Je doel bereiken met 7 goede vragen

De beste manier om je doel te bereiken is om de dingen te doen die werken. Hoe kun je nu beoordelen wat werkt en wat niet? Controleer aan de hand van deze 7 vragen of jij op de goede weg bent!

Waar moet ik meer van doen?

Met andere woorden: welke acties geven het meeste resultaat? Als je doel is om van baan te veranderen, dan is solliciteren essentieel. Toch ken ik mensen die al jaren van baan willen veranderen en in die periode nul sollicitaties hebben gedaan.

Om te krijgen wat je wilt, zul je de dingen moeten doen die je dat brengen, nietwaar?

Vraag: Welke drie acties geven mij het beste resultaat?
Hoe kan ik deze inplannen zodat ik ze niet vergeet?

Wat moet ik minder doen?

Sommige dingen werken gewoon niet of zijn zelfs contraproductief. Als je doel is gelukkiger te zijn, helpt klagen of piekeren niet. Als je doel is iets te leren, helpt het niet om avonden lang tv te kijken.

Dat we het toch doen is omdat we het leuk vinden of het niet kunnen laten. Als je mij over tien jaar vraagt of ik mijn doel heb bereikt, kan ik moeilijk zeggen: “Nee, want er was zoveel goede tv dat ik er niet aan toe ben gekomen.”

Vraag: Wat doe je nu wat je absoluut niets oplevert? Wat doe je dat tijd of energie kost en je niet verder brengt? Laat dat los.

Wat kan ik uitstellen, afstellen of delegeren?

We hebben allemaal de neiging om alles zelf te willen doen, maar dat is een vergissing. Het kost te veel tijd en de vraag is of een ander het niet beter kan.

Wat heeft een lage prioriteit en hoef ik dus vandaag niet te doen?
Als er iets is dat je langer dan een halfjaar uitstelt, probeer dan te bepalen of het belangrijk is. Als dit zo is, probeer het dan deze week echt te doen. Als het niet belangrijk is en je hebt het al een halfjaar uitgesteld, is het dan misschien tijd om het definitief van je lijst te schrappen?

Ik ben slecht in boekhouding en belastingen en besteed het dus uit. Is er iets in je leven dat je heel veel tijd kost? Dat je niet leuk vindt en een ander veel beter kan? Delegeer het aan een ander en maak zo je agenda vrij voor leukere zaken. Waarom zou je het niet uitbesteden als de kosten redelijk zijn?

Vraag: Wat kan ik uitstellen, moet ik afstellen of wil ik delegeren?

Wat geeft mij plezier?

Een belangrijke vraag! Er zijn zoveel wegen om je doel te bereiken. Kies voor iets dat je plezier geeft om te doen. Anders houd je het niet lang vol.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Stel dat je meer wilt verdienen. Je kunt nu kiezen uit een eigen bedrijf opzetten, een salarisverhoging vragen, een andere baan vinden, enzovoort.

Vraag: Welke acties geven mij plezier en wil ik dus meer van doen?
Welke acties geven mij geen plezier en wil ik dus niet of minder doen?

Wat wil ik nu echt?

De allerbelangrijkste vraag. Is het doel dat je jezelf hebt gesteld nu echt wat je wilt? Waarom? Als je precies kunt vertellen waarom je iets wilt bereiken en dit past bij je persoonlijkheid, dan zit je op de goede weg. Als je niet echt weet waarom je iets wilt en twijfelt of het wel bij je past, is er misschien een betere weg…

De beste vraag om te bepalen of je op de goede weg bent, is deze:
Wat zou je doen als je wist dat je gegarandeerd succesvol zou zijn? Wat zou je doen als je niet kon mislukken? Dat is wat je werkelijk wilt. Je doet misschien iets anders omdat dat makkelijker lijkt. Maar gaat je dit op lange termijn geluk brengen?

Vraag: Wat wil ik werkelijk? Moet ik mijn droom verkleinen of mijn inspanningen vergroten?

Hoe ziet dat eruit?

Om je doel te bereiken moet je weten hoe het eruitziet. Hoe kun je op vakantie gaan naar een land als je geen idee hebt hoe het eruitziet en wat je kunt verwachten? Of ben je zo avontuurlijk ingesteld dat het je niet uitmaakt?

Hoe beter je kunt bepalen hoe je doel eruitziet, hoe gemotiveerder je zult zijn. Je weet waar je het voor doet. En, hoe makkelijker het is om de juiste actie te nemen. Je weet immers precies wat je wilt.

Vraag: Hoe ziet mijn doel eruit, als ik het heb bereikt? Wat doe ik dan? Waar ben ik dan? Met wie? Hoe meer details je kunt bedenken, hoe beter.

Wat voor feedback krijg je?

We krijgen de hele dag door signalen of we op de goede weg zijn. Je gevoel is het belangrijkste signaal. Dit vertelt je onbewust of je je doel zo gaat bereiken. En of je dat wel echt wilt.

De mensen uit je omgeving geven je ook feedback. Hopelijk zeggen ze je eerlijk wat ze ervan denken. Anders hoor je dit wel aan de manier waarop ze het zeggen of de non-verbale signalen. Vraag gewoon eens aan de mensen die je vertrouwt: “Dit is wat ik wil. Wat denk jij dat ik anders zou moeten doen?”

Misschien ben je bang voor het antwoord. Maar hoe kun je iets verbeteren als je niet weet wat er te verbeteren valt?

Vraag: wat voor feedback krijg ik uit mijn omgeving? Wat zegt mijn gevoel? Wat kan ik daarmee doen?

Wat is jouw doel?
Wat wil je nu echt?
Wat heb je nodig om dat te bereiken?


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

3 Tips voor meer doorzettingsvermogen

Stel je succes niet uit

In 3 stappen naar meer tijd in je leven

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>