Er zijn twee fases van persoonlijke ontwikkeling. In de eerste fase ben je bezig je doelen te bereiken en werk je hard om jezelf te ontwikkelen. In de tweede fase ben je bezig jezelf te zijn – en leer je los te laten wat niet meer bij je past. In welke fase zit jij?

Doelen of genieten?

In de eerste fase van persoonlijke ontwikkeling werk je hard aan je doelen. Je probeert vooruit te komen, neemt actie en doet je best. In deze fase probeer je jezelf te motiveren en ben je vooral bezig met doen.

In de tweede fase van persoonlijke ontwikkeling ben je meer bezig met het zijn. Je doelen worden minder belangrijk omdat je ook wilt genieten van het moment. Uiteraard wil je nog steeds dingen bereiken, maar je hecht er minder waarde aan.

Controle of loslaten?

In de eerste fase van persoonlijke ontwikkeling wil je meer controle. Je wilt invloed, niet alleen op jezelf maar ook op de buitenwereld. Je probeert onzekerheden uit te sluiten en tegenslagen te voorkomen.

In de tweede fase van persoonlijke ontwikkeling besef je dat totale controle niet bestaat. Je beseft ook dat de behoefte aan controle veel stress en spanning met zich meebrengt. Je besluit meer los te laten en te accepteren. Je vertrouwt meer op jezelf. Dat geeft rust en ontspanning.

Ik of wij?

In de eerste fase van persoonlijke ontwikkeling ben je vooral bezig met jezelf. Je wilt meer, je wilt beter zijn, je wilt groeien. Er is nog zoveel te doen! Je hoopt dat je krijgt wat je wilt. Hoewel daar niets mis mee is, ga je voornamelijk uit van jezelf.

In de tweede fase van persoonlijke ontwikkeling verruim je je blik. Je ziet de wereld niet als ‘ik versus de rest’, maar meer als ‘we zitten allemaal in hetzelfde schuitje’. Je richt je aandacht meer op anderen en maakt meer verbinding met je buitenwereld. Goede relaties worden belangrijker.

Krijgen of delen?

In de eerste fase van persoonlijke ontwikkeling hoop je vooral op meer krijgen: meer geluk, meer succes, meer van alles wat je belangrijk vindt. Je richt je aandacht op wat er ontbreekt in je leven. Als je krijgt wat je wilt, dan ga je verder met het volgende doel.

In de tweede fase van persoonlijke ontwikkeling besef je dat je genoeg hebt. Natuurlijk kan het altijd meer en beter, maar je bent vooral tevreden met wat je al hebt. Het gevoel van chronisch gebrek wordt minder. Je verlegt je aandacht naar delen: delen van je tijd, van je energie en van je talenten.

Opbouwen of afbouwen?

In de eerste face van persoonlijke ontwikkeling ben je bezig met opbouwen: je carrière, je gezinsleven, je materiële bezittingen. Het toverwoord is ontwikkeling. Je zit nog niet op het niveau dat je van jezelf verwacht en werkt dus hard om dit te bereiken.

In de tweede fase van persoonlijke ontwikkeling ben je meer aan het afbouwen. Je laat de niet-essentiële zaken in je leven los. Minder overbodige spullen, minder informatie, minder oppervlakkige kennissen. Je weet beter te beoordelen wat echt belangrijk is. Dat geldt ook voor jezelf: je begint met ‘zelf-ont-wikkeling’: het weghalen van de overbodige lagen zodat je uitkomt bij wie je werkelijk bent.

Succes of geluk?

In de eerste fase van persoonlijke ontwikkeling ben je bezig met succes. Je bent bereid veel op te offeren om je doelen te bereiken. Status, bezit, reputatie of je CV zijn belangrijk. Je wilt vooruit in het leven. Je bent vooral bezig met de toekomst. Je maakt plannen en bereid je voor.

In de tweede fase van persoonlijke ontwikkeling ben je meer bezig met je gevoel en geluk. Je beseft dat doelen op zich niet gelukkig maken. Je realiseert je dat je minder wilt opofferen om succesvol te zijn. Het gaat meer om hoe je je voelt, dan wat je doet. Je bent meer bezig met dit moment, je plant minder en geniet meer.

Extern of intern?

In de eerste fase van persoonlijke ontwikkeling richt je aandacht zich op je omgeving (extern). Wat doen anderen en hoe kan ik dat ook bereiken? Je vergelijkt jezelf met je vrienden, familie of collega’s en probeert niet als laatste te eindigen.

In de tweede fase van persoonlijke ontwikkeling laat je die vergelijking los. Je beseft dat er geen vergelijking is, want iedereen is uniek. Dus richt je je aandacht naar binnen (intern) en ga je op zoek naar jezelf.

Wat moet zijn of wat is?

In de eerste fase van persoonlijke ontwikkeling ben je bezig met je ideaalbeeld: hoe de wereld volgens jou moet zijn. Je doet je best dingen te veranderen. Je werkt hard om je droom werkelijkheid te maken. En uiteraard wil je ook jezelf verbeteren of veranderen.

In de tweede fase van persoonlijke ontwikkeling realiseer je dat je ideaalbeeld niet bestaat. De wereld is zoals hij is, mensen zijn wie ze zijn. Je leert om te gaan met de werkelijkheid en de realiteit te accepteren. De wereld en andere mensen zijn prima, je hebt niet de behoefte ze te veranderen. Ook leer je in deze fase je slechte eigenschappen te accepteren.

Goed of slecht?

De vraag is: welke fase is beter? Het antwoord is: geen van beide. Er is geen oordeel. Sommige mensen zijn bezig met de eerste fase, anderen met de tweede fase. Soms ga je van één naar twee en weer terug. Wat is beter: ontwikkelen of loslaten? Het antwoord kun je alleen zelf geven en zal afhangen van de fase waar jij op dit moment in zit. Wil je verder groeien?

Online Training in Geluk en Succes
Wil je meer geluk en succes in je leven?
Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou! Als je meer zelfvertrouwen, meer positiviteit, meer geluk en meer succes wilt in je leven, dan vind je in de webshop de online trainingen en e-boeken die je daarbij gaan helpen:
Ontdek de trainingen in geluk en succes
Meer dan 15.000 cursisten hebben een online training bij Newstart.nl gevolgd. Alle trainingen gaan uit van hetzelfde einddoel: Voel je goed over jezelf en je leven!

En jij – in welke fase zit jij?
Wat zou je willen veranderen?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

9 antwoorden
 1. Francien
  Francien zegt:

  Hoi Frank.

  Al lezende dacht ik kan je ook switchen of op de grens zitten.
  Maar dat beschrijf je later, dat je heen en weer kunt gaan.
  En heel goed wat je zegt: Er is geen fout of goed, er is geen oordeel.

  Maar mijn ervaring is dat je dan wel heen en weer kunt gaan, maar steeds meer in de 2e fase komt. Want de 1e fase kan op een bepaalde manier best vermoeiend zijn. Maar dat is dan mijn ervaring.

  En weer super-bedankt. Deze artikelen of je korte uitspraken op facebook werken altijd maar weer veel goeds uit. Al is het soms maar om even herinnerd te worden. Maar ook vaak genoeg zijn het eye-openers.

  Groeten Francien.

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Beste Francien,

  Ja, de eerste fase kan soms vermoeiend zijn. Dat betekent misschien dat je toe bent aan de tweede fase…
  Het is eigenlijk een soort menu: kies wat je het beste bevalt.
  Bedankt en aan de andere kant: graag gedaan :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 3. Adela
  Adela zegt:

  Hey Frank,wat een geweldige artikel!
  Na dit gelezen te hebben, voel ik dat ik in de overgang van fase 1 naar fase 2 ben aan het gaan.
  Ik vond mijn doelen bereiken, succes hebben, dit en dat doen veel belangrijker dan goede relaties hebben met mensen en met mezelf.
  Ik voel nu meer de drang om los te laten, want over alles controle hebben en mezelf niet accepteren, voelt zo vermoeiend aan!

  Het is een verandering, het voelt een beetje raar aan om de controle en de hoge verwachtingen los te laten…maar ik weet dat ik dat moet doen, om gelukkiger te zijn.

  Groetjes,x

  Beantwoorden
 4. Sylvia
  Sylvia zegt:

  Dag Frank,
  Wederom een zeer verhelderend stukje! Ik ben het afgelopen jaar in een burn-out beland en heb dit waarschijnlijk nodig gehad om naar de 2e fase te gaan. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat fase 1 erg vermoeiend is.
  Het is soms nog best eng om naar de andere fase te gaan, maar je krijgt er zoveel voor terug! Het voelt als thuiskomen, echt bevrijdend.
  Dank voor het delen van dit inzicht.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Sylvia,

   Fijn dat te horen en graag gedaan :)

   Dat is ook een mooi inzicht: soms moeten we eerst inzien dat iets niet werkt, voordat we kunnen kiezen voor een andere weg die wel voor ons werkt. Vaak lijken tegenslagen op het eerste gezicht ons niets goed te brengen, maar achteraf ontdekken we dat we ze misschien juist nodig hadden om verder te groeien. Zo is ook een burn-out een kans om onszelf beter te leren kennen en achter te laten wat ons geen energie meer geeft. Fijn voor je dat je die stap voor jezelf hebt gemaakt!

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 5. Woebe
  Woebe zegt:

  Hallo Frank,

  Ik word telkens weer verbaasd hoe goed jouw artikelen zijn. Zelf als ik de artikelen bewaar en later nog eens terug lees. Dit is een van die artikelen en ik merk dat ik mij op dit moment in fase twee bevindt. Maar ik ben jong en ik wil nog verder groeien. Vanwege het succes van de vorige cursus die ik bij jou heb gevolgd ben ik benieuwd naar welke online cursus ik zou kunnen volgen om verder te groeien?

  Ik hoor graag van je.

  Beantwoorden
  • Frank De Moei
   Frank De Moei zegt:

   Beste Woebe,

   Dank je wel – het is fijn om dat te horen :)

   Dat is ook mijn ervaring: als je iets voor een tweede keer leest of hoort, dan komen weer andere dingen naar boven als tijdens de eerste keer.

   Er is niets mis mee om terug te gaan naar fase 1 als je meer bezig wilt zijn met je persoonlijk doelen. In werkelijkheid ga je nooit terug, want alle ervaring neem je met je mee. Bovendien kun je bijvoorbeeld in je werk je concentreren op fase 1 en in je relaties in fase 2. Kortom, alles is mogelijk en alles is goed :)

   Voor wat betreft de volgende stap: in de webshop vind je alle cursussen – de titels geven het onderwerp weer. Kies wat je het meeste aanspreek, dat is altijd het beste. Elke cursus helpt je verder, dus je kunt geen verkeerde keuze maken :)

   Neem gerust contact op als je er niet uitkomt, ok?

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.