Om in actie te komen heb je niet meer kennis nodig. Je hebt meer inzicht nodig, voornamelijk inzicht in jezelf. Als het gaat om je persoonlijke ontwikkeling tellen alleen de resultaten. Trap niet in de valkuil dat je heel veel kennis nodig hebt om te groeien.

Kennis is macht.
Ken je de uitdrukking ‘Kennis is macht’? We gaan ervan uit dat als we maar veel weten, we die kennis kunnen gebruiken om te krijgen wat we willen. Voor de één is dat werelddominantie, voor de ander is het gewoon een fijne relatie. Wat je doel ook is, kennis gaat je niet per se verder brengen. Het gaat om het toepassen van kennis.

Verslaafd aan nieuwe ideeën.
Ken jij mensen die ontzettend veel weten en er heel weinig mee doen? Dat is ook een tijd lang mijn valkuil geweest. Mijn passie is persoonlijke ontwikkeling. Vroeger kocht ik het ene boek na het andere. Bij elk boek had ik het idee: “Dit is het!” En toegegeven, ik heb heel veel interessante boeken gelezen met waardevolle inzichten.

Maar wat gebeurde er als ik een boek uit had? Paste ik direct alles toe en bracht het in de praktijk? Meestal niet. Want in de tussentijd was er weer een ander boek. Als ik dat uit had, was ik er pas echt klaar voor! Wanneer ben jij er klaar voor? Lees het artikel Stel je succes niet uit maar eens en bepaal voor jezelf of je lijdt aan uitstelgedrag.

Het probleem van veel kennis.
Het grootste probleem met veel kennis is dat het zoveel is. Door de bomen zie je het bos niet meer. Al die kennis en informatie sluiten je af van je gevoel. Ze voorkomen dat je luistert naar wat je echt beweegt. Om daarachter te komen heb je de meeste kennis helemaal niet nodig.

Daarnaast denken we nòg meer kennis nodig te hebben voordat we een beslissing kunnen maken. Ook dat is een illusie. Ik geloof dat Einstein heeft gezegd: “Hoe meer ik weet, hoe beter ik besef wat ik niet weet.” En als Einstein dat al wist, hoe zit het dan met jou en mij?

Een excuus om niet in actie te komen?
Soms is veel kennis een excuus is om niet in actie te komen. Sommige mensen zeggen: “Ik moet nog eerst wat boeken lezen over Autotechniek – daarna een graad halen in Openbare Ruimtes en tenslotte afstuderen op Bewegingsleer.” Anderen stappen in de auto en rijden gewoon weg.

Als het gaat om je persoonlijke ontwikkeling is kennis niet altijd belangrijk. Eigenlijk tellen alleen de resultaten. Je kunt een prachtig boek over psychologie kopen vol met mooie theorieën. Maar wat heb jij daar aan? En hoe pas je al die kennis toe in de praktijk? Daar gaat het toch om?

Een paar fundamentele inzichten.
Een paar fundamentele inzichten is alles dat je nodig hebt. Geen prachtige theorieën, duizenden details of een pak vol overtollige kennis. Het mooie met fundamentele ideeën is dat er maar een paar zijn. Als je mij vraagt wat het verschil maakt tussen een gelukkig leven en het tegenovergestelde, dan zou ik waarschijnlijk tien fundamentele inzichten opnoemen. Niet tienduizend.

Dat maakte voor mij het verschil tussen kennis en praktijk toen ik de eerste stappen zetten in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik besloot na een paar honderd boeken alleen nog maar energie te stoppen in wat – voor mij – in de praktijk werkte. Dat was het enige dat ik echt interessant vond.

We denken vaak te moeilijk.
Om je een voorbeeld te geven: Je kunt ontzettend veel informatie lezen over gezonde relaties. Hele bibliotheken staan er vol mee. Mijn stiefvader zei ooit: “Tja, van mensen moet je opknappen.” Daarmee raakt hij de essentie. Je moet je goed voelen bij je relaties, anders hebben ze weinig zin. Hoeveel boeken je ook doorworstelt, daar komt het uiteindelijk toch op neer.

We denken vaak te moeilijk. We denken dat we briljante inzichten nodig hebben of jarenlange kennis moeten opdoen. Dat hoeft echt niet. De meest briljante inzichten zijn vaak heel eenvoudig. Dat zijn de inzichten waarvan je weet: “Zo voel ik het ook, tot in mijn tenen.” Dat zijn de inzichten waar je na jarenlange zelfontwikkeling uiteindelijk op uitkomt.

Inzicht in jezelf.
De reden dat mensen blijven stilstaan is niet gebrek aan kennis. Het is een gebrek aan inzicht in onszelf. Vaak weten we wat we zouden moeten doen. Maar we hebben te weinig inzicht in onze motieven, blokkades en gevoel. Dat voorkomt dat we in beweging komen.

Vandaar dat ik in de e-cursussen altijd vragen en oefeningen toevoeg. Deze laten je nadenken en passen de kennis toe in je eigen leven. Dat is ook het doel van persoonlijke coaching: meer inzicht in jezelf creëren zodat je verder kunt. Niet in theorie, maar in de praktijk. Dat is het enige dat telt.

Wil je meer geluk en succes in je leven?
Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou! Als je meer zelfvertrouwen, meer positiviteit, meer geluk en meer succes wilt in je leven, dan vind je in de webshop de e-cursussen en e-boeken die je daarbij gaan helpen!

Ik hoor graag je ervaring, reactie of vraag 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 15.000 cursisten geholpen met meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Hier vind je mijn gratis boek

0 antwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.