klein beetje toeval met héél veel voorbereiding.

Ook gelukkig zijn is nauwelijks toeval, maar echt een beslissing die je neemt. Als je denkt dat anderen meer geluk hebben, dan moet je twee dingen doen: verander je focus – en verbeter je zelfbeeld.

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Je bepaalt vooral zelf hoeveel geluk je toelaat in je leven.

Wat hebben zij – dat ik niet heb?

Een tijd geleden kreeg ik een vraag van een lezeres: “Waarom hebben sommige mensen altijd geluk? Ze schijnen zo gelukkig, of lijkt dat maar zo? Ligt dat aan henzelf, is dat voorbestemd – of komt het door mijn zelfbeeld? En hoe verander ik dat?” Een goede vraag met veel diepgang. Hier een aantal inzichten:

Geluk is voorbereiding, geen toeval.

“Zo! Zij hebben geluk gehad!” Wat voor de één toeval lijkt, is voor de ander het logische gevolg van een goede voorbereiding.

Is het toeval dat er mensen op de maan zijn geland – of een kwestie van voorbereiding? Is het toeval dat jij kunt fietsen – of een kwestie van oefening? Is het toeval dat ik aardig schrijf – of een kwestie van ervaring?

Sommige mensen kijken naar anderen en zeggen: “Dat was toeval. Ze waren op de juiste plaats, op het juiste moment. Ik helaas niet…”

Wat ze niet zien, is alle voorbereiding om het toeval een handje te helpen, alle inspanning om geluk naar zich toe te trekken, alle energie om op de juiste plaats te verschijnen…

Geluk is een beetje toeval met héél veel voorbereiding.

Gelukkig zijn is een beslissing.

Gelukkig zijn – en blijven is ook geen toeval. Het is een beslissing die je maakt – of die je niet maakt. Je hebt er geen bijzondere talenten voor nodig. Je hoeft niet eerst al je wensen in vervulling te zien gaan.

Als je denkt dat er iets ontbreekt om nu gelukkig te kunnen zijn, stel je je geluk alleen maar uit. Dat zou ik niemand adviseren.

Maak de beslissing nu gelukkig te zijn, ondanks wat er nog ontbreekt. Beslis gelukkig te zijn ook al ben je niet perfect, is je partner lui, heb je een baas die zeurt en zag je er tien jaar geleden beter uit.

Geluk is een beslissing, ik kan het niet vaak genoeg herhalen.

Het enige verschil tussen jou en mensen die gelukkig zijn, is dat zij die beslissing al hebben gemaakt…


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Als anderen meer geluk hebben, controleer dan je focus.

Misschien doen gelukkige mensen meer wat ze willen. Misschien waarderen ze meer wat ze hebben. Misschien richten ze hun aandacht meer op het positieve.

Dus misschien kun jij dat ook doen en voel je je daarna ook gelukkiger… Waar je je aandacht op richt, wordt sterker in je leven.

Dus richt je aandacht op wat je hebt en vergeet wat er ontbreekt. Richt je aandacht op de fijne mensen en vergeet de zeurders. Richt je aandacht op alle goede dingen en vergeet de vervelende ervaringen.

Daar los je misschien niet alles mee op, maar je komt er wel een heel eind mee!

Als anderen meer geluk hebben, verbeter dan je zelfbeeld.

Zoals je schrijfster van de vraag zich terecht afvroeg: “Hebben andere mensen meer geluk of ligt het aan mijn negatieve zelfbeeld?” Een goede vraag. Onderzoek het zelf: Hoe denk je over jezelf?

1. Vergelijk je jezelf met anderen en denk dat je dan tekort schiet? Als je je tekort voelt schieten, ligt dat niet aan jou, maar aan de vergelijking die je maakt. Vergelijken met anderen die in jouw ogen succesvoller zijn, is de snelste manier om je onzeker te voelen. Dus stop daarmee!

2. Ben je meer bezig met wat je niet goed doet, dan met wat je wèl goed doet?
Niemand doet alles perfect. Dus vergeef jezelf je fouten en waardeer je inspanningen. Er is soms ruimte voor verbetering, maar er is altijd ruimte voor waardering. Richt je aandacht op wat je goed doet en voel je beter over jezelf.

2. Vind je jezelf de moeite waard of heb je hoge verwachtingen van jezelf?
Moet je een Olympische medaille winnen voordat je tevreden bent over jezelf en je leven? Veel succes, maar dan maak je het jezelf wèl moeilijk. Het is slimmer om jezelf goed genoeg te vinden – ook zonder medaille. Hoge verwachtingen zorgen bijna altijd voor ontevredenheid.

Je manier van kijken bepaalt je geluk.

Je zelfbeeld bepaalt hoeveel geluk je toelaat in je leven. Want je laat alleen toe in je leven waar je denkt recht op te hebben. Dus een goede manier om meer geluk toe te laten, is jezelf de moeite waard te vinden.

Dat anderen méér geluk hebben dan wij, ach, ik geloof er niet meer in.

Vroeger wel: Toen voelde ik me slachtoffer en zag ik niet hoe ik iets kon veranderen. Anderen hadden altijd geluk en ik altijd pech.

Tegenwoordig neem ik de verantwoordelijkheid over mijn eigen leven. Ik weet dat geluk voor een groot gedeelte ‘maakbaar’ is. Daarmee is alles veranderd. Geluk en gelukkig zijn is geen toeval, maar een keuze!

Die keuze kun jij ook maken:


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt