Wil je geleefd worden – of wil je zelf bepalen hoe je leeft?

Dan moet je kiezen tussen een slachtofferrol of leiderschap in je leven. Een slachtoffer is iemand die geleefd wordt. Een leider is iemand die de verantwoordelijkheid neemt en zelf zijn of haar richting bepaalt. Waar kies jij voor? Waarom wil iemand slachtoffer zijn en wat is het voordeel van leiderschap?

Voor hem kun je ook haar lezen. Ik gebruik de mannelijk vorm puur voor het leesgemak. Ik heb het uiteraard niet over slachtoffers van lichamelijk letsel – en iedereen kan een leider zijn, dit heeft niets te maken met managementfunctie, maar alles met een mentale instelling.

Ik heb het over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven.

In mijn ervaring is dit de grootste sleutel tot een gelukkig en succesvol leven – niets is meer belangrijk dan dit.

De definitie van een slachtoffer.

Een slachtoffer is iemand die geleefd wordt. Er overkomen hem dingen die hij niet wilt. Het belangrijkste is dat het slachtoffer denkt er niets aan te kunnen doen. Niets! Dus moet iemand de schuld krijgen, nietwaar? Want als je zelf er niet om hebt gevraagd en je kunt het niet veranderen, hoe kun je dan je frustratie uiten? Door de schuld te geven aan een ander.

De definitie van een leider.

Een leider bepaalt zijn eigen leven. Natuurlijk gebeuren er soms onverwachte of onplezierige dingen, maar dat houdt hem niet tegen. Hij ziet in elke crisis een kans, voor elk probleem een oplossing. Daardoor is er weinig frustratie en hoeft niemand de schuld te krijgen. Want als je zelf verantwoordelijk bent voor je leven, bepaal je toch zelf wat je er mee doet?

Het probleem van het slachtoffer.

Het grootste probleem van slachtoffer zijn is dat er niets gebeurt. Het slachtoffer komt niet vooruit, want hij neemt geen verantwoordelijkheid. Daardoor moeten anderen het oplossen. Wat als dat niet gebeurt? Wat als niemand er iets aan doet? Dan blijf het slachtoffer zitten waar hij zit.

Het voordeel van de leider.

Als je leider bent over je leven neem je wél die verantwoordelijkheid. Initiatief en inspanning worden altijd beloond. Door jezelf in beweging te zetten verandert je situatie. Je hoeft op niemand meer te wachten, want het is immers jouw leven. Leiders begrijpen dat ze zelf moeten veranderen voordat er iets in hun leven verandert. Zo creëren ze hun eigen succes.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Zijn anderen verantwoordelijk?

Ja en nee. Anderen zijn verantwoordelijk voor hun daden, maar niet voor onze reactie daarop. Jij en ik bepalen zelf hoe we ons voelen. Als iemand ons vertelt dat we niet leuk zijn, bepalen wij hoe we daarop reageren. We kunnen balen of we kunnen onze schouders ophalen en zeggen: “Jammer dan, maar ik vind mezelf wel leuk!”

Anderen zijn niet verantwoordelijk voor jouw emoties. Noch ben jij verantwoordelijk voor hun emoties. De uitspraak: “Jij zorgt ervoor dat ik me slecht voel” klopt dus niet. Laat je niet manipuleren door die uitspraak, maar manipuleer er anderen ook niet mee. De uitspraak: “Jij doet iets en ik besluit zelf hoe ik me daar bij voel” is veel correcter.

Bekende uitspraken van het slachtoffer.

Schrap de volgende uitspraken uit je vocabulaire. Ze lossen niets – maar dan ook niets – op. Het zijn uitspraken die getuigen van een slachtofferrol. Ze gaan uit van problemen en beperkingen. Je bent beter af als je ze niet meer gebruikt.

– Ach ja, dat is nu eenmaal zo. Wat kun je eraan doen?
– Het is allemaal zijn schuld!
– Was het maar anders.
– Ik zou eigenlijk moeten…
– Als hij dat niet had gedaan, zou ik dit probleem niet hebben
– Ik wacht wel af wat er gebeurt.
– Waarom overkomt mij dit altijd?
– Het is niet mijn schuld.

Bekende uitspraken van een leider.

Met deze uitspraken neem je de verantwoordelijkheid terug. Ze gaan uit van eigen kracht, oplossingen en mogelijkheden. Zo houd je controle en zet je dingen in beweging:

– Ik kan altijd iets veranderen.
– Wat wil ik zelf en hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?
– Ik zorg vanaf nu dat het anders gaat lopen.
– Ik doe het gewoon.
– Wat gebeurd is, is gebeurd. Wat ga ik er nu aan doen?
– Ik wacht niet af, maar kom nu in beweging.
– Hoe kan ik dit oplossen?
– Het is mijn verantwoordelijkheid.

Het zogenaamde voordeel van slachtoffer zijn.

Zie je het verschil tussen slachtoffer en leider? Het slachtoffer klaagt, legt de schuld bij anderen en … komt niet in beweging! Dat is het verborgen voordeel van klagen: je hoeft niets meer aan de situatie te doen. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens situaties die ons overweldigen. Weten we even niet wat we moeten doen. Maar het slachtoffer laat het daarbij zitten.

Misschien wil hij helemaal niets veranderen. Misschien wil hij alleen maar aandacht van anderen. Als hij geen aandacht krijgt, creëert hij gewoon weer een nieuw drama waarin hij slachtoffer kan spelen. Die aandacht wordt natuurlijk wel duur betaald, want het slachtoffer is nooit tevreden.

Het werkelijke voordeel van leiderschap.

De leider klaagt niet, maar stel de juiste vragen en zoekt een oplossing. Dat is soms moeilijk, want je moet wel in beweging komen. Leiderschap kost inspanning en grote verantwoordelijkheid. Maar de beloning is immens: verandering en vooruitgang!

De leider betaalt met energie, actie en inspanning. Maar de beloning is het allemaal waard. Het is beter redenen te bedenken waarom iets kan, dan waarom iets niet lukt!

Dus neem de verantwoordelijkheid voor alles in je leven: voor je relaties, voor je innerlijke rust, voor je gedrag, voor je keuzes, voor alles!

De volgende online trainingen gaan je daarbij helpen:


Wil je meer succes?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

Ja, ik wil meer succes in mijn leven


Ken jij mensen die in een slachtofferrol zitten?
In hoeverre neem jij verantwoordelijkheid voor je leven?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt