Omgaan met complimenten – 3 tips

Complimenten geven en ontvangen is niet altijd makkelijk. Op de een of andere manier denken we dat te veel lof leidt tot arrogantie. Velen van ons hebben moeite om een compliment te ontvangen. Ook hebben we moeite anderen te complimenteren, omdat we onszelf óók niet vaak complimenteren. Waarom zijn complimenten toch zo moeilijk?

Ik voel me er ongemakkelijk bij.

Eén van mijn cursisten schreef het volgende: “Ik heb een hele positieve evaluatie gekregen op m’n werk. Mijn baas zei letterlijk dat hij héél tevreden met me was. Hij gaf toe dat het voor hem ook moeilijk was om dit te zeggen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: Dit zou een boost voor mijn zelfvertrouwen moeten zijn, maar ik voel me er enorm ongemakkelijk bij. Hoe komt dat?” Een goede vraag!

Verdien ik het wel?

Je zou denken dat het heerlijk is een compliment te ontvangen, nietwaar? Wat is fijner dan te horen dat je baas tevreden over je is, je partner trots op je is, je vrienden blij met je zijn? Waarom voelt het dan niet zo? Dat komt hierdoor: Als je zelf vindt dat je geen compliment verdient, heb je automatisch moeite om complimenten van anderen te ontvangen. Als je vindt dat je wél de moeite waard bent, dan is het geen enkel probleem…

Andere mensen kunnen ons niet geven wat we in onszelf missen. Dus als we vinden dat we iets niet waard zijn, dan kan een ander ons dat gevoel ook niet geven. Al zou ik je drieduizend complimenten geven, dan nog vind je dat je niets bijzonders hebt gedaan. Waarschijnlijk begin je bij het tweede compliment je al ongemakkelijk te voelen!

Oefening in zelfwaardering.

Maar ben je wél trots op je prestaties, ben je wel blij met jezelf, dan vind je mijn complimenten prima. En tegelijkertijd heb je het niet nodig, want je voelt je al goed zonder een compliment. Dus een ander kan je niet geven wat je in jezelf mist (een gevoel van blijdschap, trots of waardering voor wie je bent of wat je doet.) Maar als je dit wel hebt, dan hoeft een ander je dat ook niet te geven. Dan voel je je ook goed zonder die waardering.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Dus begin ermee jezelf te complimenteren. Is het niet fijn om blij te zijn met wat je doet?Is het niet mooi om trots te zijn op je eigen prestaties? Als dat nog ongemakkelijk voelt, dan is dit omdat je er nog niet mee oefent. Alles wat je oefent, gaat na verloop van tijd vanzelf. Dus geef jezelf regelmatig een compliment. Het hoeft niet eens iets bijzonders te zijn. Het gaat niet om de prestatie, het gaan om zelfwaardering.

Hoe ga je nu om met een compliment van een ander? Hier zijn drie tips die je gaan helpen:

Tip 1: Erken het compliment.

Veel mensen zeggen: “Ach, dat is niets bijzonders. Iedereen kan dit doen.” Daarmee bagatelliseren ze het compliment. Ze maken het minder dat het is. Ze zeggen eigenlijk: “Je zit ernaast. Je had dat niet hoeven zeggen, want het is toch niet waar.”

Niet echt een fijn signaal naar de ander toe! Dus erken het compliment. Erken het vooral voor jezelf. Sta even stil bij wat je hebt gedaan. Wees even blij. Wees even trots. Ga het compliment niet negeren of relativeren. Erken het gewoon voor wat het is: Een erkenning voor je inspanning en een cadeau van een ander.

Tip 2: Bedank de gever.

Als iemand de moeite neemt je te complimenteren, is dat een bedankje waard. Hij of zijn had het ook niet kunnen zeggen. Dus beantwoord een compliment bijvoorbeeld met: “Dank je, dat is fijn te horen.” Niets meer, niets minder. Je hoeft niet te zeggen: “Dank je. Weet je dat ik nog véél meer goede dingen heb gedaan? Ik zal ze even opnoemen…”

Tip 3: Geef het terug.

Aangezien een compliment een cadeau is, ontvang je iets, nietwaar? Zorg dat geven en nemen in balans is. Mensen die altijd geven, maar niet nemen – of mensen die altijd nemen, maar niets geven – hebben geen gezonde relaties. Gezonde relaties zijn altijd in balans. Dus geef ook een compliment terug. Hoe beter je anderen complimenten kunt geven, hoe beter je het ook jezelf leert te geven.

Een betere wereld?

Dat compliment teruggeven, hoeft niet direct. Je kunt er ook mee wachten. Als iemand je een compliment geeft en je zegt: “Nou bedankt. Nu moet ik ook direct een compliment voor jou verzinnen, maar er schiet me helemaal niets te binnen”, dan wordt het een stuntelig gesprek. Denk eens na waarover je de ander een compliment kan geven. Er is altijd wel iets…

Ik ben geen idealist, maar als iedereen wat meer complimenten zou geven, dan zou de wereld er een stuk prettiger uitzien. (Ik bedoel natuurlijk niet: “Aan de dictator van Noord-Korea: Ik bewonder de efficiënte manier waarop u andere mensen onderdrukt.“) Ik bedoel gewoon de normale complimenten voor dagelijkse dingen. Er zijn er genoeg, als we ze alleen maar willen zien.

Geef de ander het cadeau van je aandacht, dat is het grootste compliment dat je ooit iemand kunt geven. Wat is mooier dan iemand vragen wat hij/zij denkt en aandachtig te luisteren naar het antwoord? Nogmaals: een ander kan je niet geven wat er in jezelf ontbreekt. Dus begin jezelf een compliment te geven, dat is de beste basis voor een blijvend zelfvertrouwen. De volgende e-cursus gaat je hierbij helpen:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Dominique schreef:

    Nu weet ik eindelijk wat er fout loopt met mijn doelen voor succes…!!!!

  • Rianne Maas schreef:

    Complimenten ontvangen is op zich niet erg. Maar iemand kan mij een compliment geven, maar achteraf gezien is die compliment niet gemeend. Ik heb weleens meegemaakt dat ik van iemand dusdanige complimenten kreeg, alsof ik onvervangbaar was. Maar later bleek dat ze mij toch maar een last vond en geen gebruik meer wilt maken van mijn diensten. Dat heeft geweldig veel pijn gedaan. En hierdoor heb ik nu helemaal geen vertrouwen meer in complimenten van een ander.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >