Waaarom hebben sommige mensen meer geluk? Dat is een illusie. Geluk hebben is een klein beetje toeval met héél veel voorbereiding.

Ook gelukkig zijn is nauwelijks toeval, maar echt een beslissing die je neemt. Als je denkt dat anderen meer geluk hebben, verander dan je focus en je zelfbeeld.

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Je bepaalt vooral zelf hoeveel geluk je toelaat in je leven.

Wat hebben zij – dat ik niet heb?

Een tijd geleden kreeg ik een vraag van een lezeres: “Waarom hebben sommige mensen altijd geluk? Ze schijnen zo gelukkig, of lijkt dat maar zo? Ligt dat aan henzelf, is dat voorbestemd – of komt het door mijn zelfbeeld? En hoe verander ik dat?” Een goede vraag met veel diepgang. Hier een aantal inzichten:

Geluk is voorbereiding, geen toeval.

“Zo! Zij hebben geluk gehad!” Wat voor de één toeval lijkt, is voor de ander het logische gevolg van een goede voorbereiding.

Is het toeval dat er mensen op de maan zijn geland – of een kwestie van voorbereiding? Is het toeval dat jij kunt fietsen – of een kwestie van oefening? Is het toeval dat ik aardig schrijf – of een kwestie van ervaring?

Sommige mensen kijken naar anderen en zeggen: “Dat was toeval. Ze waren op de juiste plaats, op het juiste moment. Ik helaas niet…”

Wat ze niet zien, is alle voorbereiding om het toeval een handje te helpen, alle inspanning om geluk naar zich toe te trekken, alle energie om op de juiste plaats te verschijnen…

Geluk is een beetje toeval met héél veel voorbereiding.

Gelukkig zijn is een beslissing.

Gelukkig zijn – en blijven is ook geen toeval. Het is een beslissing die je maakt – of die je niet maakt. Je hebt er geen bijzondere talenten voor nodig. Je hoeft niet eerst al je wensen in vervulling te zien gaan.

Als je denkt dat er iets ontbreekt om nu gelukkig te kunnen zijn, stel je je geluk alleen maar uit. Dat zou ik niemand adviseren.

Maak de beslissing nu gelukkig te zijn, ondanks wat er nog ontbreekt. Beslis gelukkig te zijn ook al ben je niet perfect, is je partner lui, heb je een baas die zeurt en zag je er tien jaar geleden beter uit.

Geluk is een beslissing, ik kan het niet vaak genoeg herhalen.

Het enige verschil tussen jou en mensen die gelukkig zijn, is dat zij die beslissing al hebben gemaakt…

Geniet van je leven

De beste manier om je goed te voelen, is door het volgen van de Online Training Geluk - Genieten van het Leven. Gelukkig zijn is geen toeval, het is een beslissing. Ontdek wat jou ècht gelukkig maakt en geniet weer van elke dag. Voel je beter over jezelf en je leven!

Als anderen meer geluk hebben, controleer dan je focus.

Misschien doen gelukkige mensen meer wat ze willen. Misschien waarderen ze meer wat ze hebben. Misschien richten ze hun aandacht meer op het positieve.

Dus misschien kun jij dat ook doen en voel je je daarna ook gelukkiger… Waar je je aandacht op richt, wordt sterker in je leven.

Dus richt je aandacht op wat je hebt en vergeet wat er ontbreekt. Richt je aandacht op de fijne mensen en vergeet de zeurders. Richt je aandacht op alle goede dingen en vergeet de vervelende ervaringen.

Daar los je misschien niet alles mee op, maar je komt er wel een heel eind mee!

Als anderen meer geluk hebben, verbeter dan je zelfbeeld.

Zoals je schrijfster van de vraag zich terecht afvroeg: “Hebben andere mensen meer geluk of ligt het aan mijn negatieve zelfbeeld?” Een goede vraag. Onderzoek het zelf: Hoe denk je over jezelf?

1. Vergelijk je jezelf met anderen en denk dat je dan tekort schiet?
Als je je tekort voelt schieten, ligt dat niet aan jou, maar aan de vergelijking die je maakt. Vergelijken met anderen die in jouw ogen succesvoller zijn, is de snelste manier om je onzeker te voelen. Dus stop daarmee!

