Als je de situatie wilt veranderen…

Misschien heb je het idee dat je gevangen zit in een uitzichtloze situatie…

Je hebt stress. Voelt je machteloos. Overgeleverd aan wat er om je heen gebeurt.

We noemen dit ook wel “Calimero-neigingen”.

Je hebt dan het gevoel dat iedereen en alles tegen jou is, je er zelf niks aan kan veranderen en dat het niet eerlijk is.

Als je jezelf niet uit deze situatie kan halen leidt dit tot een verslechterde gemoedstoestand. Je wordt passief. Onderneemt geen actie meer. Dit kan zelfs leiden tot somberheid of depressie.

Natuurlijk overkomen jou dingen die je zelf niet gewild of veroorzaakt hebt. Je bent niet de schuldige en hebt geen aandeel in hetgeen jou is overkomen. Helaas komen we met vingerwijzen niet verder. Ondanks dat de situatie waarin jij je bevindt niet jouw schuld of verantwoordelijkheid is, kun je er mogelijk wel wat aan doen.

Invloed uitoefenen

Je kunt niet alles naar je hand zetten. Wat vaak wel kan is enige vorm van invloed uitoefenen op hoe de dingen verlopen.

Als eerste is het dan slim om je ‘gevechten’ te kiezen, zoals ze in het Engels zo mooi zeggen: “Pick your battles.” Als je elk gevecht aangaat zul je onherroepelijk verliezen.

Kies dus zorgvuldig waar jij je aandacht, tijd en energie aan besteedt. Klagen of boos worden lucht misschien even op, maar op termijn is het geen oplossing. Je blijft waardevolle aandacht, tijd en energie ‘weglekken’ aan het probleem.

Vaak zijn we als mens bezig met dingen waar we helemaal geen invloed op kunnen uitoefenen. Dat kost enorm veel energie. Steek die kostbare energie liever in zaken waar je wél invloed op kunt uitoefenen.

“Als ik de situatie wil verbeteren, moet ik mijn energie steken in het enige waar ik greep op heb: mezelf.” – Stephen Covey

 

Energievreters verslaan

Denk even aan een probleem waar je al enige tijd mee worstelt.

Kun je op dit probleem invloed uitoefenen?
Zo niet, wat kost het ‘vechten’ tegen dit probleem?
Wat kost het je als je niet vecht tegen dingen waar je wel invloed op hebt?
Wat kun je beïnvloeden? Hoe kun je toch enige invloed uitoefenen?

Een schema dat hierbij mogelijk kan helpen is het volgende:

 Geen invloedInvloed
Geen actieLoslatenOpgeven
ActieVechtenEffectief zijn

Als je wel invloed kunt uitoefenen op iets, maar je kiest voor opgeven, dan kost dat je veel energie. Net als vechten tegen dingen waar je geen invloed op hebt.

Wees dus spaarzaam met waar je jouw tijd en energie aan besteed.

Pick your battles.


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Relativeren, 3 redenen waarom het zo handig is.

Overspannen symptomen, inclusief oplossingen!

Leven zonder stress is mogelijk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>