Minder doen is meer succes

Heb je doelen waar je nooit aan toekomt omdat er niet voldoende tijd is? Dat moet je niet meer doen, maar juist minder! Stel jezelf deze 3 vragen en check of je ooit succesvol zult worden. Ontdek de kracht van een paar eenvoudige dingen dagelijks herhalen. Stel jezelf 3 fundamentele vragen bij elk doel dat je najaagt. Hoe minder je doet – hoe raar het ook klinkt – hoe sneller je je doelen bereikt.

Wat is de definitie van succes?

Mijn definitie van succes is: “Het bereiken van je persoonlijke doelen, terwijl je je goed voelt op de weg ernaartoe.” Het maakt niet uit wàt dat doel is: alles is prima. Zolang je het maar doet omdat jij het wil – en zolang je je maar goed voelt terwijl je er mee bezig bent.

Hoe bereik je elk succes?

Zoals iemand zo mooi zei: “Succes is een paar eenvoudige gewoonten die je elke dag herhaalt.” Het zijn maar een paar dingen die je moet doen om succesvol te zijn. Een paar dingen, niet heel veel verschillende dingen. Die je elke dag herhaalt, niet één keer per jaar… Zo heb je al je doelen ook bereikt: door regelmatig die dingen te doen die het verschil voor je maakten.

En hier gaat het dus vaak fout….

Want wij mensen zijn vaak meesters in middelmatigheid. Met middelmatigheid bedoel ik veel verschillende dingen doen die weinig resultaat opleveren. Dat is geen oordeel – het is een observatie. Je kunt het onmiddellijk zelf zien. Kijk naar iemand in je omgeving en vraag jezelf af:

3 Eenvoudige vragen om toekomstig succes te voorspellen.

1. Is deze persoon actief bezig met het waarmaken van zijn/haar dromen?
2. Doet hij (of zij) van alles een beetje – of een paar dingen erg goed?
3. Doet hij (of zij) die dingen regelmatig – of af en toe?

Drie simpele vragen die je direct vertellen hoe waarschijnlijk het is dat iemand zijn/haar doel gaat bereiken.

Hier is het inzicht, uit eigen ervaring: Om succesvol te zijn hoef je niet meer te doen. Je hoeft je niet uit de naad te werken of alles op te offeren. Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn of jarenlang te studeren. Je hoeft geen geheime dingen te weten die niemand weet of talenten te hebben die niemand heeft.

Je hoeft alleen maar een paar dingen dagelijks te herhalen.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Hoe denk je anders dat de piramides zijn gebouwd?

Wat ik niet doe is te veel om op te noemen!

Een ander voorbeeld: als zelfstandig coach en schrijver kan ik duizenden dingen doen om deze website succesvoller te maken. Letterlijk duizenden dingen – ik zal je niet vervelen met alle details. MAAR WACHT EVEN! Dan ben ik de hele dag – elke dag – bezig met continu te werken.

Ik vind mijn vriendin, mijn familie, onze vrienden, onze katten, mijn hobby’s en vrije tijd veel te belangrijk om allemaal op te offeren. Maar wat nòg belangrijker is, is dat al die duizenden dingen wel wat verschil zouden maken, maar niet per se heel veel verschil.

Wat maakt de site wel succesvol? Wat doe ik elke dag?

1. Schrijven
2. Reageren op vragen en reacties.
3. Cursisten begeleiden.

Voilà, dat is het! Dat is de reden dat deze site inmiddels een miljoen bezoekers per jaar trekt: Drie dingen die ik al jarenlang elke werkdag herhaal. Niet duizend, maar slechts drie. Geen raketwetenschap, maar iets dan iedereen met wat inzet en goede wil ook kan bereiken.. En genoeg mensen natuurlijk die het ook nòg beter doen.

Minder doen is meer succes

Die duizenden dingen die ik zou kunnen doen, doe ik dus niet! Ik geloof heilig dat tijd het allerbelangrijkste is in mijn leven, want ook mijn tijd is beperkt, net als de jouwe. Dus ik zeg vaak nee: Nee tegen dingen die te veel tijd kosten, nee tegen dingen die me niet verder brengen, nee tegen dingen die ik niet leuk vindt, nee tegen dingen die geen verschil gaan maken.

Dus daarmee zeg ik automatisch ja tegen de belangrijke dingen…

Wie denk je is er harder bezig? Iemand die duizenden dingen probeert of iemand die slechts een paar dingen goed doet? Ik denk die laatste persoon.

Hoe minder onbelangrijke dingen je niet doet, hoe meer je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is. En hoe sneller je dus succesvol zult zijn. Ik doe misschien minder – maar wat ik doe, doe ik graag goed. Ik heb een hekel tijd te verspillen aan dingen die ik niet belangrijk vindt. Jij ook?

Ik ben altijd gefascineerd geweest door de volgende drie vragen:

3 Vragen die je bij elk doel moet stellen:

1. Hoe kan ik dit zo snel mogelijk leren? (ik heb helaas geen eeuwen de tijd).
2. Hoe kan ik dit zo eenvoudig mogelijk toepassen? (zonder alle toeters en bellen, gewoon betrouwbaar en stabiel).
3. Hoe zorg ik ervoor dat ik plezier heb in het hele proces? (want dat is het allerbelangrijkste).

Probeer ze maar eens, deze vragen: Als je ze oprecht stelt, sturen de antwoorden je rechtstreeks naar de snelste, eenvoudigste en meest plezierige manier om je persoonlijk doe te bereiken. Hoe sneller, eenvoudiger en plezieriger je je doel bereikt, hoe meer tijd je overhoudt, hoe minder je hoeft te managen en hoe leuker de weg zelf is.

Wat wil je nog meer: doe minder en bereik meer!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Hoe je ontdekt wat je wilt in 5 minuten

Waarom krijg ik niet wat ik wil?

Zo ga je om met tegenslagen


Heb je een vraag of aanvulling?

  • Albert schreef:

    Een mooi en waardevol artikel.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >