Mislukken is niet erg

Als je fouten mag maken, dan ben je vrij. Zie een fout als een noodzakelijke stap op weg naar uiteindelijk succes. Hoe kun je mislukken als je doet wat je wilt? Zolang je de weg van je hart volgt, ben je succesvol. We leren meestal meer van fouten dan van successen. Dus leer van je fouten en je bereikt automatisch je doel!

Is een fout automatisch een mislukking?

Bijna iedereen is bang te mislukken. We haten fouten. We willen niet falen. We zijn bang. Maar waarom precies? Wat betekent falen of mislukken precies? Het betekent dat wij tekortschieten. Het betekent dat wij het niet goed doen. Het betekent dat wij niet goed genoeg zijn. Logisch dat we niet houden van fouten maken!

Maar klopt die zienswijze wel? Betekent een fout automatisch een mislukking? Betekent het wel dat wij tekortschieten? Nee, natuurlijk niet. Zolang we dat geloven, beperken we onszelf. Dat ligt niet aan onszelf, dat ligt aan onze manier van kijken naar fouten. Dus laten we daar iets aan doen:

Een fout is een kans te leren.

Hier is een alternatief: Zie een fout als een resultaat. Zie het als een noodzakelijke stap op weg naar persoonlijk succes. Een fout is niets meer dan een ervaring waar je van kan leren. Als je blijft leren en niet opgeeft, bereik je uiteindelijk succes. Een fout is dus niet hetzelfde als falen of mislukken.

Alles wat je in je leven hebt bereikt, heb je bereikt ondanks – of dankzij – fouten maken. Zonder fouten maken is succes onmogelijk. De enige manier om geen fouten te maken is door niets te doen. Een fout is dus alleen een probleem als je het ziet als een eindoordeel. Een fout is nooit een probleem als je het ziet als een leermoment.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bouw een testfase in.

Hier is mijn suggestie: Als je iets wilt bereiken, bouw dan een testfase in. Geef jezelf bijvoorbeeld een halfjaar om te leren. Zie elk resultaat in dat halfjaar als een leerervaring. Het gaat het dus niet om dingen foutloos te doen. Het gaat erom zo veel mogelijk ervaring op te doen. Wees blij met elke ervaring:

1. Een succesvol resultaat vertelt je wat je al goed doet.
2. Een niet-succesvol resultaat vertelt je wat je nog kunt verbeteren.

Kun je inzien dat beide even belangrijk zijn. Kun je zien dat beide je helpen? Kun je zien dat beide nodig zijn om uiteindelijk succes te bereiken?

Verander je woordgebruik.

Wat klinkt beter?

1. Falen of ervaring opdoen?
2. Mislukken of leren?
3. Een fout of een nog-niet-succesvol resultaat?

Het verschil tussen het eerste en het tweede is puur je zienswijze. En die zienswijze bepaalt alles. Het bepaalt hoe je je voelt. Het bepaalt of je inbeweging komt. Het bepaalt hoe je je inspanningen waardeert. Ik houd niet bepaald van fouten, falen of mislukken. Maar ik vind het fantastisch om te leren en ervaring op te doen. Want ik weet dat ik zo mijn doelen bereik!

Mijn grootste successen waren fouten.

Je kunt succesvol zijn in een baan die je niet leuk vindt. Je kunt (voor de buitenwereld) succesvol zijn in een relatie die niet bij je past. Ook al ben je hier succesvol in, het leidt tot niets. Begrijp je dat dit eigenlijk de definitie is van falen? Succesvol zijn in wat je niet wilt, is de echte mislukking. Fouten maken op weg naar wat je wel wilt, is altijd succesvoller!

Wat je keuze ook is, doen wat je wilt is altijd succesvoller. Of je nu fouten maakt of niet. Beter fouten maken in wat je echt wilt, dan succesvol zijn in wat je niet echt wilt. Mijn grootste successen waren fouten op het pad dat bij me paste. Ze leerden me wat ik anders kon doen. En ze leerden me zo succes te bereiken.

Mijn grootste mislukkingen waren successen.

Mijn grootste mislukkingen waren successen in het pad dat niet bij me paste. Ze leerden me een ander pad te kiezen. Ze leerden met uiterlijk succes te vervangen voor persoonlijk en innerlijk succes. Het pad zelf is dus het belangrijkste. Dat je zowel fouten maakt als succes bereikt, wel dat is bijna onvermijdelijk…

Vrij zijn om fouten te maken.

Zoals gezegd verbinden we fouten maken aan onze identiteit. We vinden dat een negatief resultaat betekent dat wij tekortschieten. Zolang je je prestaties koppelt aan je eigenwaarde, ben je een slaaf van je prestaties. Zolang je de mening van anderen koppelt aan je eigenwaarde, ben je een slaaf van de mening van anderen. Ga uit van wat je zelf wilt en je bent vrij…

Neem de controle terug. Je màg fouten maken. Of je nu een fout maakt of niet, het zegt niets over je waarde als mens. Je recht om te bestaan is al bepaald – want anders zou je niet bestaan. Het leven is eigenlijk één grote testfase, één groot experiment. Dus ga je gang, maak veel fouten en geniet van elke ervaring!

Zolang de weg van je hart volgt, ben je succesvol.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

De 7 voordelen van doelen stellen

Voorspel je toekomst door een visie te ontwikkelen

7 Inzichten die je helpen de juiste keuze te maken

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>