Als je het idee hebt niet succesvol te zijn, dan is dit artikel voor jou. Wat hebben niet-succesvolle mensen gemeen? Wat voor excuses gebruiken ze? Bepaal of je jezelf herkent in één van deze uitspraken.

Voor de goede orde: het is niet mijn bedoeling je te confronteren met je fouten of je daarop te wijzen. Succesvol of niet succesvol, we zijn allemaal gelijk. Het is mijn bedoeling je ogen te openen, zodat je verder kunt groeien.

Excuus nummer 1: Het komt me nu niet uit.

“Eens komt het moment dat ik er helemaal klaar voor ben. Dan zal alles veranderen!”

Wanneer is het perfecte moment?
– Als je helemaal uitgerust bent en vol energie.
– Als de vakantie voorbij is.
– Volgende week of volgende maand.
– Als de situatie beter is.
– Als iemand anders iets doet.

Helaas, dit moment komt nooit. Er is nooit een perfect moment, nooit de perfecte dag. Het perfecte moment is het resultaat van dagelijks werk, niet het startpunt.

Het enige moment voor succes is dit moment.

Excuus nummer 2: Het is te moeilijk.

Elk succes is moeilijk. Anders noemen we het geen succes maar toeval.

Alles dat je in je leven hebt bereikt wat de moeite waard was, is het resultaat geweest van je eigen inspanning. Een inspanning, waar je moeite voor hebt gedaan. Dat geldt ook voor je toekomstige successen – je zult er moeite voor moeten doen.

Het is eigenlijk niet zo interessant of het moeilijk is of niet. Het is wel interessant of het de moeite waard is. Daar gaat het toch om? Het gaat toch om het resultaat, niet om de inspanning? Daarom heb je toch ook je zwemdiploma of rijbewijs gehaald?

Niets is te moeilijk als je doel de moeite waard is.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Excuus nummer 3: Ik kan het niet alleen.

Dat hoeft ook niet. Er is een hele wereld vol met mensen die al hebben bereikt wat jij wilt. Als we nooit zouden kunnen leren van andere mensen, zou niemand succesvol zijn.

We proberen vaak het wiel zelf uit te vinden. Dan pakken we wat hout en proberen dat om te buigen tot de juiste vorm. Terwijl er naast je iemand rondrijdt in een Ferrari. Waarom zou je daar niet van leren?

Leren van anderen is het krachtigste hulpmiddel dat je tot je beschikking hebt.

Excuus nummer 4: Ik weet niet wat ik wil.

Dan ga je op zoek en probeer je erachter te komen. Want zonder doel ben je stuurloos. Het is leuk om rond te dobberen, maar je zult nooit de overkant bereiken.

Trouwens, je weet meestal wel wat je wilt. Je denkt alleen niet dat het mogelijk is. Dat is een groot verschil! Misschien heb je dan ook niet meer kennis nodig, maar meer zelfvertrouwen.

Ga op zoek naar die droombaan, die droompartner, dat droomleven. De beste definitie van succes is deze: doen wat je wilt.

Bepaal wat je wilt, voor eens en altijd. Het is het belangrijkste wat je in je leven zult ontdekken.

Excuus nummer 5: Ik heb geen tijd.

Dan maak je toch tijd? Succesvolle en niet-succesvolle mensen hebben beide 24 uur in een dag. Hoe je je tijd besteedt, is echter het verschil tussen succes en mislukking.

Het gaat dan ook niet om tijd, het gaat om prioriteit: het vermogen om voorrang te geven aan je belangrijkste doelen. Het is een kwestie van het maken van een keuze. En kiezen kan iedereen.

Je krijgt alle tijd die je nodig hebt als je besluit voorrang te geven aan je doel.

Excuus nummer 6: Ik heb geen discipline.

Als je zegt dat je het niet hebt, dan klopt het ook. Als je zegt dat je het niet kunt, heb je gelijk. Alles dat volgt na het woord “ik” is de waarheid. In ieder geval voor jou. Dus wees voorzichtig wat je over jezelf zegt!

Discipline is bijna onmogelijk als je iets doet dat je niet wilt. Maar als je werkelijk je doel wilt bereiken, dan kun je alle discipline opbrengen die je nodig hebt. Daarom zijn succesvolle mensen succesvol – ze zetten door nadat anderen zijn afgehaakt.

Discipline is makkelijk als je doet wat je werkelijk wilt.

Excuus nummer 7: Ik wil eerst de beloning voordat ik me inspan.

Oh, een cruciale fout! Misschien is er succes zonder inspanning, maar ik zou er niet op rekenen. De kans op het winnen van de lotto is veel kleiner dan de kans dat je succesvol wordt door je eigen inspanning.

Ken je die mensen die klagen op het werk en zeggen: “Als ze me beter zouden betalen, dan zou ik harder werken?” Wat ze zich niet realiseren is dat het eigenlijk andersom is: “Als je harder zou werken, dan zouden ze je beter betalen.”

De enige plek waar succes vóór werken komt, is in het woordenboek.

Wil je weten hoe je elk doel bereikt? Dat doe je zo:


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESZijn we door onze excuses heen?

Weet je hoe het komt dat ik deze excuses zo goed ken?
Omdat ik ze allemaal heb gebruikt. Totdat ze op waren.

Ik werd succesvol (ik doe wat ik wil) op het moment dat ik geen redenen meer kon bedenken om niet succesvol te zijn.

En raad eens? Na dit artikel ben jij ook door je excuses heen.
Bepaal nu wat je wilt en ga ervoor…


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

10 antwoorden
 1. Mieke
  Mieke zegt:

  En wat dan als je bijvoorbeeld geen geld hebt om te doen wat je wilt? Ik zou bijvoorbeeld wel graag de kunstacademie willen doen maar ik heb er geen geld voor en het is nog maar de vraag of je er iets mee verdiend als je afgestudeerd bent.

  Beantwoorden
  • irma
   irma zegt:

   Ik heb ook geen geld voor de kunstacademie en toch heb ik een betaalbare, en goede, gevonden kunstacademie Haarlem Leiden. (KHL). Daar krijg je een toelatingsgesprek en wordt je toegelaten, dan kost het je tussen de 400 en 550 euro per jaar. Wel moet je het benodigde materiaal zelf betalen. Een supergoede academie!

   Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Beste Mieke,

  Geld kan inderdaad een beperking zijn.

  Ik weet natuurlijk niet wat je situatie, achtergrond of leeftijd is. Misschien is het wel een doel dat nu lastig is te bereiken, maar op de lange termijn wel mogelijk is.

  Er zijn ongetwijfeld mensen die met weinig eigen geld aan de kunstacademie studeren. Hoe doen ze dat? Kun je eens contact opnemen met een aantal van die mensen en vragen hoe ze dat hebben geregeld? Wat kun je van hen leren? Volgen ze een open universiteit? Studeren ze het in de avonduren? Hebben ze een bijbaantje?

  Persoonlijk denk ik dat je altijd geld kunt verdienen met dat wat je het liefste doet: daar zit immers je talent en passie. Misschien is het moeilijk, maar het is wel mogelijk. Wat er zijn al mensen die het nu doen…

  Dus de vraag blijft: wat doen de mensen die al doen wat jij nog graag zou willen? En hoe kun je daarvan leren?

  De belangrijkste vraag lijkt me daarnaast: hoe graag wil je dit? Is het een wens of een allesoverheersende passie? Dat bepaalt hoeveel moeite je ervoor wilt doen en daarmee je resultaat…

  Met vriendelijke groet en veel succes!
  Frank

  Beantwoorden
 3. Rick
  Rick zegt:

  Alles klopt en eindelijk is het me duidelijk. Een eyeopener. Hoewel ik alles al wist. Maar jij of jullie verduidelijken het allemaal zo duidelijk?!!!
  Bedankt !

  Beantwoorden
 4. Mieke
  Mieke zegt:

  Hallo Frank,

  Beetje een late reactie van mij. Maar ik wil je nog bedanken
  voor je uitgebreide reactie.
  Ja, met name beroepen zoals kunstenaar, illustrator e.d. kunnen onzekerheid geven wat betreft; ok het lijkt me heel leuk maar kan ik er ook geld mee verdienen en wil ik het graag genoeg om bijvoorbeeld
  in die onzekerheid te zitten mbt financiële zekerheid.
  Met vriendelijke groet,

  Mieke

  Beantwoorden
  • Jane
   Jane zegt:

   Ik heb de kunstacademie afgemaakt maar kom ook niet aan de bak, ondanks dat ik overduidelijk talent heb. Nu ga ik ander werk doen dat ik ook leuk vind, ik leg me er bij neer dat het niet lukt. Ook dat is belangrijk om te realiseren: niet iedereen kan zijn droombaan krijgen. Probeer dan een plan B te maken, en te focussen op wat je wel hebt ipv wat er ontbreekt. Zo krijg je een meer positieve kijk op de toekomst. Al snap ik dat het lastig is. Uiteraard gewoon blijven tekenen/ontwerpen etc.! Misschien dat er later wel iets is waardoor het gaat lukken je droombaan te realiseren.

   Beantwoorden
 5. Rick
  Rick zegt:

  om 21:00-21:30 naar je bed gaan en 06:00 opstaan staat gelijk aan succesvol met deze ritme ben je over een langere termijn instaat om al je doelen te bereiken, tenzij je een lichamelijke beperkingen hebt..

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.