kun-jij-ontspannen

Is het werkelijk zo moeilijk?

Het klinkt zo simpel; ontspannen. Maar niet voor iedereen is het zo vanzelfsprekend. Heb jij moeite met ontspannen?

Het lijkt zo simpel. Het klinkt zo simpel. Toch kan ontspannen moeilijk zijn. Sommige mensen zijn erg betrokken bij hun werk. Ze nemen (soms letterlijk) hun werk mee naar huis. Het kan dan moeilijk worden om de dingen los te laten en heel wat anders te doen. Toch is het noodzakelijk om een goede balans te vinden in je leven. Ontspanning zou onderdeel van je leven moeten uitmaken.

Zoals je al eerder op dit blog hebt kunnen lezen leidt overmatige druk tot overspannenheid of een burn-out. Niemand kan 24/7 ‘aan’ staan. We hebben allemaal rust en herstel nodig. We moeten opladen en hernieuwen. We verbruiken energie en hebben nieuwe energie nodig.

Er zijn verschillende soorten mensen die niet kunnen ontspannen. Zoals workaholics, maar ook bezige bijtjes die altijd in de weer moeten zijn om zich nuttig te voelen. Het geeft niet als je graag ergens mee bezig bent. Het moet alleen niet zo zijn dat je meer energie in iets steekt dan dat je er voor terug krijgt. Dan raak je uit balans.

Het lichaam en de geest hebben balans nodig. Er wordt weleens gezegd “voor alles is een tijd”. En zo is het!

Ontspanning en spanning

Het tegenovergestelde van ontspanning? Spanning uiteraard. En spanning leid tot stress, tot fysieke klachten en psychologische problemen. Men heeft een goede balans nodig tussen spanning en ontspanning.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Sommige mensen merken het snel aan anderen wanneer zij gespannen zijn. Ze zien het aan de lichaamshouding. De kaken zitten stijf op elkaar. De schouders staan omhoog. De ademhaling is snel en slordig. Als het lichaam gespannen is, is de geest dat vaak ook. En vice versa.

Een eenvoudige manier om te ontspannen is dus je lichaam ontspannen. Als je lichaam ontspannen is wordt je dat vanzelf ook in je hoofd.

Het is voor velen, mij inclusief, lastiger om in het hoofd rustig te worden dan het lichaam tot rust te brengen. Dit is één van de redenen waarom ademhalingsoefeningen zo goed werken als ontspanningsoefening. Als je ademhaling rustig, beheert en kalm is wordt je zelf ook rustig, kalm en beheerst.

Het belang van ontspanning

Niet kunnen ontspannen is erg vervelend. Ontspanning is cruciaal voor een gebalanceerd en evenwichtig leven. Je kunt niet in een constante modus van vechten of vluchten leven. Helaas is onze samenleving zo ingericht dat het vaak moeilijk wordt gemaakt om te ontspannen.

We werken minimaal 8 uur per dag. Hierbij is efficiëntie vaak belangrijker dan effectiviteit. Vind je dat niet raar? Is wat je doet niet duizendmaal belangrijker dan hoe snel je iets doet? Toch worden we in het bedrijfsleven vaak afgerekend op kwantiteit. Je kunt beter 10 dingen half doen dan een paar dingen goed. Althans, zo lijkt het soms. Iemand die in 20 uur kan voltooien waar iemand anders 40 uur voor nodig heeft, verdient complimenten en lof. Maar iemand die later begint met werken dan de rest en eerder weg is, diegene wordt geminacht. Hij of zij heeft geen hart voor de zaak, wordt gezegd. Persoonlijke offer zijn belangrijker dan persoonlijke effectiviteit. Wat zonde is.

Mijn punt van dit verhaal is dat het – zeker vandaag de dag – noodzaak is om te zorgen voor ontspanning. Je baas of de rest van de wereld gaat hier niet voor zorgen. Het is aan jou om te zorgen voor een gezonde balans in je leven. Het is raar dat alle kenniswerkers ter wereld ieder 8 uur nodig hebben om hun werk te voltooien. Dit is dan ook een grove fout. Niemand is na 6 uur werken nog zo productief en effectief als na 2 uur werken. Er zit ergens een soort ‘break even point’, waarna het verstandiger is om te stoppen met werken en even op te laden. Daarna kun je weer met frisse moed aan de slag. Je bent weer verkwikt en opgeladen. Zo heeft overwerken, als kenniswerker, vaak weinig zin. Is het niet slimmer om op tijd naar huis te gaan en weer op te laden? In plaats van je lichaam en geest te plunderen? Als je niet ontspant, kun je ook niet herladen.

Ontspannen leven met deze 7 tips

Niet kunnen ontspannen is vanaf nu verleden tijd. Met deze handige tips kun je leren om een gezonder, ontspannen leven te leiden. Zelfs als je hoofd nu nog vol zit met zorgen, werkstress en verplichtingen.

Leer de knop om te zetten

Er zijn duidelijke grenzen nodig om te kunnen ontspannen. Zodra je het kantoor verlaat en op weg gaat naar huis moet je eigenlijk al langzaamaan om schakelen. Het is prima om ‘s avonds je werkdag te bespreken met je partner, maar het heeft geen zin om je druk te maken om dingen die op werk zijn gebeurd. Bovendien, op dat moment kun je er toch niks aan doen.

Mensen die effectief ‘de knop kunnen omzetten’ lijken misschien naïef of niet gepassioneerd in wat ze doen. Het tegendeel is waar. Deze mensen weten dat een gezonde balans noodzakelijk is. Immers, alleen dan kunnen ze de volgende dag weer presteren op werk.

Werk is slechts werk

Als je niet kunt ontspannen is de kans groot dat er allerlei gedachten door je hoofd spoken. Misschien zit je met werk-gerelateerde problemen in de maag. Houd in je achterhoofd dat werk slechts werk is. Hoe gaaf je je baan ook vind, het is slechts een middel om geld mee te verdienen. Er is geen enkele reden om je baan op de eerste plek te zetten. Zorg liever dat je goed voor jezelf zorgt, dat jij je eigen nummer één bent.

Zoek zingeving in andere dingen

Mensen die hun hele leven lang hard hebben gewerkt en opeens met pensioen gaan weten zich soms geen raad. Ze voelen een leegte. Ze hebben niks om handen. Ze móeten iets doen. Ook voor niet gepensioneerden luid het advies; zoek zingeving in andere, niet-werk gerelateerde activiteiten. Iedereen heeft interesses en passies. Zoek naar de activiteiten die jou voldoening kunnen geven. Het hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn. Persoonlijk vind ik het erg waardevol om een goed gesprek met iemand te hebben. Afspreken met een oude bekende is voor mij daarom een zinvolle invulling van mijn tijd.

Sta stil, doe dingen bewust

We willen steeds meer. Meer spullen, meer bezit. Meer doen in minder tijd. We jagen onszelf door het leven heen. We werken naar de eindstreep toe, maar wat dan? Het is tijd om bewust dingen te doen. Kies je activiteiten met zorg, doe wat je leuk vind en waar jij of anderen beter van worden. Sta eens stil bij waar je mee bezig bent. Als je afspreekt met vrienden, ben je er dan echt bij met je hoofd? Geniet van het gezelschap en waardeer wat je hebt.

Neem de tijd

Doe rustig aan. Neem de tijd. Haast je niet van het ene naar het andere. Wat is het nut daarvan als je niet kunt genieten? Sta stil bij wat je doet. Kijk om je heen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je?

Koester de kleine dingen

Geluk zit hem niet in de grote dingen. Als je constant dingen nodig hebt om na te streven, ben je dan wel echt gelukkig? Die nieuwe auto, een groter huis, promotie. Zijn dat nou echt de dingen waarvan je geniet? Zodra je een nieuwe auto hebt is er al weer een betere, snellere, luxere, ruimere auto op de markt. En dan?

Waardeer en koester de kleine dingen in het leven. Een goede herinnering is duizendmaal meer waard dan gezwoeg en geploeter voor een promotie. Pas wanneer je door hebt hoe mooi de wereld is kun je werkelijk genieten. Dan zal je zien hoe schitterend zelfs de meest kleine gebeurtenissen kunnen zijn.

Ga naar buiten

Er is bijna geen betere manier om te ontspannen dan de natuur. Wie heeft er niet hele zomers aan het strand gelegen? Wie heeft er nou geen verkwikkende boswandeling gemaakt? De frisse buitenlucht alleen al is voldoende om tot rust te komen. Ontspannen kan bijvoorbeeld door een wandeling te maken met iemand waar je van houdt. Of lekker met z’n allen naar het strand gaan. Of ergens een kleed neerleggen en met de groep gaan picknicken.


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!
Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.“Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.