Wat is Mindfulness Based Stress Reduction?

Wat is mindfulness bases stress reduction? In dit artikel je je wat het is en hoe je er gebruik van kan maken om stress te reduceren. Maar voordat we daaraan beginnen, laten we eerst onderzoeken wat mindfulness is.

Wat is minfulness?

Mindfulness wordt ook wel omschreven als bewuste aandacht. Zodoende is mindfulness-training ook wel aandachtstraining.

Mindfulness wordt gekenmerkt door een simpel ‘zijn’. Het is een vriendelijke, opmerkzame gewaarwording, zonder oordelen, voor de ervaringen die zich van moment tot moment aandienen.

mindfulness based stress reduction

Als je aan mindfulness denk dan hoort daarbij:

 • Gewaar-zijn
 • Aandacht,
 • Ademhaling
 • Aanwezig
 • Opmerkzaam
 • Open en alert
 • Het Hier en Nu
 • Kennismaken met je eigen bewustzijn

Mindfulness leert je bovendien meer over de werking van de menselijke geest. Door herhaaldelijk te mediteren – wat eigenlijk aandacht-oefeningen zijn – ontwikkel je jouw concentratie. Met meer concentratie kun je als het ware steeds “dieper” waarnemen. Hierdoor ontstaat meer inzicht en compassie.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Wat is dan Mindfulness Based Stress Reduction?

Mindfulness is al eeuwenoud, maar recentelijk zijn er ontwikkelingen geweest waarmee mindfulness gerespecteerd en wetenschappelijk erkend is geworden. Eén van de initiatiefnemers hiervan is Jon Kabat-Zinn.

Zijn benadering, Mindfulness Based Stress Reduction, wordt gebruikt om stress en chronische pijn te verlichten.

Mindfulness Bases Stress Reduction is van oorsprong een formeel, acht weken programma dat is gecreëerd in 1979 door Jon Kabat-Zinn. Het combineert yoga met meditatie. De deelnemers komen elke week, gedurende twee maanden lang, samen om nieuwe opdrachten en inzichten te verwerven.Inmiddels is het niet alleen maar een formeel programma, maar ook een werkboek. De werkwijze van MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) is inmiddels wereldwijd in ziekenhuizen toegepast om mensen te helpen met stress, depressie en chronische pijn als gevolg van medische condities.

Het beoefenen van MBSR is een goede manier om groter bewustzijn van lichaam en geest te krijgen, alsook een manier om onbewuste gedachten en emoties beter te leren herkennen die je emotioneel, fysiek en spirituele gesteldheid kunnen belemmeren. Veel gedachten en gedrag is immers automatisch en onbewust. Mindfulness kan helpen om die onbewuste processen meer bewust te maken. Hierdoor heb je meer invloed over wat je denkt en wat je voelt.

mediteren voor meer concentratie

De Samatha-meditatievorm

Gedurende het trainingsprogramma van 8 weken staat de Samatha, een meditatievorm uit de Boeddhistische traditie, centraal.

Samatha betekent oplettendheid. Je bent je van elk moment bewust. Je geeft doelbewust aandacht aan dingen waar je normaliter niet op zou letten.

Het gaat hierbij om drie niveaus:

 1. Ten eerste maak je jezelf los uit de automatische gewoonte van snel en voortdurend afgeleid zijn door je gedachten. Veel gedachten gaan over redelijk nutteloze dingen, zoals wat in het verleden is gebeurd of wat er heel misschien in de toekomst kan gebeuren. Zelden gaan gedachten over het hier en nu.
 2. Daarna richt je de aandacht op de ademhaling. Die is altijd in het hier en nu.
 3. Vervolgens neem je de rol van waarnemer aan: je observeert als het ware wat er mentaal en in je lichaam gebeurt en zo krijg je nieuwe inzichten in de werking van je geest en jouw perceptie van jouw realiteit.

Onderzoek over mindfulness training

De afgelopen tientallen jaren is er veel onderzoek verricht naar het effect van mindfulness. Inmiddels zijn er meer dan honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulness en meditatie. Onder andere Mindfulness Based Stress Reduction en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) zijn onderzocht .

Uit de onderzoeken blijkt dat mindfulness zowel effectief is voor ‘normale’ mensen, als mensen in een meer therapeutische context. Mindfulness kan werkelijk de kwaliteit van je leven verbeteren en positieve veranderingen teweeg brengen. Dit komt onder andere doordat het de manier verandert waarop je naar de wereld en jezelf kijkt. Mindfulness is dus niet alleen voor patiënten, maar kan voor iedereen een toegevoegde waarde bieden.


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Heartfulness in de praktijk brengen met 3 oefeningen

Wat is meditatie?

3 eenvoudige mindfulness oefeningen voor beginners

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>