2. Ben je meer bezig met wat je niet goed doet, dan met wat je wèl goed doet?
Niemand doet alles perfect. Dus vergeef jezelf je fouten en waardeer je inspanningen. Er is soms ruimte voor verbetering, maar er is altijd ruimte voor waardering. Richt je aandacht op wat je goed doet en voel je beter over jezelf.

2. Vind je jezelf de moeite waard of heb je hoge verwachtingen van jezelf?
Moet je een Olympische medaille winnen voordat je tevreden bent over jezelf en je leven? Veel succes, maar dan maak je het jezelf wèl moeilijk. Het is slimmer om jezelf goed genoeg te vinden – ook zonder medaille. Hoge verwachtingen zorgen bijna altijd voor ontevredenheid.

Je manier van kijken bepaalt je geluk.

Je zelfbeeld bepaalt hoeveel geluk je toelaat in je leven. Want je laat alleen toe in je leven waar je denkt recht op te hebben. Dus een goede manier om meer geluk toe te laten, is jezelf de moeite waard te vinden.

Dat anderen méér geluk hebben dan wij, ach, ik geloof er niet meer in.

Vroeger wel: Toen voelde ik me slachtoffer en zag ik niet hoe ik iets kon veranderen. Anderen hadden altijd geluk en ik altijd pech.

Tegenwoordig neem ik de verantwoordelijkheid over mijn eigen leven. Ik weet dat geluk voor een groot gedeelte ‘maakbaar’ is. Daarmee is alles veranderd. Geluk en gelukkig zijn is geen toeval, maar een keuze!

Die keuze kun jij ook maken:


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

16 antwoorden
 1. Sander
  Sander zegt:

  Spot On Frank,
  Zo is het maar net.
  In de opvoeding worden mensen geleerd om niet op iemand neer te kijken.
  Dat is respectloos en wie zegt dat jij meer bent dan een ander. En wat krijg je dan?
  Mensen gaan als reactie “omhoog” kijken…. en vergelijk je jezelf met iemand die in jouw ogen succesvoller, gelukkiger, beter, etc is. Vergelijken met anderen is toch menselijk.

  Als je wat vaker “de ladder naar beneden” kijkt, kan je beter relativeren dat je eigenlijk best tevreden mag zijn. Er is bij iedereen wel iemand in de omgeving die het minder heeft.

  Aan de andere kant ben ik het wel met je eens dat het eigenlijk vanuit jezelf moet komen, en dat je het eigen succes niet moet laten afhangen van en ander.

  Keep-up-the-good-work

  Beantwoorden
 2. Sanne
  Sanne zegt:

  Wees tevreden, stel je open voor alles om je heen, mens, natuur en dier en geniet van wat je hebt en wees vooral ook dankbaar!

  Kijk niet achterom, richt je blik op de toekomst en geniet van familie, vrienden en collega’s.
  Stel jezelf niet op de eerste plaats en gun ieder zijn/haar geluk.

  Geniet van kleine dingen, kleine wondertjes,….een lach, een opgestoken hand, een lief gebaar van wie dan ook, geniet van zon, maan en sterren en begroet alles met een glimlach!

  Denk positief, vergeef en heb LIEF!!!

  De lijst kan nog veel langer, maar dit alles maakt dat ik me echt gelukkig voel!!!

  Beantwoorden
  • Ling
   Ling zegt:

   Maar soms komt pech op je af zonder dar je daar voor kiest,
   Dat iemand anders de dochter van mijn beste vriendin vermoorde, dat je vrienden zich bevonden in de mh17 dat je dochters diolima wordt afgenomen terwijl ze zo geploeterd had de laatste weken, dat je relatie op de proef gesteld wordt… Wat voor positiefs kan je daar uithalen, ik blijf altijd hoop en humor houden, maar iedere keer komt de pech van buiten af.

   Beantwoorden
 3. desiree
  desiree zegt:

  Gelukkig zijn is een keuze.
  Elke situatie of gebeurtenis heeft 2 kanten, de keuze is aan jou welke je kiest……
  Ik geloof ook dat heel veel mensen zich zo kunnen profileren dat hun de beste, gelukkigste, populairste etc. zijn. Als je echt zelf gelukkig bent dan “straal” je dat uit en dan zie je dat ook.
  En daar zijn geen woorden bij nodig.

  Beantwoorden
  • Jeanet
   Jeanet zegt:

   Gelukkig zijn is een keuze? Als het zo gemakkelijk was zouden er geen ongelukkige mensen meer op de wereld zijn.
   Als je je helemaal te pletter solliciteert en de ene opleiding na de andere volgt, maar niemand wil je hebben omdat je te oud (lees te duur) bent, is dat een keuze die jezelf maakt? Welke andere (positieve) kant heeft dit probleem? En kom niet aan dat ik dan meer tijd heb voor de dingen die ik leuk vind, want dat gaat dus niet met het beetje geld dat ik nog heb.
   Ik wil werken, een leuke baan! Ik doe er meer dan genoeg voor.

   Beantwoorden
 4. anna
  anna zegt:

  Ik begrijp je artikel, toch is het ook zo in het leven dat sommige mensen meer voor de kiezen krijgen dan andere mensen. als voorbeeld een vechtscheiding waarin de partner blijft stalken en blijft bedreigen. Waar de kinderen de dupe worden. Het is dan wel eens heel erg moeilijk om positief te blijven.

  Beantwoorden
  • desiree
   desiree zegt:

   Ik denk dat iedereen zijn portie wel krijgt in ’t leven. Je krijgt het niet kado.
   Het is de kunst om daar jouw positieve draai aan te geven.
   Soms zit het mee en soms niet. Hoort er allemaal bij.
   (Heb er zelf ervaring mee).

   Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ben het hier voor een deel echt niet mee eens, je hoeft niet altijd gelukkig te zijn. Het is soms normaal om ongelukkig te zijn, als je bijvoorbeeld een enorme tegenslag hebt is dit een normale reactie om het te verwerken. Verder kan ongelukkig zijn tot grootse dingen leiden; een leven dat beter bij je past, denk aan een baan en/of partner die veel beter bij je past, kortom: positieve verandering.

  Natuurlijk is het zo dat je kijk op een situatie heel bepalend is, maar het is soms onmogelijk om gelukkig te kunnen zijn in een situatie waarin je dat niet zou moeten zijn, in dit geval is de situatie veranderen en weten dat je je leven voor honderd procent zelf in de hand hebt, het beste voor zowel je geluk als je persoonlijke ontwikkeling. Ik denk dus dat het belangrijk is niet een product van je omstandigheden te zijn, maar dat de omstandigheden een product van jou zijn. Dit alles heeft natuurlijk ook met zelfvertrouwen (waar ik het mee eens ben) en geloven dat jij het beste van alles waard bent te maken.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Anoniem,

   Bedankt voor je aanvullingen.

   Nergens staat dat je altijd gelukkig moet zijn.

   Ik ben het helemaal met je eens dat ongelukkig zijn kan leiden tot grootste verandering in ons leven – en daarmee uiteindelijk tot meer geluk :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 6. daniel
  daniel zegt:

  hoe vaak heb ik dat al niet gelezen uit ervaring weet dat het toch anders is je hebt het of niet. wanneer je tegenslag hebt in je leven blijft die wat je ook doet.

  Beantwoorden
 7. Johan
  Johan zegt:

  Dit klopt maar dan op een andere manier, echt “geluk”, je kan wel zeggen het is de manier waarop je naar dingen kijkt, maar als een pesimist een dobbelsteen gooit en een optimist, dan is het altijd random, je instelling maakt bij dat soort dingen niet uit, die instelling maakt alleen uit in de voordelen die je ziet en de blijdschap die je krijgt ervan.
  En het is gewoon zo, je hebt mensen die raar genoeg gewoon altijd wel iets winnen. En de ander die wint nooit wat. Dit heeft niks te maken met hoe je er tegen aan kijkt. Dit is gewoon een factor die niet te voorspellen is.

  Dus hartstikke leuk dat als je goed tegen iets aankijkt, maar het enige geluk die je ervan krijgt is je eigen geluk(kigheid).

  Beantwoorden
 8. Joze
  Joze zegt:

  Geluk is je zwakke kanten sterker maken,je sterke benutten,wat je fout gedaan hebt in je leven kan je niet meer veranderen dat is spijt.ER KOMT ALTIJD WEL WEER EENS IETS GOEDS OP JE WEG.Je komt er wel sterker uit.Niet blijven hangen in iets daar heb je eigen maar mee.Wat los laten is moeilijk een relatie die kapot gaat. JE KAN BEDENKEN DAT ER WEER NIEUWE KANSEN KOMEN ,JE MOET DIT WEL OPZOEKEN .NIET TE VEEL JAMMEREN WEL VER WERKEN .

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.