Kies voor vertrouwen

Van alle uitdagingen die op ons pad komen, zit de grootste uitdaging wel heel erg dichtbij. Het is de uitdaging in onze hoofd, in onze gedachten: Kiezen we voor onzekerheid of voor vertrouwen? Met te veel onzekerheid wordt elke stap een beproeving, met vertrouwen wordt elke stap interessant en inspirerend. Een wereld van verschil!

De belangrijkste keuze van je leven.

Onzekerheid betekent dat je rekent op een slechte afloop. Vertrouwen betekent dat je gelooft in een goede afloop. Het is een fundamentele keuze die je maakt: een keuze tussen onzekerheid en vertrouwen, oftewel tussen angst en liefde. Onderschat het niet. Deze keuze werkt op elk gebied in je leven door – en hoe! Laten we er eens naar kijken:

Vertrouwen of onzekerheid?

Onzekerheid betekent: Ik twijfel aan mezelf en geloof niet in een goede uitkomst. Zie je hoe die twee met elkaar verbonden zijn?

Hoe kun je geloven in een positieve uitkomst als je niet gelooft in jezelf? Dat is alsof je niet kunt rekenen en toch hoopt te slagen voor een accountantsopleiding. Niet waarschijnlijk!

Vertrouwen betekent dus niet alleen dat we geloven in een goede uitkomst, maar ook dat we op onszelf vertrouwen. Wat de toekomst brengt is onzeker, maar je vertrouwt erop dat je wel oplost wat er op je pad komt. Niemand weet wat het leven in petto heeft. Maar iedereen kan leren te vertrouwen op eigen vaardigheden, kracht, intelligentie en gevoel.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Anderen en/of jezelf?

Niets is inspannender dan te willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Want iedereen verwacht wel iets van ons. Onzekerheid zorgt ervoor dat we onze eigen wensen negeren. Dus kies voor vertrouwen: “Ik doe het op mijn manier.” Dit betekent dat je je verantwoordelijk voelt voor je eigen verwachtingen.

Door te voldoen aan je eigen verwachtingen – los van de buitenwereld – creëer je automatisch meer zelfvertrouwen. Paradoxaal zorgt dit ervoor dat je relaties ook verbeteren.
Wie zal je respecteren als je je eigen wensen niet respecteert? De mensen die je respecteren hebben geen probleem met je wensen, mits ze redelijk zijn. De mensen die een probleem hebben met je wensen, die respecteren je misschien niet zo…

Energie of vermoeidheid?

Onzekerheid zorgt voor een gigantisch energieverlies. Weinig dingen kosten meer inspanning dan moeten piekeren over negatieve gedachten. Dus als je gezond bent, maar weinig energie hebt, heeft dat meestal twee oorzaken: Of je doet niet wat je wilt, of je denkt niet aan wat je wilt…

Vertrouwen in jezelf is een bron van onmetelijke energie. Alle spanning valt weg. Want bijna elke spanning zit in ons hoofd en ons hoofd zit zelden in het nu. Wat blijft er over als de onzekerheid wegvalt? Dit moment, waarin je je goed voelt. Vertrouw op jezelf en je leeft automatisch meer bij de dag.

Uitstel of succes?

De grootste barrière naar succes is uitstelgedrag. Als je uitstelt wat je moet doen, stel je ook uit wat je wilt bereiken. Niet beginnen is dus de beste manier om niet-succesvol te worden. Wat creëert uitstelgedrag? Dat is vooral onzekerheid. Want waarom zou je beginnen als je denk dat het toch niets wordt?

Vertrouwen is de keuze om wèl te beginnen: bij de eerste stap. Ik weet niet waar dit naartoe leidt, maar het is wel in de goede richting. Als je dat lukt, dan voel je meer zelfvertrouwen, want je hebt een klein succesje bereikt. Zie je hoe vertrouwen vóóraf ook meer vertrouwen achteraf veroorzaakt? Het is een vicieuze cirkel.

Wat is de keuze?

Kortom, de keuze voor vertrouwen is een fundamentele keuze. Het beïnvloedt je ontspanning, je relaties, je succes en je levenskracht. Dat is niet weinig! Als je al hebt gekozen voor vertrouwen, hoef ik je niet te overtuigen. En als je nog niet hebt gekozen voor vertrouwen, ook niet, want dan weet je precies hoe onzekerheid voelt. Heb je eigenlijk wel een keuze?

Hoe krijg je meer vertrouwen? Wel, een goede basis is te beginnen met het enige waar je echt controle over hebt: jezelf. Begin bij het vertrouwen in jezelf, begin bij de bron. De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Altijd aardig gevonden willen worden werkt niet

Accepteer jezelf zoals je bent – onvoorwaardelijk!

Hoeveel zelfvertrouwen heb ik?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>